Rengeteg növényi olajnak vannak áldásos hatásai, és csomó növényből készíthetők gyógyolajok egy különleges, ám rém egyszerű eljárással. Ez a macerálás, aminek otthon te is neki tudsz állni. Ősi gyógyító rituálék épültek köréjük, és a XXI. századi tudomány is adózik oltárukon, hatásukat kémcsőben és mikroszkóp alatt is igazolva. Miért ne készítenél magadnak otthon ilyen remek szereket? 

A macerálás folyamata előtt tisztázok néhány alapot. Úgy érzem, nagyvonalakban szükséges kitérni arra, mik is azok az olajok, hogy lássuk, mivel dolgozunk kivonatolás során. Ölelje fel hát ezt az első rész. 

Fotó: Pixabay

Az olajokról általában  

A növényi olajok alapvetően nagyszerű tápanyagok, kiváló hordozó anyagok és egyfajta oldószerek is. A szervezetnek a három fő táplálékforrása a fehérjék és a cukrok mellett, a sejtmembránok alapkövei, és többek közt az agyba is a zsiradék löki fel a működése számára nélkülözhetetlen anyagokat. Főként a telített-telítetlen skálán mozgatjuk őket, elvileg 10-90% arányban érdemes őket fogyasztani a napi zsírbevitellel. A telített zsírokat tartják bad guysnak, a telítetleneket meg piedesztálra emelik, de ez a kép azért ennél árnyaltabb. Ebbe most ennél jobban nem mennék bele, de ha érdekel a téma, beszéljünk róla! 

Az olajok többsége gazdag zsírban oldódó vitaminokban, antioxidánsokban, fitoszterolokban, polifenolokban, szkvalénban (stb, stb), és a zsírsav-összetétel is meghatározza, melyik olaj milyen hatást vált ki vagy segít egy mikroorganizmus életében. 

A zsírsavak  

A zsírsavak a glicerinnel vegyületet alkotva hozzák létre a zsírokat, az olajok és zsírok fő alkotóelemei. Minél nagyobb a molekulatömegük, annál nagyobb a viszkozitásuk. Lebutítva minél tömörebb a zsiradék, annál telítettebb zsírsavakban gazdag. Ezért a mondatért valószínűleg már építik számomra a máglyát a vegyészek, de így talán szemléletes a különbség. 

Telítetlen zsírsavak 

Ide sorolható az oly nagy népszerűségnek örvendő Omega-3 (alfa-linolénsav), Omega-6 (linolsav) és az Omega-9 (olajsav) is. Az, hogy az Omega-6 fogyasztása en bloc egészségtelen, veszélyes meg 444, egy urambocsá tudománytalan, címeres faszság. A kulcs az arányokban rejlik, az ideális Omega-3 és Omega-6 arány 1: 3 és 1:4 körül mozog. Valóban túl lehet tolni, de optimális bevitelben a szervezet számára fontos. 

Az esszenciális zsírsavakat, vagyis a többszörösen telítetlen zsírsavakat például nem termeli az emberi szervezet, ezekhez táplálkozás útján juthatunk hozzá – és fontos is, mert az egészséges szervezet szempontjából ezek nélkülözhetetlenek.

Sajnos hallottam már olyan “természetgyógyász” terápiáról, amely teljesen kiiktat minden zsiradékot (!), esetleg 1-2 magfélét megenged a diétájában, de sok növény nem tartalmaz például gamma-linolénsavat (GLA), amire viszont hallatlan nagy szükség lenne. A diétázó szédül, emésztési panaszokkal küzd, depressziós, kardio-vaszkuláris problémák merülnek fel nála, jobbra-balra begyulladnak a szervei, a semmitől nő a koleszterinje… és folytatja a diétát, mondván: az majd pont jó lesz a problémájára.  

De hát nem. És pont itt van a kutya elásva, a GLA hiánya mind visszavezethető ezekre a problémákra. A bőr esetén például pattanásos arc, gyulladásos bőrbetegségek (mint ekcéma, pszori, rozi, egyebek) ellen kifejezetten a GLA bevitelre kell figyelni, mert erőteljes gyulladáscsökkentő, a zsírmirigyek ürülését pedig gyakorlatilag a faggyú higításával viszi véghez.  

a cikk teljes egészében A PATREON OLDALAMON, IDE KATTINTVA érhető el. Ha szeretnéd elolvasni a továbbiakat, pontosan mire is lehet használni az esszenciális zsírsavakat, miben rejlik a telített zsírsavak titka, hogyan kell tárolni az olajokat és illóolajokat, mivel lehet jól macerálni, akkor mindenképpen kattints.

Spoiler allert: Az olajkúrák elnagyolt történelmi bevezetésén túl a következő részben kitérünk pár tudományos kísérletre, szó lesz arról, miért érdemes használni macerátumokat, és persze az sem marad ki, hogyan készíthetőek el, és milyen növényekből érdemes elkészíteni a kivonatokat. Kaptok egy macerátum ABC-t is, hogy melyik mire lesz jó a kis házipatikátokban, és fenntarthatósági törekvéseket is megfogalmazunk, ehhez egy kis ízelítőt ITT találtok.  

Ha hasznosnak találtad az olvasottakat, oszd meg Te is!