Az általam tanultak alapján elmondható, hogy minden egyes egészségmegőrző lépéshez fontos a táplálkozás mennyisége és minősége. Ebbe beletartozik, hogy milyen minőségű élelmiszereket, vitaminokat viszel be a szervezetedbe, mennyi és milyen minőségű vizet iszol. Mivel a bolti zöldségek már kevés vitamint tartalmaznak, egyes esetekben érdemes lehet külön pótolni ezeket, de étrend-kiegészítőből sem mindegy, milyet választasz. Elöljáróban: olcsó húsnak híg a leve.

A szépség és a hidratáció belülről fakad

Igyál elegendő, tiszta vizet, az egész nap folyamán kortyolgatva. Testsúlytól is függ a mennyiség, a leves, a tea ezen felül álljon. A 100%-os gyümölcslé is megfelelő, de annak nem száz százaléka hasznosul folyadékként, ezt érdemes figyelembe venni. Ha a bőröd hidratált, az ellenállóképessége is magasabb.

Fontos tápanyagok

A vitaminok, nyomelemek is elengedhetetlenek úgy en bloc az egészség védelmében, a bőrödnek is jót teszel vele – legtöbbször fel sem tűnik a hiányuk, így általában akkor pótoljuk őket, amikor már probléma van. Nemcsak rugalmasabb, szebb és egészségesebb lesz, hanem ellenállóbb is, például a káros sugárzás ellen.

Megjegyzés: vitaminpótlás esetében az is lényeges, hogy ne ész nélkül zabáld a kapszulákat, mondván, nem árthat a 4000 mg C-vitamin, a magne-citrátból az 500 mg vagy a szelénből a 300 mcg. Szakadjunk már le erről a végletességről, hogy ha hiány van, akkor azt túlzással tudjuk megszüntetni. Szart! Mindennek megvan a tudományos maximuma és minimuma, minden létező spirituális kör, alternatív medicina és tudományos terület is egybehangzóan az arany középutat jelöli meg az egészség szempontjából legjobb állapotnak. Ha túltolod a dózist, ugyanúgy ártasz a szervezetednek, mintha nem figyelnél a hiányállapotra. Napozás esetén én az alábbiak optimális arányára figyelnék.

Béta-karotin:

Érdemes sárgás színű zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztanod nyersen, vagy ami még jobb – sülve, esetleg zsiradékban párolva. Az ezekben az élelmiszerekben előforduló béta-karotin ugyanis jobban szívódik fel zsiradékkal együtt, mint nyersen. A likopin is feldolgozva a legjobb, de erről majd később. A béta-karotintól egységesebben és szebben barnulsz majd, antioxidánsként működve ellenállóbbá teszi a bőröd a káros anyagokkal szemben. Ezt tartalmazza a sárgadinnye, sárgarépa, sütőtök, édesburesz, narancs, mangó. Megtalálható még néhány zöldben, a zeller, brokkoli vagy a spenót is egész jó forrás.

Megveheted kapszulában is, de túlzásba ne vidd ennek fogyasztását. Ha dohányzol, felejtsd el, ugyanis fokozza a szutyi kis szokásod negatív hatásait. Különféle tanulmányok születtek rákmegelőző hatásáról ahogy arról is, hogy a dohányzás okozta tüdőrák kockázatát növeli. Nem mondom, hogy tedd le a cigarettát, azt csinálsz, amit akarsz, de azért összességében látható, hogy nemcsak a füst az, amivel kiszúrsz magaddal.

A béta-karotin az A-vitamin, azaz a retinol elővitaminja, amely biztonságosabban fogyasztható, mert túladagolása nem annyira veszélyes, mint A-vitamin esetében. Előbbi szélsőséges esetben karotinodermiát okoz, vagyis simán besárgulsz, utóbbi túlfogyasztása meg mérgezéssel jár. Fontos az A-vitamin a szervezetben, a bőröd, szemed, szív-érrendszered megfelelő működéséhez, de én vérvizsgálat után kimutatott hiány esetén döntenék a célzott fogyasztása mellett. Mellesleg bizonyos vényköteles gyógyszerek hatását csökkentheti, már csak ezért is érdemes konzultálni háziorvossal, mielőtt beszeded. Szóval béta-karotin.

Likopin

A likopin a karotinoidok családjának tagja, ő felel a piros színért kedvenc forrásomban, a számomra megunhatatlan paradicsomban. A likopin, mint már említettem, feldolgozott formában sokkal jobban hasznosul, tehát minél feldolgozottabb formában fogyasztod a paradicsomot, annál jótékonyabb lesz. A sűrített paradicsommal vagy a házi paradicsomszósszal jársz a legjobban. Jót tesz a szív- és érrendszernek, a prosztatának, erősíti a májat, a szöveteket, a bőröd pedig egyenletesen és tartósan barnul tőle, valamint sokkal ellenállóbb lesz a káros mennyiségű sugárzással szemben.

Lutein

Legjobb a körömvirág mindenféle kivonata, ebből hasznosul a legjobban a lutein, de leveles zöldségek is gazdag források. Karotinoid, ha sokat használod, besárgulhatsz ettől is, de optimális mennyiségben segít benntartani a bőrödben a színt, tehát sokkal tovább marad meg a vágyott kreolságod.

Astaxantin

A kedvenc hatóanyagom evör. Annakidején a szakadékony érfalaimra vettem belőle kapszulát, legszívesebben kilószám enném, ha nem lennék lusta, csóró meg a kúrák híve. Iszonyatosan erős antioxidáns, szerencsétlen krill tartalmazza nagy koncentrációban. Bőrvédő hatása ismert, a külső és mély rétegek táplálója is. Véd az ultraibolya sugárzás ellen, állítólag ránctalanító hatása van, de ez annyiból lényegtelen, hogy az öregedés egy természetes, mindenkinél jelenlévő, visszafordíthatatlan és biztos folyamat. Mindenesetre fogyasztásával ellenállóbb, rugalmasabb, szebb lesz a bőröd.

Cink

A cink sejtfalerősítő hatású nyomelem, fokozza a termékenységet, kiegyensúlyozza a hormonrendszert, támogatja az egészséges látást, az enzimek megfelelő hatásfokon termelődnek és működnek segítségével a kis testedben. Általános detoxikálóként tartják számon, de ami nekünk most fontos, hogy hámosít, segíti a sebgyógyulást, a bőr regenerációját, erősíti a legnagyobb szerved.

Ebből is csak akkor érdemes szerves kötésű étrendkiegészítőt venned és kúraszerűen fogyasztanod, ha az orvosod a vérképed elemezve azt mondja. Az általános rosszullét túladagolás esetén alap, de hiánybetegséget is okozhat más területen, szóval c’mon, ésszel. Ha hiányzik a szervezetedből, azt érezni fogod: pergamenszáraz lesz a bőröd, és gyakrabban leszel beteg, mert kevésbé ellenálló a szervezet cinkhiány esetén.

A húsok bővelkednek cinkben, néhány olajos mag, diófélék, mogyesz tartalmaz még jó mennyiségben, illetve hüvelyesek ésszerű fogyasztása mellett is pótolható a cink a szervezetben.

B-vitaminok

Pusztán nagyvonalakban érintem a B-vitaminokat, mert e családnak külön posztot lenne érdemes szentelni. Az első és legfontosabb, hogy felszívódás szempontjából nem mindegy, milyen kötésű B-vitamint juttatsz a szervezetedbe. A szintetikus B-vitaminokkal egyszerűen nem bír megküzdeni a tested, alig bírja hasznosítani.

Válaszd inkább az úgynevezett metabolikusan aktív vitaminokat, ezek jóval drágábbak a piacon, de megbízhatóbbak is. Az ezer forintos (sok esetben) szar 1000 forint kidobott pénzt jelent, míg az 5000 forintos, aktivált B-vitamin komplextől egészségesebb leszel. Szakmán belül vitatott, hogy az étrendkiegészítők összetevőinek ellenőrzése mennyire hatékony, mivel nem vagyok jelen a laborokban, nem tudom megmondani, mennyire korrupt a rendszer. Te döntesz.

Rendkívül sokoldalúak, a szervezet több pontján is nélkülözhetetlen a jelenlétük, jobb lesz tőle az emésztésed, szebb lesz a bőröd, kiegyensúlyozott a hormonrendszered, kisimítja az idegeket, karbantartja a szív- érrendszert, úgy fogod érezni, mintha alig stresszelne a hisztis főnököd, a flexelő szomszéd, a karácsonyi vacsora előtt kevesebbszer vesztek össze halálosan a családdal, ha a B-vitaminok szintje megfelelő a szervezetetekben.

Természetes úton is pótolhatók, egyél minél több sötétzöld színű ételt, tojást, heti maximum 1-2 alkalommal húst, de inkább belsőségeket. Vegán verzió a szotyi, iszonyú finom és jó forrás a sörélesztőpehely is, egyes hüvelyesek, de utóbbit ne vigyük túlzásba, a vegán életmód mellett sem jó a fehérjéket túltolni, főleg nem hüvelyesekből, mert növelhetik az áteresztő bél szindróma kockázatát. De ezt majd szakképzett dietetikussal megbeszéled.

Érdekesség: a sör is magas B-vitamin tartalmú tápanyagforrás LEHETNE, de az alkohol gátolja a B-vitaminok hasznosulását, így hát pofon a szarnak az alkoholisták által kedvelt, humorosnak szánt, ámbátor gagyi érvelés, hogy “höhö, majd megiszom az ászokat és jó lesz, höhö.” Nem.

D-3

És hát, végül is ide sorolhatnánk a D-vitamint mint olyat, de hosszabban nem írnék róla. Nehéz megfelelően pótolni pusztán napozással, ez tény. Mivel a D-vitamin szintézis kulcsa a rettegett UV-B sugárzás, mint arra már utaltam, naptejek használata nélkül indul be a termelése. A legjobban délelőtt 11 és 15 óra közt, a legoptimálisabb esetben minél hosszabb szélességi kör alatt pirulva. Utána nem ér fürdeni egy pár órát (ez a néphit tényleg igaz), és akkor talán meglesz a napi szükséges mennyiség, de én inkább nem tölteném minden hétvégémet rákszűréssel. Kúraszerűen (!) fogyasztanék belőle olajos formában, főleg, mert élettani hatása nagyon fontos.

Bioboltos koromban megannyiszor kerestek rajtam természetes úton született csecsemők, tehát újszülöttek, tehát pár hetes-hónapos kisbabák részére tízezer NE D-3 vitamint.

Véleményem szerint a nem császármetszéssel született, egészséges babáknak, de még a felnőtteknek is sok a tízezer nemzetközi egység D-3, egyáltalán nem véletlen, hogy nem lehet lekapni ezt a mennyiséget a polcról. Megoszlanak az orvosi és gyógyszerész vélemények arról, hogy túladagolható-e, de amíg szemernyi kétely is van efelől, én ha mondjuk anya lennék, biztosan nem adnék a szemem fényének a megengedettnél többet. Kevesebbet sem, a csontok egészséges fejlődéséhez ugyanis elengedhetetlen zsírban oldódó vitaminról van szó.

Legjobb a napoztatott birkagyapjúzsírból (!) előállított verzió, de ha épp nincs a sufniban, olyan olaj formában elérhetőt vegyél, amin legalább annyit feltüntetnek, hogy kolekalciferol. Nem vagyok a híve a pálmaolajban oldott verziónak, még ha fel is tüntetik, hogy orángutánbarát termék. Mert nincs olyan pálmazsír, ami orángutánbarát, bárhogyan termesztik is az olajpálmát. Csókolom.

A táplálkozás tehát az egyik pillér, ami a megfelelő védelmet és segítséget adhatja napon tartózkodás esetén. A megfelelő hatóanyagtartalmú élelmiszerek változatos fogyasztása nemcsak a bőrödnek, az egész szervrendszerednek jót tesz majd, a világ meg akkor lesz egészséges, ha első körben magadat teszed azzá.

Ezekkel elkezdted tehát az alapozást. A külsőleges védelemről a következő részben fecsegek majd, készítünk a virtuális térben napolajat, meg persze kitérünk azon bőrbetegségekre, amelyekkel nem a napozás az utad.

Ha hasznosnak találtad az olvasottakat, oszd meg Te is!