Hát, ez egy kicsit rövidebb bejegyzés lesz a szokásosnál, mert egy webináriumon szívesebben részletezem azt, hogy pontosan milyen alapanyagokat és krémeket használj a bőrödre bőrtípusnak megfelelően. De tudod mit? Ha már megnézetted dokival vagy kozmetikussal, és meghatároztátok a típust, akár rá is kérdezhetsz náluk, ők mit ajánlanak.

A legjobb bőrtáplálók az olajok, de nem mindegy, melyik bőrtípusra mit és hogyan kensz. A metódus és az adagolás is nagyon fontos az egészség fenntartásához. Szívesen beszélgetek erről veled, ha te felveszed velem a kapcsolatot, én megköszönöm neked a bizalmat.

A száraz

A száraz bőr a zsírhiányossal, aka. alipikussal egyenlő. Ebben az esetben termelődik ugyan faggyú, de nem elég; piros foltok jelennek meg az arcon, ha hideg vagy szél éri, ha nem krémezed be, azonnal feszül, viszket, húzódik. Általában nincs rajta mitesszer. Együtt járhat vízhiánnyal is, hogy fokozd az élvezeteket.

Ilyenkor a lipidréteg pótlására van szükség. A tömör, zsírosabb krémek használata fontos ilyenkor, hogy a bőr mindhárom rétege tápanyaghoz és zsírhoz jusson. Ez nem azt jelenti, hogy mangalicazsírral teli kádba kell merülnöd, bár opcionálisan megteheted – kérek róla felvételt. A lényeg, hogy tápanyaggal és esszenciális zsírsavakkal teli legyen a krémed. Ugyanezt belülről is biztosítanod kell – kanalazz halolajat, és gondoskodj a vitaminpótlásról.

A bőrödnek az avokádó olaja, a búzacsíra, szőlőmagolaj, körömvirágolaj, kakaóvaj, olívaolaj az elsőosztályú szer.

A vízhiányos

Ebből megkülönböztetünk mélyrétegi és felszíni vízhiányost. Ilyen esetben búcsút mondhatsz a rugalmasságnak, elsődleges szempont a vízvisszapótlás és vitaminizálás. A széerumok használata nálad alapkellékek. A hidratálókrémed vizes kézzel masszírozd az arcodba, használj rózsavizet tonikként. A gránátalmamag olaj és a szőlőmagolaj legyen a legjobb barátod: csak nedves bőrre kend fel, mint minden olajat.

A zsíros

Eszedbe se jusson szárítani a zsíros bőröd. Sem a pattanásos, sem a zsíros bőrt nem szárítjuk semmi szín alatt. A zsíros bőr fénylik, ilyen vizes hatású. Rá ritkán kenünk olajat, akkor is maximum szőlőmagolajat nedves bőrre, de inkább csak leheletfinom mattító krémet használjunk. Az arcot nem dörzsöljük mosásnál, rendkívül finoman kell vele bánni, mint a kis porcelánnal. Ha megfelelő tisztítás mellett is sokáig fennáll ez a bőrtípus, látogasd meg a dermatológusod.

Az idősödő

Mint említettem, ez nem egy bőrtípus, de külön kell kezelni. Lehet, valakit érzékenyen fog érinteni, amit most írok: az ember öregszik, majd meghal. Ezt még senkinek sem sikerült elkerülnie, egyszerűen így megy ez. Az öregedéssel pedig leépülés jár, a bőrünk, a belső szerveink és mindenünk még rajtunk, a lelkünket körülvéve válik az enyészetté.

Ha az egészséget tovább akarjuk fenntartani, akkor a tápanyagpótlásra kell figyelni. Bőr esetében az elasztikusság megőrzése, a rugalmasság fenntartása a cél, az elveszett anyagokat szérumokkal, krémekkel pótolhatjuk megfelelő tisztítás után. Figyelj rá, hogy a C-vitamin fokozza a kollagén termelődését, ezért egyél napi 1000 mg-ot kúraszerűen, 1-1 hónap kihagyásokkal. Pótold a hialuronsavat (kis és nagy molekulatömegűt is), egyél tisztán, egyél kevesebbet, igyál sok-sok vizet, belsőleg pedig fogyassz hidrolizált kollagént – ezt a tested többi porcikája is megköszöni majd.

Ha hasznosnak találtad az olvasottakat, oszd meg Te is!