A retinol reggel-esti használatát jópáran javasolják kozmetikusoktól a bőrgyógyászokig, mert egy rendkívül sokrétű bőrápoló anyag, ám fontos tudni, hogy sűrű használata nem veszélytelen. Vajon biztonságosabb-e a retinal? Miért nem természetes a bakuchiol kivonat? Egyáltalán mi a különbség köztük? Itt van ehhez a kis retinol kalauz. 

A retinol valóban szuper, de használatához tudatosság és odafigyelés szükséges. A retinol remek gyulladáscsökkentőként ismert, és antioxidáns tulajdonságokkal bír. Mindkettőre szükség van például ekcéma esetén, ezért is végeznek rengeteg kísérletet az anyaggal. Kifejezetten ajánlják a retinoidokat az akne, pikkelysömör és más bőrbetegségek ellen. A tretinoin nevű retinoiddal például izgalmas kísérleti eredmények mutatkoznak vitiligós bőr védelmét illetően. 

Mi a retinol?

A retinol más néven A1 vitamin, zsírban oldódó hatóanyag, amely a bőr felső és kicsit a középső rétegébe jut, ott retinolsavvá alakul, ami kifejti jótékony hatásait, mozgósítja a bőr egészséges működését. A felhám védőrétegének létrehozásában szerepet játszó keratinocitákat ösztönzi szaporodásra, magyarán: gyorsabban cserélődik a szaruréteg, ezáltal fiatalosabb és egészségesebbnek tűnő lesz a bőr. Persze a védő funkció is erősödhet a bevitt retinoltól, ez többek közt a vízvesztést is csökkenti. A kollagén termelődésébe elvileg nem szól bele, de a lebomlását késlelteti, és ez is felel a fiatalos kinézetért.  

Fotók: pixabay

Ha optimális mennyiségben kenjük a bőrre, segítheti az érfalak egészségét, csökkentheti a pattanásokat, vagy a rosacea esetén jelentkező kis göböcskék kialakulásának esélyét, és ráncmegelőző hatást is kifejt, anti-aging szerként tekintenek rá. A már említett tretinoin nevű retinoiddal végzett ígéretes vizsgálatok során például az öregedés látható jeleinek csökkentésében, a kollagén mennyiségének helyreállításában értek el eredményeket. A retinol tehát nem ördögtől való, de a túladagolásra figyelni kell. Az említett vizsgálat során is 0,05%-0,1% retinoidot használtak. 

Mire jó a retinol és mik a veszélyei?   

A retinol viszont nagyon könnyen túladagolható szer, bár valóban segíti egységesíteni a bőrt, de a napi megállapított mennyiségnél több fogyasztást vagy egészségre ártalmas alkalmazást kerüljük. Bőrápoló készítményekben a napi maximális mennyiség összesen 0,05%-0,3% lehet. Ennek túllépése után a bőr viszkethet, besárgulhat, irreverzibilisen fényérzékennyé válhat, bőrpír, hámlás jellemezheti, bőrelváltozások jelenhetnek meg rajta.  

A túladagolás bőrápolás esetén úgy is sikerülhet, ha a javasolt egy pumpányi helyett kettőt kenünk fel, vagy ha az éjszakai használat helyett reggel is használjuk. Ha többféle retinolos vagy retinalos készítményt használunk egyszerre, az sem túl kifizetődő.  

Az A-vitamin belsőlegesen fogyasztható mennyisége más arányú, de annak túllépése is probléma: okozhat fejfájást, émelygést, rosszullétet, várandósság esetén teratogenitást. 

Miben jobb a retinal?  

Szóval jó ez, csak ésszel, pláne, hogy az A-vitaminok eléggé instabilak. A retinol irritáló lehet, illetve számos mellékhatása van. A retinalnak, a legújabb, retinoidok közé tartozó kistestvérnek is, bár ő az, akit kevésbé tartanak irritatívnak. A bőrben retinolsavvá alakul ő is, a retinolhoz képest viszont gyorsabban, ezért istenítik annyira, de azért vele is vigyázni érdemes.  

A Bakuchiolról  

A mostanában felkapott bakuchiol NEM retinoid, de hatásmechanizmusa nagyon hasonló hozzá, éppen ezért kezelik alternatívaként, mivel kisebb az irritáció veszélye. Azt azért ne hagyjuk ki a képletből, hogy a fenolok csoportjába tartozik, amik (pl töményen) maró/ mérgező hatásúak. Ám kémiai hámlasztásban vagy fertőtlenítésben szuper hatóanyagok, több illóolaj komponensei közt kiemelkedő fontosságúak. Szuperül bevethetőek akne ellen, gyulladáscsökkentésre, az öregedés jeleinek megjelenését késleltetésben, pikkelysömörnél (bár a kiváltó ok fenntartása esetén ez tökmindegy).  


Mi a csavar? A bakuchiol ugyan a retinoidok csomó negatív hatásával nem rendelkezik, de azért természetes kozmetikumba én nem tenném. A Psoralea corylfolia növényből kivont hatóanyagról van szó, és a kivonási eljárás során annyi kémiai folyamaton vezetik át az alap kivonatot ahhoz, hogy használható legyen, hogy azt sajnos már nem tudom természetesnek nevezni, így én, amennyiben lehet, nem ragaszkodom a használatához.  

Nem beszélve arról, hogy az A-vitaminok, így a retinol hatása is sokkal-sokkal effektívebb, ha táplálkozás során, belsőleg visszük be őket a szervezetünkbe, mintha felkenjük őket. Szóval táplálkozzunk jól inkább, az kevésbé árt a bőrnek. :) 

Ha hasznosnak találtad az olvasottakat, oszd meg Te is!