Rengeteg növényi kivonatot el tudunk készíteni otthon, amelyek külsőleg és belsőleg is támogatják szervezetünk egészségét. Macerátumot bizonyos növényekből készítve akár belsőleg is fogyaszthatsz, bőrápolásban pedig a kivonatolt növény hatása keveredik az oldószerként használt olajéval. Ez fantasztikus, és sokkal táplálóbbak, mint az 1 csepp olajat csak névleg tartalmazó bolti kozmetikumok. Próbáld ki, milyen egyszerű őket otthon elkészíteni.  

Macerátumok mindenhol – a világ néphagyományai

A gyógyító olajok használata egyébként, ha nem is egyidős az emberiséggel, azért régre nyúlik vissza. Rengeteg kultúra gyógyászati alapjait képezi egymástól és koroktól függetlenül. A rómaiak ugyanúgy használtak olajos bedörzsölést, mint ahogy a fáraókat bebalzsamozták Egyiptomban, és a cigányok gyógyító szokásaiban is nagy szerepe volt az olajoknak mindig is. Folytathatnánk bőséggel a sort a kínai orvosláson át akár a boszorkányokig. 

Az ayurvédikus orvoslás például előszeretettel használ a mai napig meleg gyógynövény batyus kezelést, amelyet elakhizinek neveznek. Teljesen más, mint az abhyanga, amely ugyan gyógyító olajokkal történő masszázst jelent, mégsem (feltétlen) macerátumokat, azaz olajban áztatott gyógynövényeket használ, inkább a préselt olajokat. Elakhizi során sem a szó szoros értelmében vett macerátumokról van szó, hiszen a vászonbatyuban az olajat és a benne lévő szárított gyógynövényt együtt hevítik fel, és ez lesz a pakolás és masszázs alapja. 

Bizonyos gyógynövényeket olajjal vegyítve gyógyító anyagot kapunk, és ezeket a hatóanyagokat juttatjuk be bedörzsöléssel, masszázzsal a szervezetbe. Miért jó ez? A gyógynövények rengeteg vízben és zsírban oldódó hatóanyagot is tartalmaznak, és a zsírban oldódóak kiválóan kivonódnak macerálási eljárással, hol kisebb, hol nagyobb mértékben. A vízben oldódó hatóanyagokkal pedig többek közt tea készítése során találkozhatunk. Erről részletesebben később. 

A tudomány mai állása szerint…  

A hagyomány egy dolog, de mit mond az olajokról a tudomány? Rengeteg, gyógynövények és macerátumok jótékony hatásait taglaló kutatást tettek ma már közkinccsé tudományos szaklapokban.  

Egy tanulmány szerint, amely a növényi olaj és a bele került növényi részek együttes erejét, egészségügyi hatásait vizsgálta, a különböző gyógynövények különböző hatást adnak az olajoknak. Varázslat. ?

Ezen kívül egy 2017-est emelnék ki, amelyben úgyszintén nem csak az olaj oldószerként való alkalmazását veszik górcső alá. A gyógynövény is felerősítheti ugyanis a növényi olaj hatását és fordítva. 

A kísérletben a macerátumhoz meleg szezámolajat használtak, amellyel több gyógynövényt öntöttek fel. A hő és az olaj oldó hatása együttesen érvényesült. Persze további vizsgálatok szükségesek még a hatás egyértelműsítéséhez, azonban a kísérlet végére a macerátum gyulladásgátló, antioxidáns és antibakteriális hatása mérhető volt, ahogy a gyökfogó hatás is.

 

Törökországban az orbáncfű macerátumát sebkezelésre használják, amelynek jótékony hatását tudományos kísérlettel is megtámogatták már. Itthon az orbáncfű olajat inkább ízületi gyulladásra, mozgásszervi panaszokra használjuk, szürreálisan jó sebgyógyító és bőrszépítő hatású egyébként, de sajnos extrém fényérzékenyítő is, erre figyelni kell. A török kísérlet során az etanolos kivonatával kapcsolatban nem mutattak ki változásokat, így a macerátum lesz az ideális sebgyógyító szempontból. 

Oldószerek gyógynövényekhez 

Arról tehát az előző részben volt szó, hogy a különböző olajok különböző zsírsavai milyen hatást érnek el bőrön alkalmazva. Kitértünk rá, hogyan állítják elő a préselt olajokat, és hogyan kell őket tárolni otthon. Az eltarthatóság szempontjából ez utóbbi nagyon fontos pont, azt pedig szögezzük le ismét: a préselésre szánt összetevőből készített macerátum nem hozza azt a terpiás hatást, mint a préselt termék. Préselés során az elsődleges metabolikus termékeket nyomjuk ki a növényi részből. Mondjuk az olívaolajba áztatott borágó vagy mandula nem egyenlő a borágó vagy mandula olajjal, és nem mondhatom el, hogy ugyanúgy ránctalanítók és bőrpuhítók, mint maga a valódi olaj.  

A macerálás egy más műfaj, a másodlagos metabolikus termékeket vonjuk ki ilyenkor a növényből. Nem jobb vagy rosszabb, egyszerűen más, és nem macerálok mandulát azért, mert préselni épp nem tudok. Akkor használjuk ezt a metódust, amikor az adott növényből nem lehet préseléssel hatóanyagot kivonni, ezért oldószerre van szükség.  

Oldószer lehet alkohol, glicerin és víz is, ezek a vízben oldódó hatóanyagokat tudják kimozdítani a növényből. Az oldás ilyenkor ha nem is percalapú, de adott időt vesz igénybe, növényi hatóanyagonként eltér, mit, mikor mennyi ideig áztatunk ezekben.  

Olajjal akkor öntjük fel az üvegbe tett szárítmányt, amikor a növény zsírban oldódó összetevőit akarjuk kivonni. Ha alkoholban vonunk ki, nem jön ki az istennek sem a zsírban oldódó, és ha macerálunk (az olajos áztatás szakszava), a vízben oldódó hatóanyagok egyszerűen nem mozdulnak ki a növényből.  

A macerálás alapszabályai 

Néhány dologra oda kell figyelni, amikor készítjük az olajunkat.

 

  • A használni kívánt gyógynövényt a gyűjtési idő csúcsán leszedjük, megmossuk és tökéletesen kiszárítjuk, mintha csak teának használnánk. A hetek alatt ropogósra száradt növényt üvegbe tesszük, és felöntjük annyi növényi olajjal, amennyi ellepi, és még hagyhatunk rá egy ujjnyi mennyiséget. Lábjegyzet: csináltam macerátumot friss növényből is, de a nedvességtartalom miatt az olaj így pillanatok alatt megromlik, nem ajánlom. Alapvetően ugye a zsiradék nem penészedik, szerves, vizes oldatot tartalmazó anyaggal keverve viszont már igen.  
  • A macerátumhoz kell lehetőleg egyféle, hideg sajtolással készült növényi olaj. Állati zsiradékból én a zsírsav-összetétel miatt kenőcsöt főznék, macerálásra az alkalmatlan. 
  • Maceráló olajnak az előző részben taglalt olajok közül válassz, van, ami jó oldószer és van, ami kevésbé. Van, ami eltartható egy évig és van, ami nem. Légy körültekintő az alapanyagokat illetve.  
  • Döbbenet, hogy ezt el kell mondani, de nem használunk maceráláshoz (sem) használt olajat.  
  • Ahogy hatóanyagot kivonhat az olaj, úgy a növényben lévő káros anyagokat is. Légy résen, mit macerálsz. 

Hogyan készül a macerátum?  

A macerálási időket érdemes betartani, ezek gyógynövényenként eltérnek, a legáltalánosabb a 15-30 napos intervallum. A gyógynövényt egy átlátszó üvegben felöntöd a kiválasztott növényi olajjal, minden nap rázol rajta egyet, majd a legvégén jó alaposan, apró lyukú szűrővel vagy tiszta pelenka anyaggal átszűröd úgy, hogy ne maradjon benne gyógynövény. Ha leszűrted, onnantól sötét üvegben tárold. Az eltarthatósági idő nagyjából annyi, amennyi a növényi olajodé, amellyel maceráltál. 

Mi oldódik vízben, mi olajban? 

Hát most egy füst alatt mindent én sem tudok felsorolni, de néhány fontos összetevőre ki tudok térni.  

(Lipofil) zsírban oldódik a teljesség igénye nélkül: illóolajok (varázslat 2), kumarinok, alkaloidok, karotinoidok, fitoszterinek, klorofill, D-,E-,K-,A-vitaminok  

(Hidrofil) vízben oldódik a teljesség igénye nélkül: keserűanyagok, cserzőanyagok, glikozidok (arbutin, szalicilsav, aglikon,rutin, szaponinok…), flavonoidok (kicsit igen, kicsit nem), bizonyos poliszacharidok (nem mind), minden más vitamin a DEKA-n kívül 

A kedvenc macerátumaim 

Orbáncfű macerátum – ízületvédő, mozgásszervi gyulladás, idegi becsípődés ellen, idegrendszeri kiegyensúlyozó, bőrszépítő: figyelem, extrém fényérzkenyítő, használata után ne érje a bőröd UV fény 12 órán át! 

Körömvirág macerátum – bőrpuhító, sebgyógyító, égési sérüléseket enyhítő, nyugtató, fagyási sérülést gyógyító, gyulladáscsökkentő.  

Egy kvázi ellenpélda: készítettem macerátumot somkóróból is annak bőrre gyakorolt hatásai miatt, ámde a szedett növény kumarintartalmát te nem tudod szemre megállapítani, ahogy én sem. Ha kicsit tovább szárogatod a növényt a fészerben, vagy kicsit tovább macerálod, gyakorlatilag mérgező olajat csinálhatsz belőle, azt hidd el, nem akarod.  

Attarjaim alapjául sokszor használok olajban macerált növényeket, virágokat és gyantákat, az illatanyagaik kivonása érdekében. Ám ezek a kivonások terápiás hatást nem biztosítanak, egy levendula vagy jázmin illatú növényi olajnak nem lesz ugyanaz a hatása, mint egy teának vagy illóolajnak függetlenül attól, hogy az illata átható, ezt érdemes figyelembe venni a macerátum készítésénél.  

Hajrá! 

Fotók: Unsplash

Ha hasznosnak találtad az olvasottakat, oszd meg Te is!