Buddhista eszközök – 4. rész

Mint már kitértünk rá az egyik posztban, a málá helyes kiejtése ez, mert a mala vagy mála salakanyagot vagy méreganyagot jelent. Itt, a fejlett nyugaton full nem számít, de azért a közép-ázsiai régiókban ne nagyon hangoztassuk az átvariált verziót. Valószínűleg ők sem csinálnak belőle nagy ügyet, szóval ez inkább az egódnak ad kis pluszt.

Imához vagy egyéb, ismétlődő folyamathoz használják a számolást megkönnyítendő, mert segítségével nem fejben kell számontartani, hogy hol tartunk a recitációban. Ugyanezt tudja a judeo-keresztény kultúrkörben a rózsafűzér is. Mindkettő esetében fontos, hogy egy szent ember vagy közvetítő felszentelje a szemeket, esetleg a teljes felfűzést.

A málá alapvetően 108 szemes, de vannak kisebb csuklómálák 27 szemből, és van speciális rituálék során használt 111 (mindegy) szemes málá. Az enyémen van 3 darab türkiz a szantálgyöngyök közt, a buddhagyönggyel vagy sztúpával együtt ez 4 (x27) részre osztja a füzért.

A málát a bal csuklón viseli a gyakorló, de gyakran hordják, főleg itt nyugaton a nyakba kötve is. A lényeg, hogy érintkezzen teljes terjedelmében a bőröddel. Ha a ruhádon viseled, csodálatos ékszered lesz, de az ugyanolyan szemfényvesztés csupán, mint amikor gyakorlás közben nem összpontosítasz, csak a külső kivitelezés feltételezett szépségére koncentrálsz. Ne feledd: az ékszer és a külsőségek is fontosak és szépek, képviselheted ezt is jó szívvel.

Legtöbb esetben bal kézben görgetjük a szemeket a fonálon, amint pedig elérjük a “csúcsdíszt”, vagyis a sztúpát, visszafordulunk, és a másik irányba indulva megyünk tovább. Ez jelképezi a bódhiszattvák megvilágosodás utáni visszatérését: a megvilágosodás pillanatában tett fogadalom, mely szerint addig, amíg el nem jut minden érzőlény a Nirvánába, újjászületnek ők is. Csodálatos áldozathozatal.

Van, amikor jobb kézben használják, sok esetben a buddhista panteonban is látható egy-egy aspektus, a jobb kezében a füzérrel.

Attól függően, hogy mire használjuk a málát, többféle gyöngyből készülhet. Lehet ez:

  • Drágakő: főleg a béketeremtő hatása miatt használják, ez szakad el a legkönnyebben gyakorlás közben, hiszen a csiszolt kristály belseje azért akármilyen finom munka is, vág.
  • Fémek: és/vagy lótusz magja akkor használatos, ha bőséget akarunk teremteni a mantrázással vagy a málá használatával.
  • Fa: legtöbbször rózsafát vagy szantált használnak, ezek az aduászok, mert gyakorlatilag bármihez használhatóak, leginkább a “kápráztató” rituálék részei.
  • Csont: legtöbbször emberi csontból, vagy nemes állat csontjából faragott gyöngyök a védelmet hozzák el, avatott kezekbe való, bár sajnos már nálunk is minden sarkon kapni, így bárki számára elérhető. Karmikus szempontból ez elég gáz, de ez van, sprite.

A babonás tévhitekkel ellentétben egy málá szakadás után ismét összefűzhető, ha minden szemét megtaláltad. A lényeg, hogy áldják meg újrafűzés után is.

Award Winning Produce

Order Online

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Pellentesque vestibulum aliquam cursus. Mauris molestie aliquam urna. Curabitur nec eleifend risus. Integer eget libero sed elit pharetra ultricies eu in augue. Integer eget libero sed elit pharetra ultricies eu in augue.

cattle-farming