Buddhista eszközök – 5. rész

Egy kis pogánykodást hoztam mára, hiszen alapvető rituáléim e körhöz tartoznak. Emlékeim szerint huszonévesen volt szerencsém az első parázsjárásomhoz, addigra már a szertűz fogalma élénken élt bennem. A szertűz sokmindenhez köthető pogány szertartás, de ismereteim szerint sok vallásban van szerepe, többek közt a buddhisták is gyújtanak elengedő tüzeket. A lepleik is azért pirosak, narancssárgák és sárgák a legtöbb esetben, mert ezek a tűz színei – a tűz pedig a megtisztulás, az újjászületés, a tisztaság és ragyogás szimbóluma.

Szertüzet én füstölni való száraz növényekkel csinálok, különböző méretekben, ez leginkább a terület adottságaitól és az emberek mennyiségétől függ. Többnyire tömjén, orvosi zsálya, orvosi levendula füstölő, szantálfa kerülnek a tűzbe, de sárkányvért is szórtunk már rá, és mirha is füstölt már a zsarátnokon. Ezen növények segítenek a szertartásos tisztulásban, valamint adózhatunk vele mindenféle lényeknek is, kinek mit enged a vallása.

Ha elengedő rituálét tartunk, ennek során szépen ráhányjuk a tűzre a megszokásainkat, a béklyóinkat, vagy múltunk hamis kapcsolódásait, akár cetlire felírva is elengedhetjük ezeket, hangosan kimondva meg pláne megvan a szertartás ereje.

Ezen felül tisztító, áldást és bőséget bevonzó, tiszteletadó szertartások is köthetők a tűz-szerhez, nem mellesleg a parázsjárás szokásainak is élünk egy-egy alkalommal. A Banya Tanyás elvonulások alkalmával is számíthattok ilyen eseményre, akinek kedve van, részt vehet ilyenen is. ?

Award Winning Produce

Order Online

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Pellentesque vestibulum aliquam cursus. Mauris molestie aliquam urna. Curabitur nec eleifend risus. Integer eget libero sed elit pharetra ultricies eu in augue. Integer eget libero sed elit pharetra ultricies eu in augue.

cattle-farming