Az a jó a környezetkímélő háztartás vezetésében, hogy a váltásnál gyakorlatilag nem kell lemondanod semmiről. Tisztíthatsz, fertőtleníthetsz kedved szerint, illatozhat a lakás, eközben kevesebbet költesz ugyanazokra a folyamatokra, tehát több marad másra. Ha elég tudatosan állsz hozzá, és nem ülsz fel a “gogreen” hullámot haszonszerzés miatt meglovagló vállalatoknak, akkor rendkívüli mértékben tudsz tenni a környezeted jólétéért – és a sajátodért is.

Az egyik nagyon kedves aromaterapeuta tanárom mondta volt egyszer, hogy a társadalmunk nagyon “elambipurosodott”. Rendkívül szemléletes ez a mondat, ezért is bátorkodom használni. 

A szaglószervünk alapesetben nagyon gyenge, percek alatt elfárad, és hozzászokunk egy-egy kellemes vagy kellemetlen szaghoz. Mindemellett nagyon intelligens szervről van szó, másodpercek alatt az agyba juttatja az információt, ami áldás és átok is egyben. 

Tiszta orvosi levendula illóolajat szagolva például igen hamar megszüntethető a fejfájás vagy akár a rosszkedv. Ha viszont egy kémiai úton előállított anyag kerül be a rendszerbe ilyen gyorsan, nagyobb károkat tud okozni, mint azt elsőre gondolnád. 

Az egyik legkisebb baj, hogy már nem leszel fogékony a valódi, természetes illatokra, csak az erős öblítőillatot kívánod a ruhákból áradni, a hajad akkor tartod majd jóillatúnak, ha parfümök jegyeit viseli. Mindeközben elmész a virágos rét mellett anélkül, hogy éreznéd azt a finom harmóniát, a tökéletes illatkompozíciókat, a párod természetes illata sem tűnik fel a Coco Chanel parfümje mögött, arról nem is beszélve, hogy tompának érzed majd a legfinomabb illóolajokat is. Mert az agyad már átkalibrált információk szerint látja el funkcióját.

Persze mindez nem a parfümök hibája, sokkal inkább azoké a tisztítószereké és vegyszereké, amelyek hirdetik, hogy a baktériumok 99 százalékát el kell pusztítanunk az emberi faj boldogulásához, illetve, hogy a WC-ben mesterségesen előállított, orgonára hajazó geil illatnak kell lennie. 

A tudatosság egyik legkellemesebb hozadéka, hogy nem hiszel el mindent, mint a birka. De nem is bírálsz mindent. Tök okosan meg tudod majd szűrni az információkat, egy idő után pedig intuitív módon is el tudod majd dönteni, mire van szükséged és mire nincs.

Az egy dolog, hogy avatott orrnak ezek a szerek büdösek, de sok esetben egészségre káros hatásuk is van, egyesek a leghíresebb WC-fertőtlenítőt egyenesen rákkeltőnek tartják. Azt pedig maga a forgalmazó is feltünteti, hogy a termék környezetre kifejezetten ártalmas, értsd: életeket vesz el. 

Én nem használnám ezeket, mert tökéletesen pótolhatók.

Nem minden arany, ami fénylik

Aztán a hatásvadász szókapcsolattal léve “gyilkos vegyszerek” gyártói felismerték, hogy egyre többen pártolnak el tőlük a szar termékeik miatt, meg hát a környezetvédelem most óriási piaci réseket kínál, így piacra dobigálnak “környezetbarát” meg “zöld” meg “természet ihlette” bullshitekbe csomagolt jeligével ellátott termékeket. Mindenféleképp nézd meg a termékek összetevőit, mielőtt bedőlsz ezeknek, mert egyáltalán nem biztos, hogy nem nyírja ki a cuki kis állatkákat az a vacak, vagy nem okoz súlyos betegséget, esetleg öli meg a gyereked, ha meghúzza a kint felejtett, virágmintás flakont. 

A Tudatos Vásárló Egyesületének van már egy rendkívül hiánypótló applikációja a nem teljesen tudattalanul vásárlók számára. Ha nem akarsz tenni a természetért, csak várod, hogy anyu és apu, aka. “valaki más”, a “nagyok”, satöbbi megtegye helyetted, akkor téged ez sem ment meg. 

Aki egy kicsit odafigyel, de nincs kedve szódabikarbónát használni, mert hozzászokott a folyékony, ragacsos szarokhoz takarítószer néven, de mégsem mindegy, hogy hány életet vesz el egy mosogatással, jól jár az appal. 

A vonalkód beolvasásával tudhatod meg, hogy az általad kiszemelt termék mennyire felel meg a környezetvédelmi kritériumoknak. Ezzel már egy lépést tettél is a környezetvédelem irányába. 

Valakinek az válik be, ha radikális, és fejest ugrik a váltásokba. Ők azok, akik a mosogatószereket azonnal elhagyva mosószódára és kefére váltanak. Ez tök oké és dicséretes. Ahogy az is, ha valaki fokozatosan vált. Nem mondom, hogy minden természetes és nem terhelő megoldás könnyű. Ha az lenne, én is a patakban mosnám a ruhám, letolnám nullással a hajam, hogy ne kelljen sampont használni, és az erdőben ürítenék. De azért valljuk be, hogy a társadalmi kereteink egy részét érdemes és hasznos fenntartanunk. Mindez egyébként megoldható lemondások nélkül is úgy, hogy közben kevesebbet ártunk. Mondjuk elhagyjuk a méreganyagokat. 

Nincs vegyszermentes háztartás

Ezt a vegyszermentes háztartás kifejezést szerintem olyan városiasodott parasztok (szociológiai értelemben véve ez egy létező, nem pejoratív fogalom) találták ki, akiknek fogalmuk sincs, hogyan jön létre mondjuk a szódabikarbóna, és mi történik, ha citromsavval keverjük.

Persze van vegyszermentes háztartás, az az, amit soha nem kezelnek semmivel, még tehéntrágyával se kenik fel a vályogház padlóját. Mindenesetre a higiéniai körülmények megteremtése egy jobb és teljesebb, egészséges élet alapjait képezik. Minőségibb, tudatosabb és fenntarthatóbb életet pedig optimális higiéniával lehet elérni. 

Ez nem azt jelenti, hogy a takarításnak fertőtlenítésnek kell lennie. A takarítás elsősorban tisztításból kell álljon – ha többször tisztítod a lakást, kevesebbszer kell fertőtlenítened, ami higiéniai szempontból ideális állapotot hoz létre – a baktériumok ugyanis sok esetben a társaink is a mindennapokban. Svéd kutatások szerint például sokkal több allergiás gyermek él mosogatógépes háztartásokban, míg a kézi mosogatást preferálók körében kevesebb.

Ha állatokat és vadállatokat tartasz, valószínűleg számodra nem elég egy ecetes felmosás a külön számukra kijelölt territóriumukban, ez világos. Neked az élet más területén lenne érdemes valamit visszaadnod a természetnek. Mondjuk feleannyit porszívózz, a maradék takarítást söpréssel oldd meg. Micsoda varázslatos megoldás. Az is elképzelhetetlen, hogy egy kórházi szikét ecetes oldatban áztassanak fertőtlenítés céljából. A ló egyik végére sem jó átesni. 

De ha teheted, élj minél egyszerűbb életet – úgy, hogy közben élvezed is azt. Valamiben radikálisan és azonnal, valamiben fokozatosan tértem át a tudatos életre, és a méreganyagmentes háztartásra. Az is fontos, hogy ha itt-ott becsúszik egy kis “hiba a gépezetbe”, akkor ne ostorozd magad, ha ez tényleg ritkán és a szükség miatt történik, akkor ez rendben van. Példának okáért egy járvány esetén a gyakoribb takarítás nem juttat a pokolra. Az önmarcangolás nem tesz jót neked, ezáltal a környezetednek sem. 

Csillivilli boszorkánykonyha – az első lépések

Márvány kivételével bármilyen felületen használható az ecet. Fertőtlenít és tisztít is, oldja a vízkövet, vízben elkeverve pótolja az öblítőt mosásnál (nem marad szaga, és puha lesz tőle a ruhád). Hátránya, hogy büdös. Én elviselem, mert full nem érdekel, hogy öt percig érzem, de ha te nem, van más megoldás. 

Jó fertőtlenítő még az alkohol. Járvány idején is tökéletesen megfelel, az üvegfelületet csíkmentesre törli, szagtalan. Mostanság felment az ára, de még mindig nem annyira vészes. Plusz tipp: Ha az alkoholban elkeversz pár csepp illóolajat, majd felöntöd desztillált vízzel, kiváló térfrissítőt kapsz. Ha megfelelően válogatod az olajat, spirituális tértisztítód is lehet. Arra viszont ügyelj, hogy megfelelő olajakat használj, mert ez némi szakértelmet igényel. 

Fertőtlenítő illóolaj az ausztrál teafa, a citromhéj, a madagaszkári kámforfa, a saro olaj és még sokan mások. Csírátlanításban remekel gyakorlatilag mindegyik, és bizonyos (természetesen most nem talált) kutatásokban azt is megfigyelték, hogy párologtatásuk is hatásos gomba-, baktérium- és vírusölő. Ezzel kapcsolatban is kérd okleveles szakember segítségét, mert fontos a terápiás tisztaság. Nem egy illóolajnak eladott szar volt a vizsgálat tárgya, hanem a valódi illóolajok. Ezek kiválasztásához pedig szakértelem kell. 

Vízköoldásban társad lehet még a citromsav, és ez nem is büdös. Szemcsés (tehát karcolhatja mondjuk a sütőd, de szaniterben nem tesz kárt), és ha a felületen hagyod, rászárad, de az a titka, hogy amint rászórod, le is súrolod a felületet. Vagy ha a felület megköveteli, oldatként tedd rá, hagyd rajta állni, és később most le. Az egyik albérletemben évtizedes, vastag vízkövet oldott fel a WC-ben kizárólag a citromsav. Kellett hozzá 1-2 hét, de eredményes volt.

A szódabikarbóna szagtalanít, tisztít, diszkréten oldja a vízkövet, mosáshoz használható. Ugyan azt tanácsolják, hogy ne keverjük ecettel, mert semlegesítik egymást, a lefolyó dugulásánál kifejezetten ajánlotta egy vízvezetékszerelő, hogy:

tipp: szórjak szódabikát a lefolyóba, fogjam be a túlfolyót, majd küldjem meg forralt ecetes vízzel, és pumpáljam kicsit a lefolyót WC pumpával. Tökéletesen megszüntette a makacs dugulást is, tényleg minimális erőbefektetéssel és tartósan. Figyelj, hogy a gőzt ne lélegezd be. Mire jó a megfelelően viselt arcmaszk és a távolság, ugye.

Mosószódával lehet mosni. Mosódióval is, de minek hozzak nyolcezer kilométerről valamit, ami itthon is van. Szárított vadgesztenyével kiválóan lehet mosni, ugyanúgy tartalmaz szaponint. Le is lehet darálni, ha a mosópor állag fontos számodra.

A folyékony mosószer szerintem sok esetben környezetkímélőbb (tekintve, hogy műszálas ruha esetén kevésbé súrlódik, így kevésbé oldódnak ki a mikroműanyagok – persze nagy számok törvénye alapján halottnak a csók). Ebből is vannak már környezetben természetes alapanyagokra lebomló fajták, ráadásul pazar illattal. 

A ruhának nem kell illatosnak lenni. Egy idő után el tudod engedni ezt a vágyat, szerintem érdemes megpróbálnod. Ha nem megy, még mindig ott van az illóolaj, 1-2 cseppet az ecetes-vizes öblítőbe téve megmarad az illat a ruhádban. De az, hogy 3 hónapig a szekrénybe tett ágynemű ontsa magából a gyöngyvirág illatot, az minden, csak nem természetes és egészséges. 

Az extrák 

Penész. Mindenki legjobb barátja. A fekete penész a falon sok mindennek lehet a következménye a hőhídtól kezdve a nem megfelelő szellőztetésen át a pangó vízig, most nem állok neki szakértőzni ebben. A legjobb megoldás: tégláig le, újravakolni, festeni penészgátlóval (ami szintén méreganyag, mert ugye meg akarod ölni a penészgombát), szellőztetni rendesen, meg megoldani a fal megfelelő levegőztetését, hogy többet ne jöjjön elő. 

Ezen felül hipó. Fertőtlenít, fehérít és a legjobb ma található penészgomba elleni szer, később állítólag sóra és vízre bomlik. Kizárólag vízzel frissen hígítva kell használni megfelelő műanyag (ja) flakonban, tehát nem spricnisben. Ha hipós vízzel átmosod a falat, majd lefested, többet teszel a környezetért, mintha nekiállsz teafát párologtatni a térben – a falba akaszkodó gombafonalakat ugyanis nem igazán hatja meg a környezettudatosság, szemben ezzel roppant egészségkárosítók. Ha érdekel a gombaölés, keress fel.

Azt ne felejtsük el, hogy mondjuk a szódabikarbóna is vegyszer, a hipó is. Ilyetén nem vezetek vegyszermentes háztartást a fentieket használva – de méreganyagmentest igen (hipót se használok, de ha penész van, gondolkodik a franc ezen). 

Olcsó szerek ezek, és nagyszerűen pótolják a súrolószert, a vízköoldót, a fertőtlenítő- és mosószert. Mondjuk én alapból odafigyelek arra is, hogy ne vásároljak olyan bútort, amelyhez külön ápolószer kell, de véleményem szerint bármilyen vegyi anyag pótolható úgy, hogy a biztonságról egyáltalán nem, a kényelemről pedig csak kicsit kell lemondani.

Ott van még az égető kérdés, hogy hogyan vezessünk zero waste háztartást. Azt nem tudsz. Minimális szemeted mindig lesz, a szelektív hulladékgyűjtés használatát meg a legjobb értelemben sem nevezhetjük nulla szeméttel járó életvitelnek. Low waste életmódot viszont kiválóan lehet folytatni. Ebből el lehet jutni odáig, hogy a komposztálhatatlan hulladékod évi egy sebtapasz, de ott is tarthatsz, hogy szelektálsz és komposztálsz (akár panelben is lehet, hoppá), de lesz valamennyi műanyag, fém, veszélyes hulladékod. De erről majd egy következő bejegyzésben…. 

Ha hasznosnak találtad az olvasottakat, oszd meg Te is!