Nézzünk érdekességeket néhány ehavi gyógynövényünkről, amelyek június-július hónapban szüretpozitívak.  

Némi orbáncfű és közönséges galaj… lássuk a többi medvét!

Bölcsészként nekem a tíznél több is megszámlálhatatlan, de ennél lényegesen magasabb azon gyógyfüvek, gyógynövények száma, amelyeket kosárszám szedhetünk az erdőkben, mezőkön júniusban. Lehetetlen felsorolni az összeset, pár kedvencemet emelem most ki a szokatlan tulajdonságaikat megemlítve. Kertekből és balkonládákból is szüretelhetők ekkortájt a fűszerek nagyrésze, de ez attól is függ, mire használnánk.  

A levendula (Lavandula angustifolia) például egy nagyon sokrétűen felhasználható növény. Ha illóolajat desztillálnál belőle terápiás célra, akkor bizony nem elég a balkonról random időben beszedett virág. Ahhoz nemcsak a lepárló készülék kora, minősége és anyaga, hanem a növény termesztésének helye, körülményei és ideje is fontos. Megvan ugyanis, a növény mely állapotában találhatók meg benne a hatóanyagok ideális mennyiségben. Erről egy hosszabb, különálló anyaggal készülök, mert annyira komplex a növény helyzete, hogy ezt egy bekezdésben nem lehet kifejteni. Meg hát nagy a hájp körülötte mostanság, kell hozzá a karakter.  

A levendulákról tehát később, jöjjenek a többiek!  FRISSÍTÉS: a levendulás cikk IDE kattintva érhető el.

Galaj allstars – Galium… 

Komoly statisztikai adatokat gyűjtöttem össze a bioboltos éveim alatt, például a valamilyen galajt vásárolók közt 100%-os arányban kérdezték meg, mi a különbség köztük. Küllemre egyébként tök jól megkülönböztethető egymástól a három legismertebb, a ragadós, a tejoltó és a közönséges galaj.  

Én most a közönségest szedtem (Galium mollugo) pár csokorral, a tejoltóval (Galium verum) találkoztunk. Végtére is mindhárom forgalomba hozható galaj pajzsmirigy problémák ellen vethető be, de vesetisztító, vízhajtó hatása is kiváló, különösen tejoltó barátunk erős ebben.  

A közönséges galaj egy picivel enyhébb hatású, de kiválóan használható vér- és májtisztító keverékekbe, és mivel a húgyutakat az elejétől a végéig átmossa, nagyon szeretem vesetisztító, prosztataproblémák elleni keverékekbe, de köszvényes, ízületi bántalmak ellen is jó lehet belőle egy kúra. 

Érdekes, hogy pajzsmirigy alul- és túlműködésre is ajánlják, mert a hormontermelést szabályozza. De mivel a pajzsmirigy egy rendkívül szenzitív szerv, mindenképpen bevonnám az orvost a teázási szokásaimba. Ha ugyanis neked beállítottak egy gyógyszert, a galaj eltolhatja az értékeket, főleg, mivel a máj működésére is hatással van. Az is előfordulhat, hogy egy értéked normális, a galaj pedig változtathat ezen, ha rendszeresen fogyasztod. Szóval előtte mindig konzultálj az orvosoddal. Arról pedig, hogy milyen rendszerességgel iszunk teákat, ITT írok. 

Alacsony vérnyomás, várandósság és 6 éves kor alatt nem iszogatjuk. 

Festő pipitér – Anthemis tinctoria 

Festő pipitér szárítás

Igazából teljesen más gyógynövényt gyűjtöttem, amikor belefutottam, de nagyon kellemes meglepetés ért, amikor virágzani láttam. Van valamennyi gyulladáscsökkentő hatása, a nevét pedig xantofil tartalma miatt érdemelte ki. Virágából sárga festékanyag vonható ki a karotinokhoz nagyon hasonló festékanyaga miatt. Ez a festékanyag nem ritka, sok sárga növény tulajdonolja, de a festő pipitér a kelmefestők körében igen ritka kincs. Sziklás-száraz helyen találjuk, illetve a kertészetekben hajlamosak elkérni érte irdatlan mennyiségű pénzt, mert újabban a sziklakertek sztárja. 

Festő rekettye – Genista tinctoria 

Festő rekettye

Idén festő rekettyéből (Genista tinctoria) is szedtem pár csokorral. Mérgezést okozhat, ha belsőleg fogyasztva nem jól adagoljuk, ezért én vigyáznék vele. Semmilyen olyan hatása nincs, amit ne lehetne kiváltani más, biztonságos növényekkel, így én színezésre, festésre használnám, mert csodás, mélysárga színt ad kozmetikumnak és kelméknek egyaránt.  

Vannak vizsgálatok* azt illetően, hogy a benne lévő, izoflavonokhoz tartozó genisztein bizonyos ráktípusok megelőzésére (ösztrogénre gyakorolt hatása miatt főként emlő) használható, antikarcinogén hatású. Megelőzésként, vagy ha a rákos megbetegedés kiegészítő kezeléseként fogyasztanánk, én már feldolgozott, engedélyeztetett gyógyszer formájában enném orvosi felügyelet alatt, nem teaként. Azért tenném ezt, mert még sok kutatási eredményre van szükség a tea hatásának egyértelműsítéséhez.**  

Fekete üröm – Artemisia vulgaris  

Az ürmös bor sztárja, fekete üröm

Álljon itt a növény, ami úgy nő mindenhol, mint a gaz, irtják is, közben meg az egyik legerőteljesebb hazai spirituális növényünk. Ezt az oldalát emelném most ki.  

Bélféregűzésre is használják a népi gyógyászatban, ez pedig átvitt értelemben is igaz. A minket hátráltató tényezők elűzésében legendás hatású, de használata során a szándékunk és tisztaságunk kulcskérdés. Kapunyitogató, ezért avatatlan kezekben én nem használnám füstölésre, pont azért, mert ha nem tudjuk irányítani az erejét, random fogja elfordítani a kulcsot. És azon nem biztos, hogy számunkra kedvező erők lépnek át.  

Keserűanyagai miatt nagyon szeretem emésztésjavító hatását, és nagyon sok emésztőszervi panasz megszüntetője, például a görcsoldó, puffadásgátló, szintén segíti a máj munkáját, nagyon szeretemnövény a konyhai felhasználásban is.   

Dió – Juglans regia 

Zöld dió

Már csak azért se diólevelet írtam, mert idén teljesen rákattantam a zöld dióra, amit június 24-ig gyűjtünk. Pálinkába, likőrökbe isteni, de állatgyógyászatban is használható keverékekbe, és ami a legjobb: nemcsak a levél, hanem a zöld dió sűrített főzete is használható hajfestésre. Egy pépet csinálok belőle, amit úgy használok, ahogy a hennát szoktam, és barna lesz tőle a haj. Őrület! 

Öblítésnek pedig hajmosás után diólevél teát is lehet használni, egyrészt szintén fest, másrészt a korpásodástól a gombás, gyulladt bőrre is jó. Kivonatából, ami épp ázik a napos ablakomban, aknéra hajlamos bőr és színmegőrző sampon egyaránt kap. 

Orbáncfű – Hypericum perforatum 

Orbáncfű, a gyógynövények általam koronázott királynője

A növény, amelyekről szuperlatívuszokban tudok mesélni. A test-lélek-szellem karbantartója minden síkon, spirituális herbánk, egy abszolút, kihagyhatatlan gyógyfű. Szent Iván napjáig érdemes szedni, ha szeretnénk részesülni spiri hatásaiból, de virágát gyakorlatilag elvirágzásig gyűjthetjük.

Olaj, tinktúra és szárítmány, füstölőszer is készülhet belőle, nálam itt a Banya Tanyán készülni is fog. Megtalálod róla a részleteket az insta oldalamon.

Csalán MAG – Urtica dioica 

Biz, ilyenkor már fürtökben himbálóznak a növény magocskái a hosszúra nyúlt száron, amely elképesztően sokoldalúan használható a kedélyjavítástól a prosztata problémákig. Jó hatással van a mellékvesére, linolénsav- és vitamintartalma miatt nemcsak a koleszterinszintet csökkentheti, hanem szövetregeneráló hatása is van, főleg egyedülálló U-vitamin tartalmának köszönhetően. Vastagbélgyulladás esetén is figyelemreméltó hatást mértek a patkánykísérletek során.  

Ha bővebben olvasnál a csalánmagról és felhasználásáról, a Patreon oldalamon eléred a folytatást, garantálom, hogy nagyon izgalmas írás.  

Ha hasznosnak találtad az olvasottakat, oszd meg Te is!