Tudni kell, hogy utálok takarítani, és utálom a felesleges köröket témán belül. A legegyszerűbb megoldásokra törekszem, és baromira élvezem, hogy ezt különösebb környezetkárosítás nélkül megtehetem.

Vegyszermentes háztartás nincs, ezt szögezzük le. Ha nem használsz vegyszereket a háztartásodban, akkor az nem házTARTÁS, egyszerűen hagyod amortizálódni a környezeted. A szódabikarbóna is vegyszer, ahogy a citromsav is, pláne a kettő együtt. A méreganyagmentesség, a legkevésbé ártás elve az, amit egy átlagos háztartás esetében érdemes követni: minél kevésbé ártó bomlási folyamatok lezajlását célozzuk meg takarítás esetében is. Félreértések egész láncolata vezetett oda, hogy takarítani csak durva kemikáliákkal lehet.

Tisztázzuk azt is, hogy nem kell naponta fertőtleníteni a környezetünket, takarítás során nem ez az elsődleges cél, hanem a tisztítás. Ehhez felületaktív szerek kellenek, vagyis az sem elégséges, ha aromavizekkel permetezgetjük a hűtőnket, a tisztítás folyamatában ezek csak részlegesen bevethetők.

Ha gyakrabban, legalábbis megfelelő időközönként takarítod a felületeid, kevésbé lesz szükséged fertőtlenítésre. A teljesen steril környezet ugyanis egy kórházban alapvető elvárás, de egy lakótérben nemhogy semmi szükség rá, a teljesen baktériummentes környezet bizonyos esetekben még árthat is.

Folyamatosak a kutatások a területen, a svédek például összefüggést véltek találni az allergia és a mosogatógép használata közt. Azokban a háztartásokban, ahol kézzel mosogattak (sarkítva, ahol több baci maradt a kakaós bögréken), sokkal kevésbé voltak megfigyelhetők az allergiás tünetek gyerekek esetében (https://www.livescience.com/49900-children-allergies-dishes-by-hand.html).

Ez messze nem jelenti azt, hogy okádék gettóvá kell zülleszteni az élettered, de maradjunk az arany középúton eközött és a tökéletesen baktériummentes közeg közt. Emellett a fertőtlenítés is egy alkalmazandó dolog, de ezt minden nap gyakorolni kicsit túlzásnak tartom.

Az ecet nem csodaszer

Sokan utálják a szagát, mert hát valóban nem a damaszkuszi rózsa illatjegyei köszönnek vissza a flakonból, de irdatlan jó vízköoldó, lefolyótisztító, én felmosáshoz is használom, mert fertőtlenítő hatása is van. Nem olyan széles spektrumú, hogy mindennek a 99,99%-át megölje, de mondjuk nem is rákkeltő, az alap fertőtlenítésre és tisztításra viszont megfelel, még háziállatok mellett is. Nemcsak a macskám után bizonyít már évek óta, Fife Facebook csoportban megerősítést nyertem, hogy többen hiperérzékeny nyuszkók ketrecét is ezzel fertőtlenítik nyolc éve anélkül, hogy a nyulak életét betegségek keserítették volna meg.

Ruhaöblítésre hígítva a legjobb, puhává varázsolja a ruhákat, nem marad benn ecetszag, és mivel nem töményen lötybölöm, a mosógépet is szépen óvja a vízkövesedéstől. Pár csepp illóolajat téve hozzá lesz illata a ruháknak, de ugye az öblítéssel nem az a cél, hogy három hónapig orgonaillatúak legyenek az ingjeink, ha erre vágyunk, érdemes rámeditálni arra, miért nem akarunk harmóniában élni a természettel csak addig, amíg nekünk kényelmes. Ha jólesik egy erdő látványa, a tengerparti friss szellő meg az ugrándozó üregi nyuszik egy búzatábla környékén, akkor próbáljunk meg mi is tenni a harmóniáért. Na.

Legális szeszelés

Ha utálod az ecetet, no para, még mindig van lehetőséged arra, hogy kevésbé ártó szerrel fertőtleníts. Ott az alkoholos felmosás, törlés, bármi. Az alkohol fertőtlenít, a legtöbb felület szeretni fogja (szemben pl a márvány-ecet kapcsolatára, ők ugyanis nem bírják egymást). Extra kényes, egzotikus fa bárpult esetében lehet, nem használnám, de a tudatosság non plus ultrája persze az, ha eleve olyan bútorokat vásárolsz, ami nem igényel speciális gondozást, legalábbis az alkohol nem árt nekik.

Vírusos megbetegedések és benn tartott háziállatok esetében is elsőosztályú tisztító- és fertőtlenítő felmosó készíthető belőle, kombinálhatók illóolajjal is, ha esetleg illatos járólapot szeretnénk otthon. Elkészíteni a legkörnyezetbarátabb, de a Clean Eco, teljesen magyar vállalkozásnak (kicsi ökolábnynom, heló) van már természetben lebomló flakonba töltött alkoholos felmosója is, amit mi még anno biobolt fertőtlenítő felmosásához használtunk, tökéletesen bevált.

A hipó

Becses nevén nátrium-hipoklorit vizes oldata, ami Na-kloridra és vízre bomlik a természetben; keletkezik használata során klór, ez minimálisan veszélyes lehet, ha töményen inhalálsz vele, de egyrészt elbomlik, másrészt higítva anélkül használható takarító eszköz, hogy durván ártanánk vele a környezetnek. A klórról tudjuk, hogy széles spekrumúan fertőtlenít, a hipó emellett fehéríti például a fugát, és az egyik legjobb penészölő szer, ezért is használják a drága készítmények alapjaként.

A feketepenész egészségkárosító hatását hosszan lehet sorolni, egy sima szellőztetéssel nem tűnik el. A legjobb védekezés, ha tégláig leveri az ember a falat, majd újrarakja úgy, hogy a hőhidakat valahogy megszünteti, de ha épp nincs hangulatunk a felújításhoz, még mindig a hipó a legjobb barátunk. A szemet és a légutakat védve kell hipós vízzel átmosni a falakat jó alaposan, aztán persze jöhet a festés, ezt a lépést nem ússzuk meg. A hőhidakra itt is vigyázzunk, mert ha csak a tünetet szüntetjük meg, akkor cseszhetjük a környezettudatos takarításunkat.

Szódabikarbóna

Lúgos kémhatású, ecettel kombinálva (ami sav), reakcióba lép, és pezsegni kezd, maró hatású gázok keletkeznek ekkor. Nem csináljuk – csak körültekintéssel. Lefolyótisztításra például a legjobb kombináció – ezt egy kihívott vízvezetékszerelőtől tudom. Szódabikát szórunk az eldugult lefolyóba, majd felforralt ecetes vizet öntünk még forrón rá úgy, hogy közben a túlfolyót eldugaszoljuk, és védjük a szemet, légutakat. Ha a folyamat kész, gyorsan fogunk egy wc pumpát, és a lefolyót szivattyúzni kezdjük. Többször is próbáltam már, ez a szivattyús verzió elég jól működött, semmilyen dugulás nem volt a használat után. Ellenben a pumpa nélkül csak ilyen felületes dugulásnál ér valamit is a szer, a durva, mélyen fekvő cuccokhoz kell mellé a pumpálgatás. Hajrá!

Citromsav

Az egyik legjobb vízkőoldó az ecet után – viszont kristályos formában kapható, ami karcolni tudja a felületet, oldva pedig már nem olyan erős. Nerez felületre továbbra is az ecetet tudom javasolni, de a szaniterre kifejezetten jó a citromsav is, pláne, hogy szagtalan. Szódabikarbónával összekeverve, minimális vízzel sprickolva, illóolajokkal megspékelve, majd formába nyomkodva remek wc illatosító tabletta készül belőlük, két takarítás közti fertőtlenítésre is alkalmas a citromhéj-teafa-niaouli triásszal, de sok más fertőtlenítő illóolaj is használható. Ezzel a praktikával sikerült évtizedes, vastag vízkövet nulláig pucolnom heti egy-két kikefélés mellett. Zseniálisan működik.

Ha és amennyiben hajmosásra szappant használsz, annak lúgos kémhatása miatt elengedhetetlen a citromsavas hajöblítés, hogy ne cseszd szét a fejbőröd pH értékét, de erről, és a samponszappan vs. szilárd samponról majd később értekezünk.

Mosószóda

Mosáshoz és mosogatáshoz is jó választás, a zsíros tepsik elsőszámú ellensége, mert szépen felszívja a maradék zsírt, és tökéletesen tisztít. Furcsa, hogy por alakú és nem habzik, de esküszöm, nekem beválik.

Nem mindig használom, mert van, hogy nekem is hiányzik a habzás. Vannak mosogatószappanok is a piacon, de ha nem vagy ellátva anyagilag, akkor nem fogod tudni megvenni, mert drágán adják. Mosogatószerekből egyébként vannak már környezetre kevésbé ártalmas verziók. A Tudatos Vásárlók Egyesületének alapos vizsgálatai rendre a DM-es, saját márkásakat hozza ki a legkevésbé környezetterhelőnek (a csomagolást is beleszámítva), takarékos, sűrű, jóillatú cuccok. A TVE egyébként már egy appot is kidobott, amellyel a termékre fókuszált okitelós kamerával megtudható, hogy a kosárba kerülő mosogatószer/ tisztítószer mennyire káros a környezetre vagy az egészségre.

Nem ennek van a legkisebb karbonlábnyoma, de a váltás megkezdéséhez tökéletes hozzájuk nyúlni. Általános felülettisztításra például ezeket is szoktam használni.

Ha már mosogatás

Nemcsak a takarítószerek fontosak egy környezetbarát otthon esetében, hanem az eszközök is. Mosogatószivacs helyett használj luffa tök szivacsot, a durva szennyeződésekhez mosogatókefét, de van már az okoslégy.hu oldalán magyar designertől horgolt “szivacs” is (nekem az a személyes kedvencem), vagy ha végképp kényelmetlen az átállás, használd a fokozatosság elvét: kezdetnek jó a kókuszrost felszínnel készült szivacs is. Ez ugyan nem bomlik le a természetben, de legalább már természetes összetevőket is tartalmaz.

Oxigénes fehérítő

A nátrium-perkarbonát folttisztító sóként vonult be a takarítási kézikönyvekbe, de oxigénes fehérítőnek is hívják, mert szédületes fehérítő – ha jól tudom a rózsaszín flakonos, közkedvelt fehérítők egyik alapja is, csak abba raknak még némi méreganyagot is.

A perkarbi valóban jól fehérít, nem lesz tőle kékfehér a blúz nyaka, de fehér marad, nem sárgul be, nem teszi tönkre az anyagot. Azt vettem észre, hogy ha színes ruhát áztatok benne, nem veszi ki a színt. Miért áztatok benne színes ruhát? Mert a kedvenc folttisztítóm. Forró vízbe helyezem az anyagot, a foltra szórok belőle, és max 15 perc ázás után volt folt, nincs folt. A vért, a vörösbort és a kávé- és sminkfoltot tuti kiszedi, ezeken próbáltam. Ahhoz, hogy ez működjön, a forróvizes áztatással kombinálás a kulcs.

Mosószappan

Nagyon jó folteltávolító, lereszelve pedig szuper mosószer, de lusta vagyok a folttisztításhoz, így én ezt nagyon ritkán alkalmazom. Ezért foltos egy csomó ruhám. ? Ha nem lennék lusta, megoldhatnám a gondjaim, de látjátok, én is hibázom, mint bárki más.

Illóolajok

Biztos unjátok már a témát, de az illóolajokat is be lehet vetni a háztartásban. A minőség nem mindegy, erről bővebben ITT írok. Bevallom, ha kapok ajándékba valami gagyit, az szinte kivétel nélkül a mosógép öblítős rekeszében köt ki ötcseppenként, valamint takarítószer lesz belőlük. Felmosóvízbe viszont minőségi kerül az energetizálás miatt. Maximum 1-1 csepp teafát teszek citromhéjjal, hogy azért foltot ne hagyjon, de remekül fertőtlenítsen. Alapnak ezt a két illóolajat használnám a háztartásban, a wc tablettákba remekül passzol még az erdei fenyő és a borsmenta is, de kevésbé fertőtlenítenek jól a laborvizsgálatok szerint.

Extra tippek az öko-háztartás felé vezető úton

  • Moss 30 Celsius-fokon, folyékony, lebomló mosószerrel. A 30 fokos víznek nem csökken a hatásfoka, ellenben energiát spórolunk vele. A folyékony mosószer a műszálas ruhával kevésbé súrlódik, ezáltal kevesebb mikroműanyag mosódik ki. Persze csak késleltetjük ezzel a bajt – egyáltalán szükséged van arra az acryl ruhára?
  • Én is szeretek folyóvíznél mosogatni, de óva intelek, ugyanis rengeteg ivóvíz használódik el feleslegesen mosogatás közben. A mosogatópékek vízspórolás szempontjából remek eszközök, de az áztatásos technika is nagyban segít.
  • Ne moss fel minden nap. Minek?
  • A vízpazarlás csökkentésére már autómosók is specializálódtak, a szintén magyar tulajdonú Greenline például nanotechnológiát használ, és állítólag másfél liter vizet használnak el összesen egy autó tisztításához.
  • Portörléshez használj kacsatollas portörlőt, vagy simán egy régi párnahuzatot, konyharuhát, pólót, bármit.
  • Cicaszőr eltávolításához remek fa nyelű kefék vannak, csak hát ezt se a csóróknak találták ki. Szilikonos görgők vannak a piacon, amelyeket többször lehet használni szösztelenítésre, az eldobható ragacspapíros verziónál még ezek is jobbak, de a nyelük műanyag.
  • A mindig csíkos ablakaimat én ecetes vízzel mosom át évente kétszer, ha megszáradt, lefújom alkohollal, és csíkmentesre törlöm.

Ha hasznosnak találtad az olvasottakat, oszd meg Te is!