Az Ájurvéda az indiai orvoslás szinonimája, ám ennél jóval többet takar. Lehet kísérletezni 1-2 recepttel, és életmódoddá is választhatod a teljes keretrendszerét. Bárhogy is, jó vele megismerkedni, mert a fűszerek, gyógynövények, az ajánlott testmozgás, a tisztítókúrák, a tudatos légzéstechnika és minden eleme az életminőséged javításáért van. Nem a tüneti kezelés az elsődleges cél, hanem a szuboptimális állapotaid forrásának elzárásán, az életerőd megnyitásán van a hangsúly. 

Az Ájurvéda összetett, de egyszerű rendszer, ha kiköveznéd vele utadat, érdemes figyelned néhány dologra, például az alkatodra. Ehhez hoztunk nektek egy áyurvédikus tesztet, amely segít meghatározni, neked milyen alkati szerekre lehet koncentrálnod. A cikksorozatunk egy vendégírás Gyertyános Anitától, akit az Elememben instagram oldalon követhettek a védikus rendszer finom részleteiért, hogy mégárnyaltabb legyen ez a nagyon izgalmas kép számotokra. 

Mi fán terem az Ájurvéda? 

Maga a szókapcsolat elmondja róla a lényeget: ÁJUR/VÉDA = AZ ÉLET/TUDOMÁNYA.

Az ősi, felvilágosult indiai kultúra természetes gyógymódokon alapuló rendszere, ami a XXI. századi mindennapokat is támogatni tudja, hogy egy egszségesebb és harmonikusabb életet élhessünk.

Főként a fizikai test egészségére fókuszál. Működési területei leegyszerűsítve a táplálkozástudomány, a lélektan és a gyógynövények használata (ájurvédikus gyógynövényekről már a Gyógyító macerátumok cikkben is volt szó). Ugyanazok a bölcsek alkották meg, akik a jóga és a meditáció rendszerét is kidolgozták. 

Van egy sokunk számára kedvenc ájurvédikus közmondás, ami szerint, ha az étrend nem megfelelő, a gyógyszerek haszontalanok, ha az étrend megfelelő, a gyógyszerek szükségtelenek (pro tipp: olvasd el többször egymás után, és ízlelgesd a szavakat).

Az alapvető elvi különbség az ájurvédikus orvoslásban

A táplálkozás valóban a fő kulcsa az Ájurvédának. Míg a magyar kultúrkörben az a bölcs mondás terjedt el, hogy az vagy, amit megeszel, addig az Ájurvéda azt hangsúlyozza, hogy az vagy, amit megemésztesz. Évezredek óta mondja és bizonyítja, hogy a jó emésztés valóban mindennek az alapja, és amennyiben elégtelen, akkor nagyjából minden betegségnek a kiindulópontja is. Modern korunk tudományos szakemberei is egyre többféleképpen bizonyítják mindezt. 

Szóval az vagy, amit megemésztesz. Ebben segítségedre van a benned lévő „Jatharagni”, az emésztési folyamat során keletkező hő, vagyis az emésztési hő, az „emésztés tüze”. Ezt kell életben tartani és megfelelően táplálni, hogy egészségesek legyünk. Ilyen egyszerű. 

Az Ájurvéda bonyolultnak tűnik, de tényleg egyszerű. Alapvetése, hogy az emberi természet szeret a legkisebb ellenállás irányába haladni, és rutinná csak azt tudja alakítani, ami számára egyszerű. Az összefüggések és kifejezések lehetnek számunkra nehezen értelmezhetőek, de az elve könnyen követhető, ha ráérzünk az ízére. A legjobb, ha lépésről lépésre vezetjük az életünkbe.

Nem csak az ételeket szükséges megemésztenünk az Ájurvéda szerint

Minden beérkező ingert fel kell dolgoznunk, vagy mondhatjuk úgy is, hogy meg kell emésztenünk. A magyar nyelv ebben az esetben is hihetetlenül kifejező. Tehát minden bennünket ért ingert, információt, a hallott-látott eseményeket, a napi megtapasztalásokat, és ami egy külön kategóriát érdemelne, az érzelmeket is meg kell emésztenünk, a nyugati orvoslással ellentétben az Ájurvédában erre is hangsúlyt fektetnek az egészségmegőrzés során.

Kapaszkodókat ad, hogy mindezt hogyan tegyük. Amiben pedig a valódi titka rejlik, hogy nem „one size fits all” mechanizmussal teszi ezt, hanem egyénre szabottan. Mert mindannyian egyéniségek vagyunk, egyedi és megismételhetetlen csodák, az egészségünk és állapotaink is egyedi kezelést igényelnek. 

Prakriti, doshák mint ájurvédikus építőkövek

Az egyediségünk alkotóelemei ájurvédikus szakzsargonnal élve a doshák. Mindannyiunknak van velünk született (sőt azt mondják, hogy fogantatásunk pillanatától meglévő) sajátos doshikus alkatunk, más szóval prakritink. Mint minden tipológia, ez is egy kicsit egyszerűsített verzió.

Lényege szerint 3 doshát különböztet meg az Ájurvéda, a Vátát, Pittát és Kaphát. Ők pedig az öt nagy őselemből, a Levegő, a Tűz, a Víz, a Föld és az Éter (Tér) elemekből tevődnek össze.

Egy kis kitérő, hogy a nyugati rendszerekben 4 nagy Elemről beszélnek, a legutolsó az Éter nem szerepel köztük. Arra biztatok mindenkit, hogy hívjuk bárhogyan az ötödik Elemet, ne hagyjuk figyelmen kívül, mert a Tér nélkül az összes többi elem bajban lenne, hiszen nem lenne tere megnyilvánulni. 

Az Öt elem alkotta egyedi csodák vagyunk tehát, amit érdemes inkább analógiás gondolkodással megközelíteni, mintsem szó-szerinti értelmezésben. A Levegő elem talán a legegyszerűbb, ő például a lélegzethez köthető. A Tűz elem pedig a korábban említett emésztési hő vagy láz, netán a szerelem tüze lehet bennünk. 

A Víz elem sem olyan elrugaszkodott elképzelés, hiszen testünk 75%-a folyadék, és a szöveteink kedvező folyamataihoz elengedhetetlen bevinnünk kívülről. A Föld elem jelenléte többek közt megadja a szemmel látható és kézzel tapintható formánkat. Az Éter vagy Tér, esetleg Űr, hívjuk bárhogy, például a cső-szerű csontjainkban és a vénáinkban is megtalálható… Vagy épp a gyomrunkban, amikor éhesek vagyunk. 

A 3 Dosha felépítése, a dóshikus alkatok

  • A Váta dosha összetevői a Levegő és az Éter. 
  • A Pitta dosha összetevői a Tűz és a Víz. 
  • A Kapha dosha összetevői a Víz és a Föld. 

 

Ha kíváncsi vagy a saját és szeretteid doshikus alkatára, akkor kiindulópontnak érdemes egy tesztet kitölteni, ami már mutatja a körvonalakat. Rengeteg dosha teszt kering az interneten, mindenféle nyelven hozzáférhető. Itt az írás végén megosztok veled egyet Baktai Ádám védikus paptól, aki szeretett Ájurvéda tanárom. Nagyon fontos: egyik dosha sem jobb vagy rosszabb a másiknál, mindegyiknek van kibillent és egészséges állapota, ezekre érdemes helyezni a fókuszt. 

Előfordul, hogy elsőre nem mindig sikerül belőnie az embernek, hogy melyik kategória a valós. Általánosítható a praxisomban, hogy első laikus kitöltésre a legtöbb ember Pitta dominanciájú lesz, mert valljuk be, szeretjük a közepesre tenni az x-et. Az Ájurvédában nem érdemes csalni vagy megúszóst játszani, így kaphatunk valódi választ. Ha nem vagyunk magunkban biztosak, csináltassunk tesztet szakemberrel – amúgy is jobb az avatott szemre bízni a meghatározást, mint szakmaiatlan tippmixelésre hagyatkozni. 

Az ájurvédikus orvos diagnosztikai rendszere 

A szemünk fehérjéből, a nyelvünk felszínéből és a pulzusunkból konkrét diagnózist is felállít az áyurvédikus orvos (diagnózist Magyarországon kizárólag végzett és praktizáló orvossal állíttass fel – a szerk.), amellett, hogy első pillantásra tudja a doshikus alkatunkat. 

Hozzátartozik, hogy én is jártam több hozzáértőnél, és nem teljesen egyezett a véleményük a prakritimről. Az én tapasztalatom az, hogy nem érdemes vakon elhinni semmit senkinek, inkább úgy tekintek erre a lehetőségre is, mint egy önismereti folyamatra. Amit keresünk, ezúttal is belülről fog megérkezni.  

Visszakanyarodva a tesztre, bátorítalak, hogy szánd rá magad, és legyél kíméletlenül őszinte. De komolyan. Csak te látod, csak te tudod, és bár tény, hogy önmagunkhoz néha a legnehezebb az őszinteség, mégis, csak úgy érdemes, ha haladni szeretnénk. 

Hajrá, jó tesztelést kívánok! 

Ájurvédikus dósha teszt

Milyen éghajlatot szeretsz?

Vata: imádja a meleget – a Nap élteti, a forró éghajlatot is bírja; a hideget ki nem állhatja

Pitta: a hűvös klímát szereti; a meleget tolerálja; a forróságot nem bírja

Kapha: a meleget preferálja; de mindent tolerál, még a szélsőségeket is; a párás-nedves klímát nem kedveli

 

Milyen a pulzusod?

Vata: gyenge, szabálytalan, gyors – mint a kígyó mozgása

Pitta: állandó, erős – mint a béka mozgása

Kapha: lassú, egyenletes – mint a hattyú mozgása

 

Milyen a testfelépítésed?      

Vata: vékony, törékenyebb fizikumú

Pitta: középtermetű, arányos

Kapha: erős felépítésű, teltkarcsú, kövérkés

 

Milyen az izomzatod?  

Vata: szikár, szálkás

Pitta: látható, definiáltabb izomzat

Kapha: erős testalkatú, fedett izmok

 

Milyen a testszőrzeted és hajad?          

Vata: gyér, száraz, töredezett

Pitta: vékonyszálú, puha tapintású, őszülésre, kopaszodásra hajlamos

Kapha: sűrű, dús, sötét színű, hullámos, csillogó, későn őszülő

 

Milyen a bőröd?          

Vata: száraz, repedezett, érdes felületű, arcbőr sötétebb színű

Pitta: olajos, puha, érzékeny, gyakran kiütéses, szeplős, anyajegyes

Kapha: sima, tiszta, puha, világos, fénylő

 

Milyenek a körmeid?

Vata: kis méretű, repedezett, töredezett, nem nő hosszúra

Pitta: közepes méretű, pirosas, sima, körömágyak érzékenyebbek

Kapha: kifejezetten nagy méretű, erős, rózsaszínű, domború

 

Milyen az ajkad?          

Vata: szárazabb, könnyebben bereped, vékony

Pitta: pirosas, sima, puha, arányos

Kapha: rózsaszínű, puha, sima, húsos, telt

 

Milyenek a fogaid?     

Vata: általában kicsik, szabálytalanok, közöttük rések

Pitta: közepes nagyságúak, hajlamosabb az elszíneződésre

Kapha: szabályosak, erősek, egyenesek, fényes fehérek

 

Milyenek a szemeid?                

Vata: a fehér rész sötétebb árnyalatú, gyakori pislogás a szem szárazsága miatt

Pitta: a fehér rész pirosas árnyalatú, fényérzékeny szemek, éles, átható tekintet

Kapha: a fehér rész egészen tejfehér, nyugodt, kedves tekintet

 

Milyen a testhőmérsékleted?              

Vata: az átlagnál alacsonyabb, a végtagok hidegek

Pitta: az átlagnál magasabb, a végtagok és az arc forró

Kapha: normális, de a törzs enyhén hűvös tapintású

 

Milyenek az ízületeid?           

Vata: hangsúlyos, kiálló ízületek, vagy nagyon hajlékony vagy nagyon merev, recsegő-ropogó

Pitta: lazák, izmokkal fedettek, könnyen mozognak, rugalmasak

Kapha: erősek, stabilak, jól fedettek, nem láthatóak

 

Milyenek a mozdulataid?     

Vata: hirtelen és gyors, esetenként céltalan végtagmozgások

Pitta: gyors, pontos mozdulatok

Kapha: nyugodt, lassú mozdulatok

 

Milyen a hangod?     

Vata: rekedtes, gyenge, halk

Pitta: tiszta, hangos, erőteljes

Kapha: mély, kellemes, meleg

 

Milyen a beszédstílusod?       

Vata: kifejezetten bőbeszédű, gyors tempójú, sokszor valódi tartalom és cél nélküli beszéd

Pitta: beszédes, nagyon meggyőző és magával ragadó

Kapha: lassú, megfontolt, nyugodt beszédtempó, de lényegre törő beszéd

 

Hogyan izzadsz?          

Vata: aktivitásnak megfelelő mennyiségű izzadás

Pitta: könnyen és nagy mennyiségben izzad, erős szagút

Kapha: szinte semmi izzadás

 

Mekkora a táplálék- és folyadékigényed?     

Vata: változó igény, gyors evés- és ivástempó

Pitta: jó étvágy, néhány óránként jelentkező éhségérzet, nehezen viseli az éhséget/szomjúságot

Kapha: viszonylag kis étvágy, jól tűri az éhséget/szomjúságot

 

Mennyi táplálékot és folyadékot fogyasztasz átlagosan?           

Vata: változó, néha többet máskor kevesebbet

Pitta: az átlagnál jóval többet

Kapha: az átlagnál kevesebbet

Milyen típusú ételt fogyasztasz szívesen?         

Vata: forró, fűszeres illetve sok folyadékot tartalmazó ételeket

Pitta: hideg vagy langyos ételeket

Kapha: forró és száraz állagú ételeket

 

Milyen a székleted általában?             

Vata: sötét színű, kemény, napi egy alkalommal

Pitta: sárgás színű, laza, napi több alkalommal

Kapha: normál állagú, néha nyákos, napi egy alkalommal

 

Mennyi alvásra van szükséged? Milyen alvó vagy?              

Vata: kevesebb, mint 6 óra alvásigény, felszínes alvás, többször is felébred éjszaka

Pitta: 6-8 óra alvásigény, nyugodt alvás

Kapha: több, mint 8 óra alvásigény, mély és nyugodt alvás

 

Milyen típusú álmaid vannak? Jellemző motívumok?               

Vata: mozgás, vihar, szél, üresség, üres tér

Pitta: tűz, villámlás, küzdelem, kalandok

Kapha: víz, tavak, folyók, kertek, emberi találkozások

 

Milyen a munkabírásod?                        

Vata: kis munkabírású, gyorsan elfárad a fizikai munkától

Pitta: átlagos munkabírású, a komolyabb szellemi megerőltetéseknél hajlamosabb fejben túlpörögni

Kapha: jó munkabírású, sok fizikai vagy szellemi munka után sem igazán érez fáradtságot, de lassabban végzi

 

Milyen a munkatempód?   

Vata: gyors, sietős

Pitta: gyors és pontos ütemű és tempójú

Kapha: lassú, nyugodt, kényelmes

 

Milyen a nemi vágyad és teljesítőképességed?

Vata: alacsony intenzitású, kis teljesítőképesség

Pitta: közepes intenzitású, közepes teljesítőképesség

Kapha: magas fokú, nagy teljesítőképesség

 

Milyen a felfogóképességed?

Vata: változó, érdeklődéstől függő – néha lassú, máskor gyors

Pitta: nagyon gyors felfogóképesség, eszes, intelligens

Kapha: jó felfogóképesség, a hosszú távú memóriája nagyon jó, sokat elmélkedik

 

Milyen az emlékezőtehetséged?       

Vata: a rövid távú memóriája nagyon jó, de hosszabb távon nehezen rögzít dolgokat

Pitta: mérsékelt, középtávon jó, hosszabb távon már nem igazán

Kapha: nagyon jó, kiváló a hosszú távú memóriája

  

Milyen a természeted?          

Vata: félénk, állandóan kapkod, siet; szeret céltalanul bolyongani, lézengeni; a pénz kifolyik a kezei közül

Pitta: viszonylag erős jellem; hirtelen haragú, lobbanékony; bátor, merész; nagy az önbecsülése; intelligens; jó a döntéshozó képessége; tud bánni a pénzzel

Kapha: hálás természetű, türelmes, önzetlen, nyugodt, halk, gyengéd, kedves, jól bírja a fizikai és szellemi megerőltetést, tisztelettudó, éles eszű; sok barátja van; takarékos, jól bánik a pénzzel, szilárd jellem; megfontolt,

 

Milyen a problémamegoldó és döntéshozó képességed?    

Vata: sokat aggodalmaskodik; nehezen hoz végleges, szilárd döntéseket

Pitta: képes nagyon gyorsan szilárd és jó döntéseket hozni

Kapha: általában nagyon jó és átgondolt döntéseket hoz, de mindehhez viszonylag sok időre van szüksége

 

Melyek azok a dolgok, amiket nehezen tudsz elviselni?           

Vata: a hideget és főként a huzatot– bármilyen formában

Pitta: a meleget, az idegességet, a stresszt, az éhséget, a szomjúságot és bármely egyéb testi szükségletet

Kapha: gyakorlatilag bármit könnyedén elvisel, nagyon szívós

 

Milyen az érzelmi világod?

Vata: félelmei gyakran eluralkodnak rajta, szorongó típus

Pitta: könnyen, hirtelen haragra gerjed (ami el is tud múlni hamar)

Kapha: hajlamos elkerülni a konfliktusokat

 

Milyen a vérmérsékleted?

Vata: ideges, bizonytalan, félénk

Pitta: elhatározott, motivált

Kapha: konzervatív, megfontolt

 

Milyen a gondolkodás módod?

Vata: általában verbális

Pitta: főként vizuális

Kapha: a gondolatait főként az érzései és érzelmei irányítják

 

Jó eséllyel abba a testtípusba tartozol, amelyikből a legtöbb őszinte válaszod került ki. Ám vannak kevert testtípusok, illetve tridósás emberek is léteznek. A következő cikkekben mesélek a 3 doshikus alkatról bővebben, és hozok a hétköznapokban jól alkalmazható tippeket, trükkökrt és praktikákat a balanszírozás jegyében. A Kaphával kezdjük a sort, mert most annak van aktualitása, az év eleji télvíz idején. 

Ha tetszett, oszd meg másokkal is. Ha szeretnél hasonló tartalmakkal találkozni, kövesd az Elememben oldalt. 

 

Napsütéses Namaste a távol-keleti Mianmarról, 

Gyertyános Anita

Ha hasznosnak találtad az olvasottakat, oszd meg Te is!