Kullancsszez-ON, a tavasz első napsugaraival megjelentek az alacsony tetszési indexű vérszívók. Nehéz velük felvenni a harcot a természetesség oltárán áldozva, azonban nem lehetetlen, csak persze ehhez is kell a körültekintés. Mennyi geraniol mehet a kutyákra? Mi lehet még kullancsellenes a kisállatoknál? Jó-e a szerecsendió vagy a rozmaring olaj a hajlataidra? Valóban a szandál nélküli fehér térdzokni a legjobb? Nézzük, mi a harci helyzet a megelőzés fronton.  

 

Hol lakik a kullancs, és hogyan mászik rád?  

Ha eltekintenénk az életmódjától és az emberre gyakorolt hatásától, a kullancs egy nagyon édes kis pókféle – üldögél a fűszálakon, és miközben kirándulsz, két lábbal integet neked, amikor pedig közel érsz, beléd csimpaszkodva megölel. Annyi ölelésre vágyunk, amikor meg megkapnánk, undorodva elutasítjuk. Ki érti ezt?  
 
Viccet félretéve, a kullancs tényleg így működik, rádakaszkodik az aljnövényzetből, miután a Haller-féle szervével “kiszimatolja”, hogy érkezel. Pechünkre van vagy 800 ismert kullancsfaj, nálunk is motoszkál jópár az erdőkben-mezőkön, és mivel az emberi nemtörődömség miatt gyorsan ránk köszöntő klímaválság okán gyakorlatilag nem fagynak meg télen, egyre több és több szolgál rémtörténetek alapjául. Télen és a rekkenő nyári hőségben egyébként kevesebbel találkozni, ilyenkor visszahúzódnak (ekkor találni őket a fák közelében, DE NEM UGRANAK RÁD, A KULLANCSOK NEM ALIEN LÁRVÁK, OMG). 

Fotók: Unsplash

A kullancs egy “életszakaszban” egyszer táplálkozik egy gazdatestből, ha tehát kövérre szívja magát, lecuppan és tovább áll, amíg át nem lép a következő stádiumba (a közönséges kullancsnak 3 ilyen van egy életében), aztán megint táplálkozni indul. 

 

Mit terjeszt a kullancs?  

A kullancsok persze terjeszthetnek agyhártyagyulladást, Lyme-kórt, nyúlpestist meg néhány igen kellemetlen betegséget, egyszersmind nem minden kullancs hordozza ezeket. Ahogy nem minden ember AIDS-es meg idióta, úgy kullancsból is van, ami jön-megy. A puszta létezésükért például bojkottálni az erdő csodáit, vagy bepánikolni, amikor mászik rajtunk 1 (vagy egyszerre 10), nem biztos, hogy érdemes.  

 

Lábjegyzet a Lyme-kórhoz: antibiotikummal egészen szépen kezelhető, éppen ezért ha a kullancscsípés helyén kokárdaszerű nagy foltot látsz, azonnal fordulj orvoshoz, mert minél előbb kapsz kezelést, annál könnyebben gyógyulsz. Érdekesség: azt tudtad, hogy a Lyme-kór, amiből már kigyógyultál, reaktiválódhat akkor, ha penészes lakásban élsz? Erre ugyanolyan mértékben érdemes figyelni, mint a kullancsokra séta közben. Olvass róla bővebben ITT.  

 

Kullancs elleni védekezés  

Öld meg, de hogyan?  

Ha mászik a ruhádon a kis nyolclábú dömper, megpróbálhatod összenyomni körömmel, de meglepően szívós kis dögök, és nagyon sok mindent túlélnek. Nekem egyedül a minilángszóró jött be eddig. Vagyis a csipeszbe fogva, amivel kiszedtem, alulról megküldöm egy öngyújtó lángjával, ezzel segítve hozzá, hogy a kis lelke minél előbb a Nirvánába juthasson. 
 
Lábjegyzet II: az öngyújtóval úgy bánj, hogy ne okozz tüzet pl. az erdőben. 

Hogyan szedd ki?  

Ha már a csipesznél tartunk, nekem egy egyenes végű, sztenderd fém csipeszem van az eltávolításra (a hajlított fejű amúgy praktikusabb). Ráfogok a “feje felett” és óvatosan, körbe forgatva kihúzom a kis testét az enyémből vagy a macskáméból. Nem nyomogatom, főleg nem a puha részeit, semmi hirtelen mozdulatot nem teszek, és amint észreveszem őt lakmározni, már kotrom is elő az eszközöm. Minél előbb el kell távolítani és úgy, hogy őt magát ne nyomd össze, mert akkor a szájszervén át a véráramodba kerülhet, ami benne van. 

 

Ha nagyon félsz attól, hogy nem tudod kiszedni, menj el orvoshoz, ő eltávolítja a kullancsod. Egyrészt mondjuk ezzel feleslegesen terheled az egészségügyet, másrészt mindig a lehető leghamarabb kell eltávolítani a kullancsot, hogy esetlegesen ne fertőzzön meg, ha hordoz valamit. Bízz magadban, légy erős és alapos, így nem lesz gond. 

 

Ha beszakad a szájszerve, hagyd úgy, akkor már mindegy, és a szájszerv nem fog fertőzni (maximum, ha előtte már megfertőzött valamivel a kullancs). Az állatorvosom tanácsa is az volt, amikor egyszer bénáztam a kullancs kiszedéssel, hogy hagyjam a cicát, másnapig kilökődik a testdarab, és ez a jelenség önmagában nem fog gondot okozni. Így is lett, mint a mesében.  

 

Természetes védekezés a kullancscsípés megelőzésére  

Legyél büdös. Kihagyhatatlan trollkodás volt, de a kullancs tényleg a feromonok után megy, és mint minden valamirevaló vérszívó, gyűlöli a fokhagymát. Kellemetlen, de ha napi 15 gerezdet megeszel belőle, akkor már jut annyi allicin és egyéb hatóanyag a szervezetedbe, amivel bivalyerős lesz az immunrendszered, s kellően taszító is a szagod meg a véred állapota. Más kérdés, hogy a buszon is mindig lesz helyed, és az embertársaid se fognak zaklatni soha semmivel. Remeteként ez érdekes fordulat, de mivel a fokhagyma afrodiziákum is, egy igazán szomorú ördögi körben élnéd az életed. A kevesebb fokhagyma pedig nem hatja meg a kullancsot.  Hallod a szomorú hegedűt a háttérben? Együttérzek.

 

Szerencsére vannak más kémiai fogások, amelyekkel hathatsz a kullancsokra. Szigorúan gyógyszerkönyvi minőségű, engedéllyel és lekövethető bevizsgálási lappal rendelkező, nem MLM rendszerben kapható illóolajakat és jó minőségű növényi összetevőket használj, ha elfogadsz egy tippet. Higítatlanul pedig semmit.

 

Oregánó, rozmaring, fodormenta és kakukkfű olaj  

Egy kísérletben a népi gyógyászati megfigyelések és a kémiai összetevők vizsgálata alapján felsorakoztatták az oregánó, a rozmaring, a fodormenta és a kakukkfű olaját (Origanum compactum, Rosmarinus officinalis, Mentha spicata, Thymus vulgaris), és megvizsgálták, mennyire taszítja a kullancsokat a szintetikus kullancsirtókhoz képest.  

 
Változó kísérleti eredmények születtek, összességében a legerősebbnek az 5%-os oregánó bizonyult, még 24 órával a használata után is ugyanolyan mértékben taszította a kullancsokat, mint a kísérlet elején, és hozzá hasonlóan a segédanyagban elkevert fodormentaolaj lett a legtutibb ruhára permetezve. 

 

Mind a négy olajnak van azonban kontraindikációja, azaz nem mindenki számára használhatóak még permetezve sem, a biztonság kedvéért 6 éves kor alatt egyáltalán, az oregánó carvacrol tartalma pedig mindenki számára legyen felkiáltójeles, és különös alapossággal legyen elvegyítve hordozó anyagban (növényi olaj). 

 

Ha jó a szerecsendió, miért ne használjam? 

Egy másik kísérletben a rozmaringot szintén kihozták winner kullancsriasztóként, a benne lévő terpinolént ugyanis nem bírják a vérszívók.  Mellette a szerecsendiót (Myristica fragrans) is vizsgálták, amit használhatsz, de óvatosan.

 

Szintén kiválóan tartja távol a kullancsokat, ÁMBÁTOR a miriszticin és szafrol tartalma miatt semmiképp sem emberre veszélytelen az alkalmazása, így bár jól bevethető lenne kullancsriasztóként, aggályos lenne használata, ugyanis (tömören) rosszullétet okoz, hányinger, durvább esetben májkárosodás is írható pl. a szafrol számlájára amellett, hogy karcinogén. A miriszticin miatt elterjedt egyébként, hogy a túlzott szerecsendió fogyasztásba bele lehet halni, történtek ugyanis ilyen esetek, a hallucinációkig pedig már elég kis dózisban el lehet jutni, fűszerben ez 8-10 gramm, illóolajból néhány csepp.  

 

Mi adható kisállatoknak kullancs ellen? 

Necces kérdés, mert a macskákon végzett kísérletek jó része nem végződött jól, de vannak ígéretes vizsgálatok, sőt, egyes kullancsriasztó szerek is növényekből kivont hatóanyagokkal operálnak. Nagyon kínosan kell ügyelni ugyanakkor az adagolásra, mert kis mennyiségben lehet például egy-egy illóolaj megoldás, 1-2 cseppel több pedig az állat megbetegedéséhez vagy halálához is vezethet, bármit állít a cuccáról egy random forgalmazó/ gyártó (ma pedig már bárki megjelentethet könyveket, az sem érv, hogy XY leírta, légy körültekintő). 

A természetes tehát akkor jobb a szintetikusnál, ha okosan használjuk. Egyébként egyre több parazitaölő válik vénykötelessé az állatok körében, ami nem meglepő: ha a kullancsok nem is, a bolhák eszméletlenül hamar rezisztenssé tudnak válni 1-1 kémiai szerre. Ami 2-3 éve hatott ellenük, idén nagy valószínűséggel nem fog. Hogy ne a legerősebb (és egyben leghatásosabb) szert kapkodja le mindenki a polcokról, még benn kell tartani a körforgásban a kevésbé hatékony, de még működő szereket is, hogy ne féktelenül adaptálódjanak a paraziták.  

 

Emellett a legtöbb vegyszer ugyanúgy terheli a kisállat máját és kiválasztórendszerét, mint a túltolt természetes védekezés, éppen ezért sem jó, ha vény és orvosi felügyelet nélkül lötyböljük ezeket. Mi marad hát? 

 

Geránium for all – Pelargonium graveolens; geraniol  

A fokhagymához képest már jóval kellemesebb, virágos illatról van szó, amely emberek tekintetében biztonságosan bevethető, mert nincsenek olyan kontraindikációi, mint a fentebb említett olajok esetében. Jómagam ezt használom, eddig még nem csalódtam benne sem én, sem a környezetemben ezt használók. Mondjuk a rozmaringgal, vagy ésszel a többiekkel is vegyíthető, kellemes illatú keverékként használható.

 

Nem túl geil, így például pasikon sem idegen illat. Alkoholban elkeverve fújható ruházatra is, növényi olajban elkeverve pedig bőrre, különösen hajlatokba tehető, vagy kenhető bizonyos koncentrációban a kutyák és a náluk nagyobb állatok bundájába. Mivel nekik óhatatlanul is a szájukba kerül, tényleg nem szabad pacsmagolt vagy lekövethetetlen hatóanyagtartalmú olajat adni. Ha nem tudod, az olaj hány százaléka geraniol, azt javaslom, ne használd kisállatokon.  

Mi az a geraniol? 

Monoterpén alkohol, egy csomó illóolaj kémiai összetevőjeként van jelen az életünkben. A rovarok undorodnak tőle, és bizonyos paraziták ellen is megfigyelték taszító hatását, ráadásul vizsgálatok során megfigyelték, hogy a lárvák vagy peték növekedését is megállítja. 

 

Testtömegtől és fajtától is függ, melyik kutya mit visel el, a 13-15 kilósaknak 13%-os geraniol kivonatot szoktak javasolni konkrét szőnyegbombázásra, 10 kiló alatt pedig szerintem érdemes az erre specializált bolti készítményeket alkalmazni. Egyébként 1% geraniollal is végeztek kísérletet teheneken, az állatonkénti kullancsok száma a 7. napon 98%-kal csökkent. Szóval végképp nem érdemes túlzásokba esni vagy töményen alkalmazni. 

 

A macskákon és nyulakon eleve nem alkalmaznék illóolajat, az ő májukat és veséjüket nagyon hamar kicsinálja bármilyen illóolaj, nem is igazán szeretik az illatát. Vannak, amelyek körültekintően használhatók extrém kicsi koncentrációban, de otthoni zugmegoldóként hidd el, tudsz több kárt okozni, mint hasznot, és nem akciós az ásó most a barkácsboltokban, if you know what I mean. Az olcsóbb kullancsirtóik jó részében szintén geraniol van, általában 8 g/L-rel számolnak, és szoktak még egyéb biocid vegyületeket mellé tenni a hatás kedvéért.

 

Hatásosnak vélik a teafát, bizonyos levendulafajokat, a madagaszkári kámforfát, de ezek meghatározott mennyiségben hatnak.  

 

Gyerekeknek 1 éves kor alatt ne adj illóolajat. 

 

Kurkuma olaj a kutyáknak kullancs ellen 

Az állatoknak adható kullancsirtók/ riasztók egyik velejárója, hogy csak akkor hatnak, ha a kullancs nekiáll a vérszívásnak, tehát meg kell másznia az állatot az aranylövésért. Na most egy kurkuma illóolajával végzett kísérlet szerint a kurkuma olaj a mozgásában is gátolja a kullancsot, és sokkal kevesebb vérszívót számoltak a kísérleti séta után a kurkumával átkent kutyákon, mint a más olajjal bekenteken. Higítatlanul ezt sem használjuk se állaton, se emberen. 

 

Legyen kullancstaszító outfited! 

Térjünk vissza a simabőrűekre. Összegezve a fentieket, a legfontosabb tehát a megelőzés, hogy ne is akadjon a bőrödbe a kis vérszívó, vagy ha rádmászik, ne érezzen ellenállhatatlan vágyat arra, hogy belőled táplálkozzon. Az unalomig ismételt tételek abszolút beválnak: hosszú, vastag zokni, bakancs, minél több bőrfelületet takaró ruha. Kissé hipokritának érzem magam, mert én is sétálgatok kinn nagyjából papucs-pendely szettben, de ezért vállalom is a felelősséget, mert egyrészt nem foglalkozom nagyon a kullancsokkal, másrészt szerencsés vagyok, mert bár napi szinten térdig gázolok a dzsindzsában, engem nem találnak meg. 

 

Valahogy a 0- vércsoportommal nem vagyok közkedvelt fogás az étlapon, pedig a kullancsok legkevésBÉ a B vércsoportot szeretik. A toplista egy kutatás alapján így néz ki (leginkább preferálttól a legkevésbé kedveltig): A, 0, AB, B. A leginkább tehát az A vércsoportúaknak érdemes odafigyelni, hogy a zoknira ne szandált húzzanak, de egyébként a jó ruházattal már megkíméled magad egy csomó kellemetlenségtől. 

Ha hasznosnak találtad az olvasottakat, oszd meg Te is!