Buddhista eszközök – 4. rész

Mint már kitértünk rá az egyik posztban, a málá helyes kiejtése ez, mert a mala vagy mála salakanyagot vagy méreganyagot jelent. Itt, a fejlett nyugaton full nem számít, de azért a közép-ázsiai régiókban ne nagyon hangoztassuk az átvariált verziót. Valószínűleg ők sem csinálnak belőle nagy ügyet, szóval ez inkább az egódnak ad kis pluszt.

Imához vagy egyéb, ismétlődő folyamathoz használják a számolást megkönnyítendő, mert segítségével nem fejben kell számontartani, hogy hol tartunk a recitációban. Ugyanezt tudja a judeo-keresztény kultúrkörben a rózsafűzér is. Mindkettő esetében fontos, hogy egy szent ember vagy közvetítő felszentelje a szemeket, esetleg a teljes felfűzést.

A málá alapvetően 108 szemes, de vannak kisebb csuklómálák 27 szemből, és van speciális rituálék során használt 111 (mindegy) szemes málá. Az enyémen van 3 darab türkiz a szantálgyöngyök közt, a buddhagyönggyel vagy sztúpával együtt ez 4 (x27) részre osztja a füzért.

A málát a bal csuklón viseli a gyakorló, de gyakran hordják, főleg itt nyugaton a nyakba kötve is. A lényeg, hogy érintkezzen teljes terjedelmében a bőröddel. Ha a ruhádon viseled, csodálatos ékszered lesz, de az ugyanolyan szemfényvesztés csupán, mint amikor gyakorlás közben nem összpontosítasz, csak a külső kivitelezés feltételezett szépségére koncentrálsz. Ne feledd: az ékszer és a külsőségek is fontosak és szépek, képviselheted ezt is jó szívvel.

Legtöbb esetben bal kézben görgetjük a szemeket a fonálon, amint pedig elérjük a „csúcsdíszt”, vagyis a sztúpát, visszafordulunk, és a másik irányba indulva megyünk tovább. Ez jelképezi a bódhiszattvák megvilágosodás utáni visszatérését: a megvilágosodás pillanatában tett fogadalom, mely szerint addig, amíg el nem jut minden érzőlény a Nirvánába, újjászületnek ők is. Csodálatos áldozathozatal.

Van, amikor jobb kézben használják, sok esetben a buddhista panteonban is látható egy-egy aspektus, a jobb kezében a füzérrel.

Attól függően, hogy mire használjuk a málát, többféle gyöngyből készülhet. Lehet ez:

  • Drágakő: főleg a béketeremtő hatása miatt használják, ez szakad el a legkönnyebben gyakorlás közben, hiszen a csiszolt kristály belseje azért akármilyen finom munka is, vág.
  • Fémek: és/vagy lótusz magja akkor használatos, ha bőséget akarunk teremteni a mantrázással vagy a málá használatával.
  • Fa: legtöbbször rózsafát vagy szantált használnak, ezek az aduászok, mert gyakorlatilag bármihez használhatóak, leginkább a „kápráztató” rituálék részei.
  • Csont: legtöbbször emberi csontból, vagy nemes állat csontjából faragott gyöngyök a védelmet hozzák el, avatott kezekbe való, bár sajnos már nálunk is minden sarkon kapni, így bárki számára elérhető. Karmikus szempontból ez elég gáz, de ez van, sprite.

A babonás tévhitekkel ellentétben egy málá szakadás után ismét összefűzhető, ha minden szemét megtaláltad. A lényeg, hogy áldják meg újrafűzés után is.

Ha hasznosnak találtad az olvasottakat, oszd meg Te is!