Mindent a párologtatásról

A francia aromaterápia tán legközkedveltebb ága az illóolajok szaglás útján való használata. Szaglóüvegcsét használva az agyunkig beszívjuk az áldásos és/vagy finom illatú illóolajat, vagy a levegőbe juttatva élvezzük őket. Tehetők kis alkoholba térparfümként, ami igazából csak az illatot teríti szét a lakásban, de egészségre, kedélyállapotra jótékony hatásait egy diffúzor vagy mécseses párologtató tudja igazán kihozni.  

Melyik a jobb?  

Azt mondanám, egyik sem jobb a másiknál, de azt érdemes tudni, hogy mindkettőnek vannak hátulütői, és ha nem kúszik be használatuk közben a tudatosság és a figyelem, akkor rosszul fogjuk csinálni. Mert lehet. Ha pedig odafigyelünk, hogy megfelelőt válasszunk, sokat tehetünk magunkért, az illóolajok és esszenciák nagyban tudják támogatni az egészséges életmódot. 

Mécses, víz, illóolaj: a tradicionális párologtató 

Hangulatban messze felülmúl mindent egy szépen kialakított párologtatóból kiszűrődő gyertyafény, a párolgó, jó esetben harmonikus illat betölti a teret, kiegyensúlyozza az elmét, csírátlanít, talán még fertőtlenít is, mindenesetre gondoskodik a sajátos élményről.

Az aromalámpa egyszerűen és bárhol használható, hiszen nem kell hozzá áram, dekoratív és olcsó – bár léteznek rusnyák és irgalmatlan drágák is, nem ez az általános. A tér nagyságától függ, mennyi illóolajat lehet használni, de a jó minőségűből pár csepp elégséges ebbe és a diffúzorba is. A probléma itt is azzal van, ha olyan valaki formál meg párologtatót, akinek gőze nincs arról, mire kell figyelni.  

Ha ugyanis a tálka, amibe a mécses fölé vizet teszünk, túl pici, hamarabb elpárolog belőle a víz, minthogy leégne a gyertya, a kiszáradt rész pedig megrepedhet, eltörhet, az illóolaj meg az aljára ég, ami nekünk sem tesz jót. Ha a tálka túl közel van a mécseshez, a vízbe csepegtetett olaj szerkezete a túl magas hőtől sérülhet, ha meg túl távol van, nem párolog megfelelően az anyag. A kialakítás tehát nagyon fontos.  

A titok nyitja: a tálka legyen akkora, amekkorába pont annyi víz fér, amennyi egy mécses élettartama alatt párolog el. Ugyan sokkal drágább opció, de ha szakértő boltból vásárolunk párologtatót, még mindig jobban járunk, mint a gagyival. Ha meg érezzük az alkotást az ereinkben buzogni, kísérletezzünk, mielőtt használni kezdjük hasznos kis dísztárgyunkat.  

Az ultramoderntől a fényterápiásig: diffúzorkörkép 

Szürreális mennyiségű diffúzorral aknázzák ki épp a korábbi piaci rést mindenféle vállalatok, kezdve az 1500 forintért vietnámi boltokban kapható szaroktól a nyerészkedő mlm-es cégeken át a többféle terápiát ötvöző diffúzorok gyártóiig. A minőség kulcskérdés. A Herba Therapy még 2021 karácsonya előtt rendre bevizsgált egy csomó diffúzort úgy, hogy a legmasszívabb olajokkal járatták őket napokig. Rengeteg elvérzett, de egy csomó állva maradt a teszt végére is. Mivel komoly, hiteles szakembergárda áll a cég mögött, nekik elhiszem az eredményeket. 
 
Bioboltos éveim alatt low budget elv mentén sikerült valami kínai oldalról rendelnünk egy igen közkedvelt diffúzort, ami nagyjából másfél hónap alatt tönkre is ment. Egyszerűen nem volt megfelelően kialakítva a szűrő, normálisan fertőtleníteni sem lehetett, és egy idő után a benne lévő kis szivacs is bepenészedett.  

Ami nekem elsőre bevállt, “varázslatos módon” egy Panaromos diffúzor volt. Évek óta használom, nem gagyi a csatlakozója, bír gyakorlatilag minden olajat, könnyen tisztítható és látszik, hogy nem félkegyelműek alakították ki, teljesen felhasználóbarát és profi, pedig ez még az olcsóbb árkategória a maga 15 ezres árával. Párologtatás közben színesen is világíthat (mert ezt kapcsolgatni lehet), mint a grúz barlangok karácsonyfaizzókkal vastagon kivilágított barlangjai. Ez az úgynevezett színterápia. Ha ezt nézegeted, hamarabb megnyugszol. Öltözködésben és más frontokon jobban bízom ebben a vonalban (pl torokfájás esetén jólesik kék sálat viselni), de elképzelhető, hogy ilyen esetben is működik.  

Miben más a diffúzor? 

A diffúzor alapelve, hogy ultrahang segítségével teríti az illóolajat úgy, hogy ezen élő, kémiai anyagok nem sérülnek, terápiás hatásuk tehát érvényesül hő nélkül is. Van már közvetlenül a konnektorba dugható, vagy száraz diffúzor is, ezekről még nem alakult ki bennem kép, mert csak láttam őket, használni nem használtam.  

Gyerekek szobájába kifejezetten előnyösebb a diffúzor használata, mint a nyílt lánggal operáló aromalámpáé, illetve fedele is van, így kisebb eséllyel pacsmagolja szét a gyerek a vizet a szobában. Elektromosak, tehát áram kell hozzájuk, de az is valószínűbb, hogy a minőségi diffúzorban nem ég meg vagy megy tönkre az illóolaj, ebből a szempontból én biztonságosabbnak mondanám.  

A használata is egyszerű, de a használati útmutatót elengedhetetlen alaposan áttanulmányozni. Van olyan verzió, ami kifejezetten csapvízzel működik, ám a legtöbb eszközbe desztillált vizet kell rakni, különben hamar tönkre megy. Aztán ebbe csepegtetjük az illóolajat, bár van, aki arra esküszik, hogy előbb az olajat teszi az eszközbe. Illóolajon és a vízen kívül semmi ne kerüljön a diffúzorba (és a párologtatóba se). 

Az illatkomponens a párologtatás lelke 

Oké, megvan az eszközünk, csapassuk a párologtatást! Mielőtt nekiállunk vég nélkül nyomni az illatokat a levegőbe, az első számú szabály:

kizárólag terápiás, bevizsgált, a bevizsgáláson nem elhasalt/ rosszul teljesített, hígítatlan, 100%-os tisztaságú illóolajat használjunk. Ez szerepeljen az üvegcse/ dobozka oldalán is. Ha a forgalmazó nem veszi ehhez a fáradtságot, vagy nincs megfelelő engedélye, lehet akármilyen fancy cég, vagy cuki kiskunszicíliai néni, akitől vennénk sajátmárkás olajat, ne tegyük párologtatóba se.  

Irritatív olajat ne párologtassunk, vagy csak kis mennyiségben, alkalmanként. A szegfűszeg hallatlan jó gombaölő, kellemes illat, de ha minden nap párologtatjuk, nyálkahártya-irritáló hatásától akár az orr is kisebesedhet, ugyanez a helyzet olyanokkal, mint a fahéj vagy az oregano. Lehet őket használni, de mértékkel. Az ylang-ylang vagy egyéb, bódító illat nagy mennyiségben émelygést is okozhat – mondjuk az előtt, aki ezt az illatot nagy mennyiségben el bírja viselni, le a kalappal.  

Az illóolajok is képesek akkumulálódni a szervezetben, így egy-egy olaj 365 napon át történő használatát terápiában sem alkalmazzák. Óva intek attól mindenkit, hogy minden nap ugyanazokat az illatokat használja, mert bár nem rakódik le a testünk különböző részein, hatással lehetnek a szervrendszereinkre, és tudunk vele károkat okozni. Legyünk körültekintőek, különben is: a változatosság gyönyörködtet: használjuk az illatainkat felváltva, vagy a terápiánk után tartsunk szönetet. Vegyük fel a kapcsolatunkat az oly sokszor említett intuíciónkkal – nem a félinformált egoról beszélek, hanem a valódi belső hangról, ami bizony pontosan tudja, adott pillanatban mire van szükségünk. De ez fejlesztés kérdése ma már, az alaptudás pedig előfeltétel (az aromaterápiával való ismerkedési alapokról ITT olvashatsz).

Az illatolást ne becsüljük alá, a szaglószerven keresztül gyakorlatilag másodpercek alatt az agyba juttatjuk az információt, és ha ez az információ szar, kiszúrunk magunkkal. Legyen bennünk egy igényességi minimum, ami jelen esetben a fentieket jelenti. Hogy drága az illóolaj? Igen.  

A takarítószemélyzet 

A párologtatás némi túlzással olyan, mint a szerelem. Nem elég beszerezni az eszközt, feltankolni desztvízzel, kis ládikóban dédelgetni az illóolajainkat. Ezt az idilli állapotot fenn is kell tartani. Az eszközöket takarítsuk. Az aromalámpába egyszer beleégett illóolaj nem ciki, mindannyian menet közben tanulunk. Ha hagyjuk, hogy párologtatás után a tálkában maradjon az illóolajos víz, beleragadhat a por, a cicaszőr és egyebek, na, azt elsúrolni se egy vidám történet. Én a savas-lúgos módszerrel esek neki olyan rendszerességgel, amit ránézésre megítélek. 
 
A tálkába friss vizet teszek, szórok bele szódabikarbónát, majd arra rá némi citromsavat, pezsegni kezd, mint az állat, ki is folyhat, így mindig mosogatóba helyezem az edénykémet. Ott hagyom fél-egy órán át, aztán elmosom luffaszivaccsal (kefével is lehet vagy bármivel, amivel mosogatsz… én nem a tányérokhoz használttal szoktam, mert hát na). 
 
A diffúzor ebből a szempontból kicsit kényesebb, meg a finnyásabb ember kevésbé fogja szeretni. Ugyanis én a jelzésig feltöltött tiszta vízbe tett ecettel küldöm meg, és áztatom. Később áttörölgetem tiszta ruhával – de még mindig ecettel, majd szárazra törlés után mehet is a menet. Az alkohol alapesetben jól tudja helyettesíteni az ecet fertőtlenítő-tisztító szerepét, de vízkövet nem old, diffúzorba pedig szigorúan tilos alkoholt tenni, úgyhogy ezt buktuk.  

Receptek párologtatóba vagy diffúzorba

Fertőtlenítő keverék – három csepp citromhéj illóolaj két csepp ausztrál teafa illóolajával csodákra képes. Önmagában már ez is lenyűgöző fertőtlenítő keverék, de tehető még bele 1-2 csepp balzsamos szuhar, egyetlen egy csepp szegfűszeg, vagy a citrusos illatáról ismert Saro ilajbol 3-4 is.  

Tértisztítás – 2 csepp eukaliptusz radiáta, 3 csepp erdei fenyő, 2 csepp boróka, 3 csepp citromhéj, 1 csepp tömjén a negatív energiáktól tisztítja meg a teret.  

Immunerősítő – Számos immunerősítő keverék létezik, most csak egyet ragadok ki: 3 csepp erdei fenyő, 3 csepp eukaliptusz radiáta (asztma esetén nem), 1 csepp kakukkfű ct thymol.  

Alvást elősegítő – 4 csepp mandarinhéj, 2 csepp majoranna olaj már bőven segíti az elalvást. Ha extrát szeretnél, a 3 csepp grapefruithéj illóolaj, 2 csepp brazíliai eukaliptusz, 2 csepp keserűnarancs levél vonala is erőteljes lesz. 

Vágyfokozó – Egyetlen csepp ylang-ylang illóolaj vagy jázmin abszolútum, 3 csepp édesnarancs, egy csepp mirha, két csepp vetiver 

+1 tipp

Környezetvédelmi és egészségügyi szempontból sokkal jobb, ha nem a hagyományosnak számító teamécsest használod a párologtatódba, számos alternatíva van már repceviaszból, méhviaszból vagy szójaviaszból. A paraffinos gyertya fő égéstermékei a toluol és benzol, amelyek kutatók szerint messzemenőkig károsak (bőrproblémáktól kezdve a rákkal bezárólag történtek összefüggő esetek). A kis fémszínű tartó korong pedig hő hatására ólmot és cinket juttat magából a levegőbe: egy kutatás során azt tapasztalták, hogy 3 teamécses alkalmazása után a szobában tartózkodók vérében mérhető ólommennyiséget találtak.  

Szemben ezzel a természetes anyagokból készült gyertyák ilyen anyagokat nem tartalmaznak. Iszonyatosan drágák, de dupla annyi ideig használhatóak, mértékletes mennyiségben használva ráadásul nem tesz rosszat a környezetnek és az egészségünknek – ami elméletileg a legdrágább kincsünk.  

Ha hasznosnak találtad az olvasottakat, oszd meg Te is!