A bekuckózásról kicsit másképp: fürdőtej, főrdőbomba, aromaterápiás forrócsoki és térparfüm recepttel megtűzdelt összefoglaló-sorozat első része arról, az őszi aromaterápiát hogyan élvezhetjük ki teljesen. Használjuk jól, használjuk alázattal. Az első rész a párologtatásról szól. Nézzük át, milyen tematikát érdemes követni ebben október/ ősz során. 

Aromaterápia alatt nem illóolajok lötybölését, hanem keretek közt történő használatát értjük úgy, hogy a minőségi, tanúsítvánnyal rendelkező olajokat használjuk. Használhatunk ad hoc illatot párologtatásra, de legyünk közben körültekintőek és tudatosak. Októberben a bekuckózás nyugalmát erősíthetjük velük, miközben a prüszkölős szezont  megelőzhetjük, vagy lecsökkenthetjük az idejét. Itt az ideje a rituális fürdőknek, a masszázsolajok használatának és tértisztításnak is, hogy méltón készüljünk fel az enyészetre. 

Hogyan álljunk neki illóolajat használni? 

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a kemotípus szerint, független laborban bevizsgált, tiszta illóolaj a “csak párologtatásnál” is elsődleges. Pancsolt, ismeretlen eredetű olajat ne használjunk csak azért, mert mi is élni akarunk a divatos aromaterápia lehetőségeivel, de nem engedhetjük meg magunknak a minőséget. 

Lehet, hogy lesz egy kis citrom illat a pancsolt vagy jónak beállított, ám nem minőségi illóolajtól, de terápiás hatást nem tulajdoníthatunk neki. Ilyetén nem mondható, hogy minden levendula nyugtató, hogy minden citrom fertőtlenítő. Ezek csak a bevizsgált olajokra igazak, amelyek tartalmazzák a kémiai összetevőket a meghatározott százalékban. Az aromaterápiáról korábban már írtam a Tudatos aromaterápia cikkemben, a hozzá fűződő kapcsolatomról pedig a Számomra az aromaterápia címűben.

Őszi aromaterápia – a technikai háttér 

Az eszközhasználat

Hogy aromalámpát vagy diffúzort használsz-e, az a te döntésed, ITT VAN HOZZÁ A SEGÍTSÉG. Tisztítsd őket rendszeresen, és ami még fontos: egy keverék csöpögtetés egy párologtatást jelent. Nem öntögetjük fel a korábban használt olajakat. 

A használt víz és a gyertya 

A diffúzor élettartama miatt elsődleges, hogy olvasd el a leírását, annak megfelelően használd desztillált vízzel vagy csapvízzel. Az aromalámpát a legjobb méhviasz gyertyával használni, ha azt nem szeretnéd, a repceviasz vagy a szójaviasz is jó lehet. Ám figyelj oda: a kézművesek által beszerezhető viasztömbök többsége ember által előállított, nem természetes úton sajtolják ki, tisztelet a kivételnek. Figyelj tehát a beszerzési láncod minden szemére, ha fenntartható szeretnél lenni. 

A sima mécses többnyire szintetikus viaszból készül, ami kőolaj alapú. Ennek égéstermékét belélegezni nem egy életbiztosítás. Az illatos gyertyákat pedig felejtsük el, szív-érrendszeri és légúti megbetegedésekkel is összefüggésbe hozták már. Szóval a szintetikus eper illat nemhogy nem nyugtat le, hanem fokozza a stressz által kiváltott gyulladásokat. 

Mi a helyzet az illóolajos gyertyákkal? 

Nehéz kérdés, ugyanis ahhoz, hogy az illóolaj viaszban oldva kellő illatot árasszon, őrületes mennyiséget kell belecsepegtetni, ami a huszonezres terápiás olajokból olyan árat generál, amit egy felhasználó nem fizetne ki egy gyertyáért, én sem. Miközben a mécsestartóba elég a terápiás olajból 3-4 csepp is egy 30 nm-es lakásban. 

 

Ha kevesebbet raknak a viaszba, oda az élmény, ha pedig közepesen rossz, vagy ellenőrizhetetlen minőségű illóolaj kerül bele, az szintén lehet káros az egészségre. Dönts ezek fényében a használatukról. És akkor most jutottunk el oda, hogy párologtatás… 

Mit érdemes párologtatni ősszel?

Fertőtlenítés – bizonyos illóolajok már a levegőben párologva is megsemmisítenek bizonyos kórokozókat. Nem mindent és nem mindegyik illóolaj, ezt fontos tudni. Hatékony ilyenkor a teafa (melaleuca alternifolia), a citromhéj (citrus limonum), az eukaliptusz radiata, nagyágyú a kakukkfű thymol (thymus vulgaris ct. thymol), fertőtlenít az erdei fenyő (pinus sylvestris), a grapefruit (citrus paradisii), és például a szegfűszeg (eugenia caryofillus). Utóbbit óvatosan párologtassuk, mert bár nagyon effektív, a párologtatása irritálhatja, rendszeres használata pedig sértheti a nyálkahártyát még úgy is, ha csak illatolod. 

 

Nyugtatás – Ősszel, amikor cudarabbra fordul itt minálunk az időjárás, legalábbis kevesebb a napfény, a jókedvünket érdemes megtámogatni. Az aromaterápia számos lehetőséggel kecsegtet e téren is, a kedélyjavító illóolajok párologtatása ezek közé tartozik. 

Persze a citromfű, a szantálfa, a jázmin vagy a citromverbéna a legjobbak közt vannak, ám ezek 20-30 ezres tételek 5 ml-enként. Örülök azon emberek boldogságának, akik csepegtethetik párologtatóba. Most pedig nézzünk pár, gazdaságosabb és szuper illatot.

 

Ott a leginkább elérhető árú olaj, az édesnarancs, ott a mandarin héj, igazából az összes citrusféle hasonló hatást vált ki. Jó lehet a kubeba (litsea citrata), az orvosi levendula (lav. angustifolia), a pálmarózsa (cymbopogon martinii) is, a brazíliai eukaliptusz (euc. staigeriana), a dél-amerikai sárgafenyő (pinus ponderosa), a virágillatú ylang-ylang (cananga odorata extra), és még sokan mások. Ezek bizonyítottan kedélyjavítók, akár antidepresszáns-szerű hatásuk is lehet, és egyeseknél szorongásoldó hatást is megfigyeltek. 

Élénkítés – iskolaidőszak, év végi hajtás a melóban, őszi enerváltság is jelen van ebben az évszakban, a felnőttek iszogathatják a ginkgo biloba teát, lehet ismerkedni a gotu cola hatásával, esetleg a panax ginseng is vendég lehet, ami immunerősít is. Reszelhetünk gyömbért a reggeli teánkba, szenzációs élénkítő, a kávé is kiváltható vele. Keményebbek akár búzafűlével is indíthatják a napot, ami szintén élénkít, fokozza a teljesítményt, erősíti az immunrendszert, és még egy csomó jótékony hatása van. 

Ami az illóolajokat illeti, élénkít a gyömbér illóolaja, a mentafélék, mint például a borsmenta (mentha piperita), egyébként a citromhéj amellett, hogy az embert nyugtatja, a figyelmét fókuszálja. Borsmentával együtt éppen ezért autó illatosítására tökéletes. Élénkíthet a ciprus (cupressus sempervirens), a cédrusfélék, a fenyőfélék, és ott a boróka (juniperus communis) is – amit viszont vesebetegek jelenlétében ne párologtassunk. 

Csírátlanítás – Nagyon fontos, hogy a fertőtlenítés egy külön szegmensét kiemeljük, hiszen Magyarországon rengetegen laknak penészes lakásban. A párologtatás persze nem elég ehhez (és itt nem párásításról beszélünk). Az összefüggésekről a feketepenésszel kapcsolatos cikkünkben olvashatsz.  

Összegzés

A fentiek néhány illat relatív elérhető árban, természetesen még van jópár, ami bevethető fenti állapotoknál. Citrusfélékből érdemes többet a párologtatóba csepegtetni a többieknél, mert hamarabb elillannak. Összesen 2-3 féle illóolaj bőven elég, a túl sokféle akár fejfájást is okozhat. Meg amúgy minek. 

Felmerülhet még, hogy szaunázás során milyen illatokat érdemes inhalálni, hát az egyik szauna szeánszomon a mester által bevetett BANÁN ILLÓOLAJAT például semmiképp, a gyümölcsnek ugyanis nincs illóolaja. Azt meg kétlem, hogy a szén-dioxidos extrakció csodáját alkalmazzák párezer forintos belépők mellett. 

A szaunában használható illóolajokról és egyéb aromaterápiás megoldásokról a cikksorozat következő részében esik szó, amelyben taglaljuk még az aromaterápia velnesz-oldalának húzóerejét, az illatos fürdőket, és mutatunk fürdőtej és fürdőbomba recepteket is. 

Ha hasznosnak találtad az olvasottakat, oszd meg Te is!