Buddhista eszközök – 2. rész

A cím lopott, a számomra oly kedves Entrópia Architektúra zenekar egyik “nótájának” címe, de kellően banyás ahhoz, hogy megjelenítsem itt. Maga a mantra azt jelenti, hogy egy vagy több szót, mondatot többször elismételsz egymás után. Legfőképp a test, lélek és az elme tisztítására alkalmazzák a tibeti buddhizmusban, finomhangolásra képes. Egyes hiedelmek szerint a mantrázás gyógyító erővel bír – ha jól csinálják.

Tudomásom szerint a bön hagyományban fellelhetők kifejezetten ártó szándékú, démonokat megidéző mantrák, amelyeket ártásra, rontásra, mások halálának előidézésére használnak a cuki kis buddhista szerzetesek. Ez nem minden buddhistára igaz, de van egy (több) ilyen ág is.

A mantrának tehát teremtő és pusztító ereje van. Igyekezzünk jóra használni, akkor mantrázni, amikor pozitív és lecsendesített gondolataink vannak. Nem muszáj egyből egy százszótagú mantrával kezdeni, elég annyit is mondani, hogy “AUM”, vagy amit nagyon szeretek, és kedves mesteremtől, Tongori Pétertől tanultam, az OM AH HUNG. Tök egyszerű, bárki számára megjegyezhető, és mégis nagyon erős mantra. A test, beszéd és tudat mantrája, a keletkezésből lesz a kibontakozás, abból pedig a felolvadás, szépen körbe ér a létezés egyszeri zengetéssel is.

Attól, hogy mantrázunk, még nem leszünk buddhisták és nem kell félni, nem büntet meg érte semmilyen vallás istene, nyugodtan lehet gyakorolni akár otthon is. Egy Miatyánk is lehet mantra, ha közben át is éled, amit mondasz.

A legjobb, ha 108-szor ismételjük az imánkat. A 108-as szám sok más egyéb mellett a teljesség szimbóluma, a tibeti buddhizmusban (meg a többi irányzatban) és a hinduizmusban, de még a szúfizmusban is megjelenik. Az imára használt tradicionális málá (és nem mála, ami salakanyagot jelent) is 108 szemű. Fontos és erős szám.

Nyugati emberként kicsit egyszerűbbre véve a figurát érdemes nekilátni a mantrázásnak: mély lélegzetet veszünk, és akkor mondjuk a mantrát, mikor kifújjuk azt. Minél hangosabban recitáljuk, annál erőteljesebb lesz a tisztító hatása. A végén felajánljuk a recitálással létrejött energiát minden érzőlény számára. Bármi, amit megtermelsz magadnak, akkor lesz igazán a hasznodra, ha lemondasz róla mások javára. Mantrával is így érdemes, de persze az sem baj, ha magadért vagy családtagjaidért mantrázol.

Ha hasznosnak találtad az olvasottakat, oszd meg Te is!