Egy út elején járok immár nyolcadik esztendeje. Az aromaterápia sokszínűsége a mindennapjaim része a tudatosságban. Egyszerre ésszel és az intuíció erejével használva valami varázslat, a megtestesült alkímia, amit belecseppentenek az életembe.  

„Égesd el testedet gondolataid tüzével!”

Az intuíció erejéhez persze kell az alapozás és tudás. Úgy, hogy nem tudok semmit a fenolokról vagy a terpénekről, a minőségi megkötésekről és a pszichoszomatikus hatásokról, nem állok neki varázsolni még akkor sem, ha erős intuitív erővel bírok. Az illatok gyógyítanak, hozzánk adnak, segítenek, felemelnek, ugyanakkor képesek a mélybe taszítani. Néhányuknak gyenge, néhányuknak súlyos kontraindikációik vannak. Van olyan, amelyik bizonyos embereknek nem adhatók, vannak olyanok, amelyek akkumulálódva irreverzibilis folyamatokat indítanak el a szervezetben.  

Ha például tüzes ember vagyok elfojtott vágyakkal és haraggal, nem a tápláló tűz lobog bennem, hanem az emésztő. Ha erre a tűzre szító olajat öntök, ugye, elevenen felperzselem saját magam, kínok közt égek ki, és lesz minden tudásom ennek a tűznek a martalékává. 
 
Míg ha tudom, hogy az elmém lángját a koriander csitítja, a belső erőm tüzét pedig egy adott keverék táplálja, míg a damaszkuszi rózsa selyme optimalizálja a légáramlatot, teremtő erővel ruházom fel magam. Az is lehet, hogy a szegfűszeg jelentené számomra a megoldást egy másik problémámra, ám nem tudom, hogy hány százalékban lehet használni keverékbe, így irritáló hatása érvényesül, és többet ártok vele, mint használok.  

Fejleszd az intuitív képességeid!

Sokszor becsap minket az ego – a kis ármánykodásaival és önigazolásainkkal hihetjük azt, hogy a hüllőagyunk üzen, de egyfajta eltávolodásban nem biztos, hogy hagyatkozhatunk rá bizonyos frekvenciákon. Lehet, hogy a borsmenta görcsoldó hatását vetném be fejfájás ellen, de ha magas a vérnyomásom, csak ártok vele. Míg egy szelíd orvosi levendula csodákra lehet képes ilyen esetben. A tökéletesen tiszta, bevizsgált kemotípusú, első lepárlású, hígítatlan illóolaj (csak ezekről beszélek) egy idő után segíti az intuícióval való kapcsolódást, így minél többet foglalkozol majd velük, annál erősebb és kiegyensúlyozottabb leszel. De ennek előfeltétele a folyamatos önképzés, tanulás és tudás elmélyítése.  

Az aromaterápia bázisai

Az aromaterápia sok alapanyaggal dolgozik. A növényi olajokról az oltalom szó jut eszembe elsőnek. Egy lágy ölelés, Ezerkarú Csenrézi mindenkit elérő segítsége nekem és az illóolajnak is minden egyes bázisolaj, legyen szó marcipánillatú sárgabarackmagról, a fanyar szőlőmagolajról vagy egy cserfes málnamagolajról.

A virágvíz a bohém fiatalság. Az üde, légies, éteri alapanyag minden információt tartalmaz, amit az illóolaj, ám gyengédebb energetikájú, és ott is használható, ahol az illóolaj nem. Olyanok, mint a tavasztündérek, akik mezítláb szökdelnek a mohalepte köveken, és dalolják naphosszat a szerelem dalát. Egyfajta Tárá energiát jelentenek számomra egytől egyig.  


Az illóolajok, eszenciák, abszolútumok és hát friss szerelmeim, a CO2 kivonatok számomra maguk a Prima Materia, ha úgy tetszik, ők a Dharmapálák. Erőteljes védelmezők, segítenek belülről kifelé tekinteni, a bentet harmóniába hozni a kinttel anélkül, hogy az önigazolás mocsarába süppednék, elszigetelődnék vagy beszűkülnék.  

Egy idő után nincs is kint vagy bent, csak a vegytiszta tapasztalás. Ha a jóga a mozgó, az illóolaj, ez a törékeny és hegyeket mozgató kvintesszencia az intranazális meditáció. Mindegyik mond valamit, sugallnak valamit a jelenre vonatkoztatva, kisimítják az agykérged, miközben a traumáid legmélyéig visznek szárnyas paripán, hogy finoman, óvatosan integráld vagy oldd fel őket. A régmúlt emlékeit ébresztik fel, ahogy az időtlen valósághoz történő kapcsolódás katalizátorai is.  
 
Van, amiben nem tudnak segíteni, nem csodaszer vagy ultimate megoldás az aromaterápia. Egy barát, aki fogja a kezed néhanapján, és ha tudsz vele bánni, oltalmaz, segít és felemel. Bánj hát úgy ezekkel a szerekkel, ahogy a legjobb barátoddal tennéd.  

Nyitókép: Havas Eszter

Ha hasznosnak találtad az olvasottakat, oszd meg Te is!