Az ősz egy sor kedves dolog jelképe és szezonja, boldog-boldogtalan tolja a tepsibe a sütőtököt, vásárolja az ikeás, kuckózós pokrócokat színben hozzáillő zoknival és bögrével, hogy aztán a neten szörfözgetve olvasson a böjtről, a tisztítókúrákról és egyéb nyalánkságokról. Hogy egy classicust idézzek: Jézus szíve! 

A böjt egy fantasztikus segítség – megtisztítja a testet, a lelket, a gondolatokat, ugyan furcsának tűnhet, de energiát ad, új perspektívákat, kiszélesíti a horizontot, miközben szépen hajtod ki a sallangot a testedből. Imádom, általában tavasszal és ősszel állok neki, esetleg vagy-vagy, hosszabb-rövidebb időkre – sőt, olyan év is volt, amikor nem éreztem szükségét. Ilyen is van, nálam mondjuk meg is lett a böjtje, haha.  
 
Maga a böjtölés, a tisztítókúrák azonban nem veszélytelenek. A bejegyzés a véleményem, eddigi tanulmányaimon és tapasztalatomon alapul, nem zárkózom el más, tudományos állásponttól.

Pár mondat a böjtről, tisztítókúráról és diétáról 

A böjtölés nemcsak koplalást jelent, ezt megtanultam már. Böjt lehet az is, ha megvonod magadtól egy meghatározott ideig a telefonnyomkodást, a televíziózást, x meg y káros szenvedélyt. Lehet az is böjt, ha csak húst nem eszel és az is, ha csak folyadékot viszel be. Kinek mire van – vagy éppen nincsen szüksége.

Ám meglehetősen kérdéses a „kinek mi”, nem elég rábökni egy éppen felkapott böjtre. Ha rosszul csinálod, kiürítheted a raktáraid, nem kívánt mellékhatások léphetnek fel, egy-egy megereszkedett szövet túlterhelésénél (mondjuk böjt alatti súlyemelés) károsodhat a szerv, ha sokáig csinálod, maradandó hiánybetegségek vagy ételintolerancia is felléphet, ahogy egy kedves egykori beszállítóm (és egyben egykori testépítő)beszámolt példájáról.

Répalé, a máj és a bélrendszer jóbarátja

A böjt, ahogy a tisztítókúra és diéta is, meghatározott ideig tart, nem folytatható életvitelszerűen. A tisztítókúra a böjttől eltérően nemcsak a megvonásról, hanem a teljes tisztulásról szól. Itt már belépnek a hánytató, hashajtó, izzasztó szerek (nem mindenkinek kell hányni, nyugi).

Az ajurvédikus pancsakarma régi metódusa szerint még vérköpölyt is alkalmaztak, vagyis egy szakember pontosan ott (és csakis ott), ahol a véráramban elakadás és “rossz vér” volt, megvágta egy ici-picit a bőrt, majd ráment köpöllyel. Ha jól dolgozott, a pangó vér sötét volt. Ma már elfogyott a szakember, és nagyon kevés az az eldugott hely, ahol még operálnak vérköpöllyel. És ez rendben is van így.  

A diéta hosszabb ideig kitartható, de mondjuk ez is csak meghatározott ideig tart, nem egy életstílus. Egy ketogén diéta is időszakosan használ a leginkább, főleg, ha nem akarjuk, hogy raktáraink kiürüljenek, de ez bármelyik másik diétánál is így van. Egy egészséges életmód és egészséges test-lélek-szellem életben nincs is szükség diétára, ha elakadás vagy többlet van, akkor viszont jöhet.

Azt javaslom, keress fel egy diplomás dietetikust. Nem hétvégi tanfolyamos, önjelölt szakembert, hanem valódi szakértelemmel rendelkezőt. Manapság már nagyon jó az egyetemi képzés e téren, ráadásul a jó szakember holtig tanul, az egyetem után is képződik, és tisztában van a trendekkel, legújabb kutatásokkal. Mert ez folyamatosan változik; ahogy az is változó, mikor lehet diétázni (böjtölni, tisztítókúrázni) és mikor nem. 

Léböjtkoktélok. El se hiszed, milyen jól esik ivónapokon az íz…

Amikor lelkes vagy, pedig nem kéne

Bioboltos pályafutásom során megéltem azt, hogy egy nagy pocakos várandós nő kovaföld porral, búzafűvel meg minden szarral sétált a kasszához. Végül is még lehet ebből méregtelenítő arcpakolás is, de azért rákérdeztünk, hogy azt’ ugyan mit szeretne, és csillogó szemekkel mondta, hogy ő biz’ léböjtöl és tisztítókúrázik most egyet. Személy szerint hiszek a népességszabályozás fontosságában, de ha már ennyi ideig cipelte valaki a hasában a kisgyerekét, akit feltételezhetően vár, minek félúton véget vetni neki? 

Egyrészt az a kovaföld por egy rakás szar volt, szerintem lekaparták a meszet valami félbehagyott felújítás során árván álldogáló falfelületről, kétlem, hogy olyan nagy méregtelenítést hajtott (volna) végre vele, a gond itt az elvvel van. Miféle tajparaszt, tudatlan gyökér ajánl egy kismamának tisztítókúrát? Nem vagyok egy dietetikus, bábai tanácsokat pláne nem osztogatok, de c’mon! Elvonatkoztatva a kismama esetétől számos olyan példa volt, amikor ordenáré faszságot olvasott a kedves vevő vagy kliens arról, hogy a tisztítókúrák bárki számára, bármikor és bárhogyan végezhetők.  

Grínpowa – a zöldek fogyasztása is segíti a méregtelenítést

Hogyan álljak neki a tisztítókúrának?

Először is, nem kell mindenkinek tisztítania, ez egy óriási félreértés. A szervezeted öntisztuló mechanizmus, tavasszal és ősszel bőségesen méregtelenít. Ha egész évben odafigyelsz az egészségedre, nincs szükséged rátolni erre, ha mondjuk tömöd a mekis kaját, 12 órát ülsz a szmogban, nem mozogsz megfelelően és tűröd, hogy rongyként bánjon veled a társadalom, akkor van értelme elgondolkodnod rajta, de még mindig nem jelenti azt, hogy csinálnod kell vagy lehet.  

A legfontosabb, amit tisztítókúrád sikerességéért tehetsz: kerüld el messzire az internetet (ezt az oldalt is ?). Laborvizsgálatot csináltass, aztán a dietetikus személyre szabja, mit csinálj, mert testalkaton belül is kb személyenként tér el, mi a jó az embernek. Pénzbe kerül, de megéri, ha segítségével nem rontod el az alapbeállításaid. A tisztítókúra egyébként sem megoldás a helytelen életvitel kifehérítésére, ez nem így megy.  

Tény, hogy nagyon jó terelőbólya lehet. Ha kicsit túltolod a csokit, mert rossz passzban vagy, esetleg túlzabálod magad a frusztrációid miatt, a diéták vissza tudnak rántani a valóságba és rájössz, hogy fele annyi üzemanyaggal is működik a tested. Mint mondtam,

tisztábbak lesznek a gondolataid, jobb a közérzeted, boldogabb leszel és kiegyensúlyozottabb, fontosabb irányokra helyeződhet a fókusz, és a szerveid is könnyebben birkóznak meg a kihívásokkal. De ehhez megfelelő szakmai háttér és vezetés szükséges a mai rohanó világban, vagy legalábbis önkontroll és felelősség.  

Kérd szakember segítségét

Önmagadtól is nekiállhatsz tisztítókúrázni, de nagyon nem javaslom. Nem biztos, hogy rendelkezel azzal a stabil tudással és termékismerettel, amivel bele lehet vágni, aztán elkezdesz egy keto diétát vagy egy léböjtöt rosszul, ne adj isten, rosszul töröd meg a diétád, dolgozol közben (ami tisztítókúra esetén, ha nem is kerülendő, de minimalizálandó), “csak az a kis falat csoki biztosan nem árt”, aztán nagyobb léptékben borul a bili, mint gondolnád. Ez csak egy példa, ez sok összetevős. 
 
Egy szakember a gyenge pillanatokban is segíthet. Amikor nehéz. Elgyengülsz vagy azt hiszed, nem vagy rá képes. Nem biztos, hogy a szervezetednek megfelelően határozod meg a tisztítókúrád intervallumát. Azt hiszed, elég a hétvége, de közben csak felborítod a tested. Vagy nekiállsz egy negyven napos léböjtnek, a második héten meg a mentő visz el a Blaha Lujza tér aluljárójából, és nem azért, mert megkéseltek.  

Komplex téma ez, vannak biztonságos és végképp nem biztonságos szerek. Bevallom, én csináltam már konkrétan toxikus növényekkel is tisztítást, nagyon jó volt meg minden, de baromi nagy figyelmet igényel, hogy egy fűszállal se tegyek többet a bögre teába, amit 24 órán keresztül egyenlő adagokban iszom meg. 

A gyógyteák nagyon jó támogatók

“Évek óta csinálom, és semmi bajom tőle.” Értem. Attól még lejátszódhatnak olyan folyamatok a testedben, amelyeket észre sem veszel, később pedig beüt a krach. Nem mondom, hogy aki egyedül áll neki, minden esetben rosszul csinálja, de kérlek, légy nagyon alapos, amikor utána nézel a dolgoknak.  
 
Fontos beszélni arról, hogy a szakembert is jól válogasd meg. A természetgyógyász képzéseken sajnos még mind a mai napig oktatnak olyasmit, illetve hallom a hallgatóktól is vissza, ami már elavult. A tudomány fejlődik, nincs azzal semmi baj, ha régen dívott ez meg az, de ma már egy csomó mindenre rácáfoltak, megdöntötték, új jött helyette, vagy kiegészítették a megfigyeléseket. Mondjuk van mellékhatása a Hunyadi víznek, nem is olyan erős ám a kovaföld, a spirulina alga pedig növeli a vesében az oxalát mennyiségét, így vesekövesek és vesehomokosok nem fogyaszthatják, nagyon maximum orvosi felügyelettel. Ésszel hát, ajánlom a https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/ oldalát, rengeteg új tudományos kutatást megtalálsz itt. 

Arról pedig végképp csak egy mondatot, hogy nem minden menőnek feltüntetett szakmai gárda jó. Név nélkül, van pár olyan diéta, ami a fogyókúrára összpontosít, fogyhatsz vele, jeee, de tartósítószer hegyeket, xilitet, eritritet és hasonló, szervezetre nem jó hatást gyakorló szereket tartalmaznak. Lefogysz vele 50 kilót, aztán széttrollkodod a májad, hát, ez csúcsszuper. Alapos körültekintés, ez a te felelősséged.  

Ahogy én csinálom 

Direkt nem fogok konkrét példákat írni (de nézz utána a mustármagnak, a kutyabengekéregnek, az útifű maghéjnak, az algáknak, a búzafűlének). Nem mindig ugyanazt a tisztítókúrát vagy böjtöt tartom, figyelem a testem és a lelkem jelzéseit, de ez is nehéz nagyvárosi életmód mellett.

A böjt és a tisztítókúra segít a testnek abban a folyamatban, amit egyébként is elvégez, de nem helyettesít semmit, és ha bármilyen betegségem van, nem csinálom. Mindig előre megtervezem, mi az, amit fogyasztok, amit nem, néha még listát is írok. Beszerzem az alapanyagot, jelölöm a naptárban a holdálláshoz igazítva, mikor kezdem el, és jóval előtte megkezdem a mentális felkészülést. Ez elengedhetetlen, diétába vagy böjtbe sose esünk be.  

Nem csak a fosás a tisztítás

A csendes magunkba nézés is a folyamat része, ha úgy tetszik, mentálisan szabadulunk meg a három méreg – legalább egy részétől (vágy, nem tudás, undor vagy gyűlölet).

Nem kötelező, de hidd el, a tested egészséges működéséhez ez is kell. Kicsit visszarázódik a tested, visszarázódik az elméd. Ha pedig végképp rásegítenék, akkor igénybe veszek egy ajurvédikus masszázst, nem mellesleg a bőrről sem feledkezem meg – a legnagyobb felületű méregtelenítésben szerepet játszó szervről. Szezámolajos bedörzsölés, luffaszivacsos fürdés, gondosan kiválasztott illóolajok, mmmm.

Minél természetesebb, hazai anyagokkal dolgozom, ha egy mód van rá, de például én imádom a Triphala por hatását (erről bőven ITT) , és néha beficcen más ország csodálatos szere is, de az előny a magyar termékeké.  
 
Hogy mire érdemes még figyelni böjtölésnél, például mikor eszünk főtt, mikor nyers kaját, milyen teával támogatható a tisztítókúra, hamarosan megjelenik a második részben.  

Ha hasznosnak találtad az olvasottakat, oszd meg Te is!