Ha nyár, akkor levendula szezon. Szinte vágni lehet az illatát Tolnától Baranyáig, Tihanytól Pannonhalmáig. A tízmillió levendulabetakarító országa vagyunk, az én ismeretségi köreimben legalábbis mindenki tömködi a gardróbba szánt vászonzsákocskákat, morzsolja a teának valót, vagy épp hekkeli meg a pálinkafőzőt lepárló készüléknek.  

Népszerűsége nemcsak abban rejlik, hogy átható illata van: jótékony hatásból rengeteget birtokol, szépsége egyedülálló, és viszonylag veszélytelenül használható, bár láttam már félkegyelmű felhasználást is. A népi tapasztalat és a tudomány egyöntetűen kedves és használandó növények közt tartja számon. Kultikus virága mind a kasmírsálas elitnek, mind a szakadt ruhás fesztiválhippiknek. Szinte csak szuperlatívuszokban lehet róla beszélni, mintha nagyságához soha nem nőhetnénk fel.  

Nagy tanító, mint az a néni az utcából, amelyik kivétel nélkül mindenkit barackos süteménnyel és kakaóval kínál. Na, ezt a szívmelengetést tudja a levendula, származzék bárhonnan. 

Kedvenc levendulafajtáim 

A 39 levendulafajtából többszáz fajta van. Azért ez nem semmi teljesítmény. Levendulánként eltér, melyikben milyen hatóanyag milyen koncentrációban van, így az is kijelenthető, hogy más-más hatásuk van a szervezetre. Nem mindegyik lesz jó gyulladáscsökkentésre, és van fajta, amellyel sokkal gyorsabban kezelhető a nyugtalanság. Ezért jó latin nevek mentén gondolkodni.  

A Lavandula angustifolia és Lavandula spica, amire én esküszöm, de ez nem szentírás. Találd meg, ami neked szimpatikus, ásd bele magad, hogy miért lesz a hű társad, és használd.  

A Lavandula spicát ismerheted vadlevendulaként is, ő az, amelynek illóolaja kifejezett gyerekolaj, ugyanis csomó olyan dologra használható viszonylagos biztonsággal, amely a kissrácokat érinti. Rovarcsípés, gombás vagy bakteriális fertőzés, légúti fertőzés, fülgyulladás. 1,8 cineolból a terápiás tisztaságú olaja 25%-ot tartalmaz, ehhez jó 45% linalool és 10% kámfor is csatlakozik, utóbbitól lesz kissé szúrós az illata. Ezek csak a főbb kémiai összetevők, ezen felül rengeteg komponensből áll még.  

A Lavandula angustifolia az, amit francia levendulaként, keskenylevelű, vagy épp valódi levendulaként is ismerhetünk. Az orvosi levendula nevét használom magyarul, számomra ez a legkedvesebb.  

A teáját kifejezetten szeretem menstruációs görcs esetén fogyasztani, mert meglepően gyorsan oldja ki a fájdalmam. Ugyanezt tudja migrén esetén, bár a nagyon durva, front okozta fejfájásra inkább a fűzfakéreg teáját használom már. Érdekes megnézni a tünetek kiváltó okát: más gyógynövényt használok front, frusztráció, stressz, szorongás, emésztőrendszeri panasz esetén…. 

Feszültségoldásban elsőosztályú, nagyszerű altató hatása is van, ha ideges eredetű, kisebb mértékű alvásproblémáról van szó. Fontos a kúraszerű használat, nem egy random bögre tea mulasztja majd el az évtizedek óta fennálló, szorongásos alvászavart. 

Tartalmaz 35% linaloolt a monoterpén alkoholok közül, az ő ereje azonban leginkább a 45-60%-nyi észterből, a linalil-acetátból merítkezik, ami az illóolaját illeti. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy ez a terápiás, érintetlen kemotípusú olajokra vonatkozik. 

A tudomány  

A linalil-acetát a tudomány embereit is rendkívüli módon izgatja, széles spektrumú kutatások kereszttüzében áll. Nyúlkísérletekben ez az összetevő simaizom-ellazító hatásúnak bizonyult, a Candida albicans ellen is vizsgálják, ahogy a pszoriázis vagy pikkelysömör ellen nyújtó védelmi faktora használható készítményekben, és bizonyították már, hogy helyreállítja az endoteliális diszfunkciót és a hemodinamikai elváltozásokat a cukorbeteg patkányoknál.  

Kép forrása: https://unsplash.com/photos/uVnRa6mOLOM

Hangsúlyozom: erre nem a levendulák képesek, hanem a linalil-acetát, és még folynak a kutatások. Sok tény van, ám még több a kísérleti fázis.  

Ami már bizonyítást nyert, hogy az orvosi levendula erőteljes görcsoldó, erőteljes fájdalomcsillapító hatású terápiás tisztaságú illóolajként párologtatva vagy a szárítmánya teaként fogyasztva is. Legyen szó lelki- vagy izomeredetű görcsről, az elsők közt van, amihez nyúlni érdemes. Én sebgyógyításban is alkalmazom adott metódus alapján, a bőrgyógyászatban kiváló szer rozacea ellen.  

A legendát meg talán sokan hallottátok, hogy René Gattefossét is az indította el az aromaterápia új szintre emelésében, hogy egy laborban megégette magát, és levendula olajával (virágvizével?) csillapította az égési sérülést, amely szinte fájdalommentesen, heg nélkül gyógyult.  

Magas vérnyomás, extrasystole, alvászavar és migrén esetén is tettem már keverékbe, a gyász feldolgozásában pedig, legyen szó szerettünk vagy párkapcsolat elvesztéséről, kiváló társ. Itt is a linalil-acetát görcsoldó hatása, ami dolgozik, szinergiában karöltve a levendula összes többi hatóanyagával. 

Virágvize savas kémhatású, hűsítő, nyugtató, itt is előjön a szuper gyulladáscsökkentő hatása. Nekem nyáron ez a kedvenc tonikom, imádom az illatát, bárminemű kiütés vagy napégés esetén pedig segít nyugtatni a bőrt – bármilyen bőrtípus esetében. Nem mellesleg még így bőrön keresztül is érvényesül stresszoldó hatása.  

A könyv

Nemrég jelent meg Beh Mariann Levendula című könyve a Boook Kiadó gondozásában. Semmi túlzott körítés, csak így: Levendula. Mert annyi mindent aggatunk már rá, annyi pátosz lengi körül, ez a kevesebb lett most a több. És mennyire jól van ez így! 

Persze a könyvben van a Panarom plecsni a támogatóknál, ami a Boook esetében már szinte sztenderd, de egyáltalán nem bánom, hogy Feller Adrienne-ék keze nyoma van olyan irományokban, amelyek az aromaterápiával foglalkoznak.  

Üdítő látni a könyvben egy csomó új információt a régiekről: jól összeszedik a levendula történelmi említéseit Dioszkoridésztől az 1700-as éveken át az 1948-ban megjelent Magyar Gyógynövények című könyvig. Ez a mű azért is fontos, mert a már említett linalil-acetát tartalom fontossága is szerepel benne, nemcsak a random népi tapasztalat.  

Na, végre – ez jutott eszembe, amikor forgattam a kezemben, hiszen rendkívül olvasmányosan, de az én ízlésemnek kellő alapossággal szedi össze a levendulafajták legfőbb jellemzőit. Nemcsak kitér arra, hogy mennyire fontos a megfelelő termesztés, a betakarítás, a kártevők és a növény kezelése, hanem konkrét, tizenoldalas fejezeteket szán neki Beh. Ez tényleg hiányzik ma a piacról. 

Persze abban az országban, ahol a könyveladási listák élén receptkönyvek szerepelnek a dobogón, amelyeket aztán ponyva követ, nehéz megragadni informális tudással az olvasót. Ezért kellenek a levendulás receptek.  

Hála égnek ez se megy el egy levendulás fagyi – daráltkekszes alapú, sütés nélküli torta recept kombó irányába. Életemben nem gondoltam arra, hogy levendulaágyon sült oldalast toljak be a sütőbe, aztán édesburgonya pürével meg vajas répával tálaljam, de összefut a nyál a számban a gondolatra. Azért a levendulakéregben sült kecskesajt is megmozgatta a fantáziám. Sosem hittem, hogy ilyet írok le, de ez a receptgyűjtemény a maga lazításával jót tesz a könyvnek.

Olyanok háztartásába lehet becsempészni a gyógynövény alapinformációit ezzel, akikébe máshogy nem került volna. Ez pedig messzemenőkig hiánypótló. 

Levendula a kozmetikában

Egy csapatépítőn, bepálinkázva kenyeret szeltem a többieknek, és a hüllőagyam küldött ugyan mindenféle jeleket, nem hallgattam rá, szóval az ujjamba szaladt a kés. Gravitációs vércseppekkel áztatott padló, riadalom, könnyek, részegen sebkezelés. Varrni nem kellett, de két nap után úgy határoztam, az akkori aromaterápiás tudásommal neki megyek ennek. Van egy sebkezelő alapreceptünk, amihez akkor csak az orvosi levendula olaja volt nálam, ezért belecsepegtettem a már kevésbé nyílt sebbe.  

Szeretném kiemelni, hogy szaktudás nélkül otthon senki ne tegyen semmilyen szín alatt nyílt sebbe se gyógynövény kivonatot, se illóolajat, még terápiás tisztaság esetén se. Ehhez nem elég hétvégi aromaszeánsz meg nónémfácse oldal olvasgatás, ezért nagyon szépen kérek mindenkit, az ilyen kamikáze akciók helyett bízzunk a hozzáértő orvoslásban, vagy ha gyógynövényeket használnánk, kérjük ki végzett, leinformálható fitoterapeuta, vagy okleveles aromaterapeuta tanácsát.

A testünk egy templom, nem pedig játszótér. 

Fotó: https://unsplash.com/photos/jQo_ibIdB10

Hát, még legnőiesebb énem elővéve is azt hittem, beszarok, úgy csípett. Ellenben konkrétan azt éreztem, hogy húzza össze a sebet. Valamennyi fertőzésellenes hatása is van a sebgyógyítás mellett, sikerült ezt kihasználnom. Heg nélkül nem gyógyultam, de napokkal lerövidült a sebgyógyulásom.  

Az viszont tény, hogy  a Lavandula angustifolia sebgyógyító potenciálja tarol a kutatások során. 2016-ban született egy tanulmány, amelyben nagymértékű sebgyógyítási faktorról tett tanúbizonyságot kedvenc virágunk, miközben a molekuláris mechanizmusait vizsgálják. A lényeg, hogy a kísérlet végén a kontrollcsoporthoz képest a levendulával kezelt sebek felülete szignifikánsan csökkent, a bőr állapotának javulásához pedig a felgyorsult kollagén szintézis is hozzájárult. Az orvosi levendula olaj bőrön át való használata ugyanis a kollagént szintetizáló fibroblasztok számát egyértelműen növelte.

A Panarom Aromaterapeuta Intézetben én azt tanultam, hogy akné, rozacea, ekcéma és pszoriázis ellen is kiválóan használható az olaja, de egyébként egy teás vagy aromavizes borogatás is látványos eredménnyel kecsegtethet, ha az illóolajak 50-100%-os áremelkedését esetlen valaki nem bírná pénztárcával.

Hogyan hat a lélekre egy növény?

Itt elmíteném meg, hogy a pszori és az ekcéma lelki hátterével kezelés során mindenképpen foglalkozni kell. Az egyik egy védekező páncélképzés magunk és a bántó világ közé, a másik pedig egy kirobbanni készülő konfliktus hírnöke, vagy lenyomata egy elnyomó (többnyire szülő-gyermek) kapcsolatnak. Ha figyelembe vesszük, hogy a levendula a lelki görcsöket is oldja, láthatjuk, hogy nem csak explicit a bőrfelület elváltozásait tudja orvosolni, hanem a kiváltó lelki okokba is bele-belenyúl. Az ekcéma a tudomány mai állása szerint ugyan gyógyíthatatlan betegség, de a kiváltó okkal attól még foglalkozni ildomos, és hát… meg is éri.

Na, de a molyok!

A levendula a háztartásban is használható, egyrészt nyugtat, valamennyire csírátlanítja a levegőt a párologtatás , számomra pedig nagyon szuper szúnyogriasztónak bizonyult. Amit pedig ebben a földi életben mindenki kipróbál élete során legalább egyszer, az a pillangó molyriasztó hatás.

Fotó: unsplash

Hát, erről kedves barátnőm tudna mesélni, aki a levendulás moylriasztójának kellős közepén talált egy vígan sétafikáló molylepkét. Elméletileg a magas terpén tartalma miatt van rovarriasztó hatása a levenduláknak, de egyrészt fontos, hogy milyen minőségű, milyen terpéntartalmú növényt használunk. Ez attól is függ, pontosan mikor szeded le, mennyi vizet, napot, szelet, figyelmet, kutyapisit kapott abban az évben, szóval nincs egyszerű dolgunk.

Másrészt 2022-ben olyan mutáns szúnyogok, kigyúrt molyok és ellenálló kártevők vannak már, hogy ami 20 éve jó volt, nem biztos, hogy ma is hathatós fegyver a küzdelemben. Próbáld ki, maximum kellemes illatú lesz a ruhás szekrény, és ha kellő gyakorisággal cseréled az 1,8 cineolt és kámfort párologtató növényt vagy annak olaját, talán csaódottan szállnak tovább a molyok máshová. Nálad meg nem marad más, csak a mindent átható, frenetikus levendula illat.

Ha hasznosnak találtad az olvasottakat, oszd meg Te is!