Böjt ideje van, fizikai és szakrális értelemben is a megújulás ideje. Az egyik legszebb dolog az egészben, hogy a tested ezt anélkül is csinálja, hogy te keresztbe tennél akár két szalmaszálat is. A másik legszebb, hogy bármivel támogathatod ezt a folyamatot, ami számodra a böjtöt jelenti.

Nincsenek tuti tippek

A böjt végül is a lemondásról szól. Lemondasz valamiről, ami eddig fontos volt, de úgy érzed, most nincs rá szükséged, nem támogat. Ha te egy komplett megújulást szeretnél, teljes reboot-ot is tarthatsz hányással-fosással egybekötve, de böjt lehet az is, ha 40 napig nem nézel tévét.

Nem a katolikusok nagy találmánya ám ez a 40 nap, kifejezetten jót tehet ez a mennyiségű idő megvonással együtt. Tehet, és nem tesz. Például egy léböjt, tehát a teljes ételmentes idő is lehet építő 40 napig, amennyiben ezidő alatt nem dolgozol, nem végzel nehéz fizikai munkát, nem fáraszt le a család, és mondjuk nem terheled magad negatív gondolatokkal. Nem is olyan egyszerű kivitelezni, mi?

Ezért szoktam azt mondani (mint kb. mindenről, amivel foglalkozom), hogy tökéletesen egyéni a böjt és a tisztítókúrák is (azt rendbe raktuk, hogy ez két külön dolog). Így amit írok, azt magamról írom, ezért nem is osztok meg konkrét tippeket, vagy írok recepteket, pedig rengeteg van. Szívesen segítek neked a személyre szabásban, de nagyon fontos, hogy te tisztában légy magaddal. Ehhez pedig elengedhetetlen egy friss labor, orvosi vizsgálatok. Ezek nélkül el sem kezdünk semmilyen méregtelenítést, megvonást vagy feladást.

Ha te nem dohányzol, akkor neked nem lesz böjt a cigaretta megvonása, de a dohányosnak ez igen komoly lépés előre. Ha pedig ásványi sók hiányoznak a szervezetedből, vagy baj van a vérnyomásoddal, esetleg ilyen-olyan köved van (satöbbi, satöbbi), nem érdemes böjtölnöd, nagyon maximum szakember segítségével. Amúgy sem mindig kell ötven oldalról nekimenni egy böjtnek.

Amit én csinálok – az is változó

Nyírfanedv csepp otthon

Sokszor jelenthet megoldást, ha tényleg radikálisan böjtölünk, hajtjuk ki a méreganyagokat több fronton, én is szoktam ilyet. Tökéletesen változó, mikor mihez nyúlok, van, amikor iszogatok máriatövist a májam miatt, aztán viszlátás, van, amikor meg olyan radikális, három hónapos diétát rakok össze, hogy öröm nézni. Egy kis mustármag, egy kis kutyabenge kéreg, 1-2 mérgező növény elképesztő körültekintő fogyasztása, akár nyírfanedv, búzafűlé, faszénkúra, ivólékúra, elég széles spektrumon szoktam mozogni. Reményeim szerint ősszel például Peruban nyomom majd az áldást. :D

Erre jön rá kötelező jelleggel a szezámolajos testmasszázs, a sós oldatok használata, kikapcsolom a Netflixet, nem is olvasok semmit. Nem viszek be információt, amíg meg nem tisztulok. Addig elvagyok a gondolataimmal, amelyektől szintén megszabadulok, ha számomra kártékonyak. Egy idő után fel tudom ismerni, mi van ellenem és mi épít.

Sokat segít a nagyon lágy mozgás. A jóga, a csikung, a tai-chi, a séta. Semmi extrém, hiszen a léböjt, a diéta renyhíti a szöveteket, és ha így emelnék vagy tennék kapkodó, nehéz mozdulatokat, a szerveimmel szúrok ki. Mérték, óvatosság.

Ha nem eszel, honnan van erőd?

Szokták volt kérdezni. Sokkal-sokkal tisztább a látásom böjti időszakban, végezzem bármilyen intenzitással. Mondjuk minél radikálisabb, annál erőteljesebb élményeim vannak. A tudatomról beszélek, kristálytiszta érzékelésben van részem, fittebb vagyok, több az energiám, nincs, ami megkösse a mérgeket, ezért a tiszta életenergiát érzem magamban, ettől vagyok friss. Ugyanúgy tudnék teljesíteni a mindennapokban, sőt, azt érzem, hogy még jobban is menne, mint korábban, de ilyenkor a visszafogás nagy kulcs.

Hogyan állj neki?

Mint mondtam, tőlem maximum akkor kapsz receptet, ha személyesen megbeszéljük a részleteket, ugyanígy intelek arra, hogy ha mástól kérsz segítséget (akár face to face, akár online), ha a másik azt kommunikálja feléd, hogy „nekem ez bejött, használd te is, mert ez a tuti”, akkor sürgősen felejtsd is el, amit mondott. Ami az egyik embernek bejön, a másiknak nem feltétlen. A tisztítókúra, a böjt személyre szabott, mert mindenkinek más a böjt. A húst elvonni 1-2 hetekre mindenkinél áldásos, csökkenhetnek a gyulladások, stb, de egy radikális hiánybetegnél például nem teszünk ilyet. Satöbbi.

Sokat dobhat a latban az is, ha csak az élelmeidet válogatod meg. Csak… igazából ez nagyon fontos. Egyél csírákat, friss zöldeket, minőségi ételeket. Igyál elég folyadékot, gyógynövényteákat, sportolj alkatodnak megfelelően, és olajozd magad, szintén alkatodnak megfelelően. A mentális toxinokat is pucold ki. Erre nagyon jó a meditáció és a befelé figyelés, a mantra és a sima, mezei éneklés – legyen akármilyen hangod. Vagy ordíts egy párnába otthon, sokat segít, hidd el.

Legyen ez diéta, ne életmód

A diétát, a böjtöt kúraszerűen tartjuk, életvitelszerű fogyasztásba/ megvonásba nem kezdünk, radikális diéták után főleg. Tisztító gyógynövényeket sem fogyasztunk állandóan, mert mindennek megvan a hátránya és előnye. Lehet, hogy lefogysz attól, hogy nem eszel kenyeret, de a gabonára szüksége van a szervezetednek. Életmódot is válthatsz, félre ne érts, csak annak más menet dukál, mint egy böjtnek.

Sok víz

Elengedhetetlen, hiszen a felszaggatott méreganyagok a véráramba kerülnek, ha nem iszom megfelelő mennyiségű vizet közben, akkor viszamérgezem magam.

Holisztika

Külön ki szoktam térni a szervrendszerek tisztítására: külön a vékonybél, külön a vastag, veseátmosás, kültakarórendszer, a tüdő, AZ AGY, és ami a legfontosabb: a máj. (Majdnem) Minden méreg feldolgozója. Ám fontosnak tartom, hogy egy böjt vagy tisztítókúra harmonikus legyen, és a szervrendszer egészét figyeljem. Ha mondjuk vényköteles gyógyszert szedek, nem iszom máriatövist, és igyekszem nem csak egyetlen szervre koncentrálni.

Saját tempó

Van, amikor viszont 1-1 gyógynövény is segíthet. Vagy terápiás illóolaj. Van, hogy valakinek elég egy masszázs ahhoz, hogy megtámogassa a szervezete tisztulását. Mert az végbe megy tavasszal, ha csinálsz kúrát, ha nem. Nem muszáj egyből teljes generált csinálni, lehet egy laza tisztítást csinálni csalánlevéllel (max 30 napig akkor, ha nem vagy várandós, rendben van a vérnyomásod és nem szedsz gyógyszert), miközben mondjuk megvonod magadtól a tejterméket. Egy hónapig tolod a tejeskávé helyett a csóványteát, ez azért viselhető, nem?

Legyen benned alázat

Kérj segítséget, ha kell! Ha úgy érzed, hogy neki tudsz állni a radikálnak, az is mehet, de figyelj rá, hogy szakember ellenőrizzen. Elhiszem, hogy te tudod már, neked mi a jó, de szakmai háttér nélkül hamar a saját ellenséged lehetsz, kérj bátran segítséget, tanácsot. Ez a szakember valódi szakember legyen.

Mit használj?

Konkrét termékeket és növényeket akkor használj, ha tisztában vagy a hatásukkal, a kontraindikációikkal, és az erejükkel – ez nagyon fontos. Most, mikor spirulinát használ mindenki, tudtad, hogy például növeli a vesében az oxalát jelenlétét? Hiperoxaurikus állapot esetén tehát nem ő lesz számodra a kulcs.

Ne csak az evésre gondolj!

Ugyanis végképp nem csak a diéta tartozik a böjthöz. Töröld le a messengert a telefonodról, például ez is lehet radikális detox. Vagy csak hagyj el egy rossz szokást, ne nézz tévét, ne fesd a hajad vagy a körmöd, szakítsd meg a kapcsolatot a toxikus emberekkel (felnőtt, érett kommunikációval, ne ghostingolással). Légy kreatív. Ha megvan az elengedés, az után már jöhet is az építés. Ha helyet csináltál, jöhetnek a jó szokások, jó emberek, stb, stb.

Csak te tudod, neked mi a jó

A szakmai háttértudás (mivel ez az egész egy szakma) nélkülözhetetlen, de azt se felejtsük el, hogy az intuíció is. Fontos, hogy jópár napig hangolódj magadra, hogy biztosan hagyadkozhass a megérzéseidre. Ha ez megvan, figyeld, mit súg a tested, a lelked és a szellemed, mire van szükséged, mire nincs. Ezen indulj el.

Ha hasznosnak találtad az olvasottakat, oszd meg Te is!