Szívügyem az aromaterápia és az illóolajok megfelelő használata. Alapvetően bosszant, hogy amerre járok, a középszerűséget ünneplik a népek, ugyanez igaz erre a szakmára és nemes anyagokra is. Se szeri se száma az olcsó, egyértelműen gagyinak, és a csilli-villi üvegcsébe zárt bóvlinak. Az egy dolog, hogy ez morális értelemben kifogásolható, de sajnos az egészségre is ártalmas legyen.

Ha csak egy mondatot jegyzel meg ebből az egész írásból, az legyen ez: ha nincs rá pénzd, inkább ne vegyél illóolajat.

Az aromaterápia és az illóolajok ugyanis nem feltétlenül vannak elérhető áron. Ha 500-600 forintért találsz illóolajat, az nagy valószínűséggel nem felel meg az illóolajokkal szemben állított alapkövetelményeknek. Ez semmi extrát nem tartalmaz – csak az alap. Ha az illóolaj ennek nem felel meg, akkor szar. Pont.

Az olcsó, gagyi egy dolog. Abban az esetben legalább sejthető, hogy nem érdemes hazavinni, mert többet ártunk vele, mint használunk. A saját magunk és családtagjaink ellensége meg jó esetben nem vagyunk. Ami rettenetesen feltolja a vérnyomásom, azok a szép köntösbe bújtatott, relatív valósághoz közelítő áron árult, MLM-es bóvlik. Mert ezeket a tudománytalan, gyógyszerkönyvinek nem mondható minőségű termékeket olyan kis szépen nyújtják át MLM-es szeánszokon a szerencsétlen, megvezetett embereknek mondván: MINDEN BETEGSÉGRE VAN ILLÓOLAJ (nincs), hogy az alsó hangon is bicskanyitogató.

Ahogy azt az első Rózsa-sin city vlogbejegyzésünkben is említem: az illóolaj élő anyag, megfelelő energetikával és kémiai tulajdonságokkal. Tiszteld meg a gyógynövényeket és magadat is azzal, hogy MLM-es rendszerből nem veszel illóolajat. Ahogy vágóhídról sem viszel haza döghúst, ugye.

A videós megnyilvánulásunk hosszú lehet, de bőven kifejtem benne, milyen egy jó illóolaj, mire kell figyelni, és mit ne csinálj semmiképpen.

Illóolajnak azt nevezzük, ami

  • Terápiás tisztaságú
  • Gyógyszerkönyvi minőségű (tehát meghatározott, kurva sok kritériumnak megfelelő olaj a vetési időtől kezdve a vízgőz-desztilláció során használt forrásvíz minőségéig a címkén szereplő információkig)
  • 100 %-os tisztaságú
  • Kemotípus szerint bevizsgált
  • Hígítatlan

Ha ez nincs az üvegcsén vagy a gyártó honlapján, ne vedd meg. Bár olyannal is találkoztam már sajnos, hogy rajta volt minden IS az üvegen, aztán a belbecs a gázkromatográfiás vizsgálat után bukott meg. Nehéz ügy.

A gagyi és a szép köntösbe bújtatott gagyi többet árthat, mint használ. Egyrészt nézd meg a Netflix ide vonatkozó részét, másrészt kérd ki képzett szakember véleményét. Képzett szakember = nem hétvégi fiszfasz képzéseken tájékoztatott, hanem aromatológiai intézetben tanult és azóta is folyamatosan tanuló, diplomás aromaterapeuta.

Nagyon jó, hogy ezeket a jótékony anyagokat ismét felfedezi a társadalom, mert a valódi aromaterápia segít, épít és használ. De ha nem vagy magadban 100 százalékig biztos, csak olyat használj, amelyet ilyen szakember tanácsol. Aromaterápiás kozmetikumból is csak olyat használj, amelyben terápiás tisztaságú olajokat használnak fel. Ha a portékát kínáló nem tud erről bizonyítékkal szolgálni? Bármilyen cuki kis tégelyben árulja fancy matricával, hagyd őt ott a picsába, ahová való.

Miért gondolom, hogy ezekre mind oda kell figyelni?

Az illóolajok segíthetnek a mindennapjainkat megkeserítő problémáink megoldásában, de csak ha tudományosan alátámasztott tényeknek megfelelően használjuk őket, teljes energetikai tisztaságukban. Ha egy nyerészkedő vagy hozzá nem értő állítja elő, az energetikája az üvegcsében található szerbe kerül. Magadon viselnéd a szart? Megennéd? Szagolnád? Na.

A tudomány által bizonyított hatások csak és kizárólag fentebb felsorolt esetben igazak az illóolajokra. Ha valami megvesztegethető vagy saját zuglaborban “vizsgálja be” a saját olajait egy MLM-es fos cég (bocs, tényleg elképesztő módon haragszom rájuk, hogy ennyi agymosott, hozzá nem értő embert termeltek ki soraikból), akkor annak az olajnak a minőségét tekintve nincs terápiás hatása. Nem használhatod az orvosi levenduláját mondjuk görcsoldásra.

Mi történhet ilyenkor?

Legjobb esetben nem használ. Kevésbé jó esetben használ, de emellett számos káros hatást fejthet ki, nem megfelelő dozírozásban (mert ez sem mindegy egyáltalán) kifejezetten árthat is. Legrosszabb esetben kárt okozol vele. Mondjuk fogod a féreghajtó oregano olajat, leküldöd, aztán elvisz a francba a mentő, amibe bele is dagadsz a hatalmas mennyiségű karvakrol hatása miatt. Esetleg megfulladsz, mielőtt a mentőt hívnád, mert a bedurrant torkod elzárja a légcsöved. Vagy lepermetezed a gyereked borsmentával, aztán a karjaidban fullad meg.

Az oregano, a borsmenta (ha valaki csak a menta olajat használja, az eleve legyen gyanús, mert olyan olaj nincs) és minden illóolaj jó. Amennyiben megfelelően, felelősen és tudatosan használják megengedett és megfelelő dózisban. Aki használja, annak tudnia kell minden eddig létező kontraindikációról, az adott üvegcsébe zárt kémiai típusról és mellékhatásokról, ahogy a vásárlója minden betegségéről és tünetéről. Mert bizony van olyan illóolaj, ami baromi jó ilyen-olyan problémára, de bizonyos összetevője abortív idegméreg. Aki meg megveszi, az legyen tudatában annak, hogy szart és jót is vásárolni az ő felelőssége.

Miért fontosak a kémiai típusok, egyáltalán mi az?

Na most, ha használsz illóolajat, és ezt nem tudod, az gáz. De nem baj, ezen lehet segíteni, nem a hibáztatás a cél, hanem az, hogy végre felelősen használjuk ezeket a szereket, és rávilágítsunk, hogy ha eddig valamit nem jól csináltál, azt lehet innentől jól is csinálni.

A kémiai típusok, resp. a kémiai altípusok a növény kivont összetevőire vonatkoznak. Kémiai összetevőjében eltérhet például már említett MENTA is attól függően, hol termesztik, hogyan termesztik, mennyi idős, milyen volt az azévi időjárás, milyen szerekkel kezelik, milyen a földje, maga a növény melyik alfajba tartozik. Annak függvényében, hogy ezek egy alfajon belül is eltérhetnek, a növény eltérő hatást is kiválthat ilyen vagy olyan kemotípus szerint.

Ez kicsit bonyi lett, de hozok rá példát. Az aromaterápián belül kedvenc példánk ilyenkor a rozmaring, vagyis a RosmarinusOfficinalis olaja. A Rosm. Off. Ctverbenon (ez egy kémiai összetevő, a monoterpén ketonok családjába tartozik) például tök jó gombaölő és nyugtató, a Rosm. Off. Ct. Cinéole (ez már az oxidok családjába tartozik, hoppá) antireumatikus, nyákoldó, a Rosm. Off. Camphre pedig görcsoldó, izomlazító. Sok más egyéb tulajdonságuk is van, csak szemléltetésképp írtam, hogy nem mindegy, milyen kémiai típusú rozmaringot használsz.

De vehetjük példának a kakukkfű olaját is. A ThymusVulgarisct. Thymol például jó kis antivirális, fungicid, antibakteriális szer. A Thym. Vulg. Ct. Geraniol méhösszehúzó, gombaölő, de van Thym. Vulg. Ct. Carvacrol is, ami tipikusan mindenre is jó (bőséges túlzással), és Thym. Vulg. Ct. linalollal is találkozhatunk, ami elképesztően jó bőrszépítő olaj. Nemcsak hatásukban, hanem árukban is különböznek ezen illóolajok, holott ugyanarról a növényről beszélünk.

Eddig még annyira nem is tűnik veszélyesnek, ha ezeket nem tüntetik fel, hisz há’ maximum nem használ. Ez így ebben a formában nem igaz. Vannak olyan kémiai típusok, amelyek egy tök jó illóolajat, pl a borsmentát szívritmus zavar esetén nem ajánlhatóvá tesz. Vagy egy másikat magzatelhajtóvá, egy harmadikat bőrizgató hatásúvá, egy negyediket vérnyomáscsökkentővé, az ötödiket vérnyomás emelővé, és így tovább. Van, ami kis mértékben fűt, nagy mértékben hűt.

Egyáltalán nem mindegy, milyen olajat használsz, mennyit, hogyan és hová. Kérd ki szakképzett aromaterapeuta tanácsát, és ne higgy el minden félostoba “magyarázatot”.

“A szegfűszeg jó hüvelygombára.” Ja. Csak nem megfelelően elkeverve hólyagosra égeti a mindened. Persze te bajod, de az aromaterápia hitelét is rontod a nem megfelelő használattal, az meg nekem böki a csőröm annyira, hogy beszóljak miatta. Szóval próbáld meg fentiek tükrében használni ezeket a csodákkal teli, fantasztikus szereket.

Az illóolaj sok esetben drága. Egy damaszkuszi rózsa illóolajat nem kapsz meg 60-80 ezer forint alatt. A teafa olajának piaci ára 1500-2500 forint körül mozog.  A prémium minőség nem az oligarcháknak való, hanem mindenkinek és nem azért, mert nyerészkedni akar ezzel a vállalkozó vagy én. Hanem mert ennek ez az ára. Ha olcsóbbat vennél, inkább ne költs rá, rakd félre a zsetont és vegyél magadnak belőle mást, de szépen kérlek, ne támogasd tovább a középszert, éljünk minél többen minőségi, egészséges életet.

Ha olvasnál az aromaterápiáról vagy az illóolajokról, ezeket a könyveket ajánlom. A netnek ne higgy el mindent!

  • David G. Williams: The chemistry of essential oils
  • Ingeborg Stadelmann: Bevállt aromakeverékeim
  • Ingeborg Stadelmann: Illóolajok a várandósságtól a szoptatásig
  • Feller Adrienne és Tobai Ágota: Aromareneszánsz

Ha hasznosnak találtad az olvasottakat, oszd meg Te is!