A szemkörnyéki bőr ápolása igazából csak azért kiemelten fontos, mert itt vékonyabb és sérülékenyebb a bőr a test többi részéhez képest. Nem elhanyagolható a hiúsági faktor sem. Az arcunk éke a lelkünk tükre, szembogarunk tökéletes szépségét be tudja árnyékolni 1-1 bőrönd méretű táska, sötét karika vagy drótként feszülő ránc a szem alatt.  

Kívül-belül szépen

A testünk ápolása kicsit olyan, mint egy szentély karbantartása. A lélek temploma a korpusz, hogy mentális egészségünket és lelkünk csillogását fenntartsuk, a testről is gondoskodni kell, ha már beleszülettünk. Egészségünk pedig sok helyütt visszatükröződik, a szemben például elsőként. Az íriszdiagnosztika ezzel foglalkozik, ahogy a tibeti orvoslásban is elsők közt pásztázzák végig a szemet betegség után kutatva. Általában meglelik a probléma forrását.  

A szemgolyó karbantartása belső folyamat kell legyen – gondoskodjunk a folyadékpótlásról, a megfelelő étkezésről, együnk sok sárgarépát, hialuronsavat, kollagént, astaxanthint, ügyeljünk a szemnyomásra meg minden. De mit tehetünk külsőleg? 

Kitérő: borogatás okosan

Népi hiedelem, hogy a gyulladt szemet kamillateával kell borogatni, és csak a szerencsének köszönheted, ha ezzel épp nem ártasz magadnak. A kamilla kis csillószőröcskéi nemhogy nem viszik le az esetleges gyulladást, de fokozzák is azt, a szemmel kontaktusba kerülve pedig súlyos allergiás reakciót válthat ki, szélsőségesebb esetben kötőhártyagyulladásig fajulhat. Nincs az a teafilter, ami ezt neked kiszűri.  

Ellenben ott a kamilla virágvize. Először is: illóolajat semmiféleképpen nem teszünk szemre borogatásképp. A virágvíz vagy aromavíz ugyan a lepárlás során keletkezik, ám ez valóban víz, és nem tartalmazza magas koncentrációban a növény kémiai összetevőit, a nyálkahártyát nem irritálja, fizikailag pedig nincsenek benne növénydarabkák. Ha mindenképp kamillás borogatást tennél a szemedre, akkor szavazz erre a megoldásra. 

A szemkörnyék ápolásának mechanikája 

Mindig kívülről befelé masszírozzuk a szemkörnyéket, sőt, inkább kis ütögető mozdulatokkal haladunk, ha hatóanyagot akarunk ide juttatni. A bőr ugyanis vékony, sérülékeny, hamar elveszíti a rugalmasságát dörzsölés során. Ezért a legjobb, ha nem sminkelünk, főleg nem agresszív, fekete pigmenttel, mert azt a legnehezebb eltávolítani. Óhatatlanul gyötörjük így itt a bőrt, de ha már mindenképp smink, akkor kívülről befelé haladva távolítsuk el – és mindig tegyük ezt meg, különben a nem megfelelő szemhigiénia fertőzést okoz. Vagy szempillahullást.  

Törpillanat 

Trichotilomániásként elég nehéz dolgom van a szempilla ápolását illetően, mert van, hogy szinte teljesen nullára tépem őket. A semmit ápolni meg nem lenne semmi.  

Ám ha gyorsan növeszteném vissza, illetve szeretném őket megerősíteni, egy régi szempillaspirálom alaposan elmosott fejére ricinusolajat teszek, és ezt hordom fel a pillákra úgy, hogy szembe ne kerüljön.  

A ricinus hírhedt szőrnövesztő, ami működik szempilla esetében is. Mivel a kollagéntermelődést fokozza a bőrben, nem muszáj megállnod a szempilláknál – a szemkörnyéki ráncok csökkentésében is felveheted segítségével a harcot… belülről kifelé haladva.  

Azt is tudod már, ha követed a munkásságom, hogy növényi olajat nedves bőrre teszünk, legrosszabb esetben is benedvesített kézzel juttatjuk a száraz bőrre. Mindig legyen folyadék, amit a zsiradékkal a bőrbe zárunk, ettől fog hidratálni. Egyéb esetben meg csak szépen visszaszárít majd. Azt meg nem akarjuk.  

Konyhaművészet a fürdőszobában  

Az avokádót rövidre is zárom – nem igazán fenntartható fogyasztása vagy alkalmazása minálunk, ezért elkerülném, a belőle készült pakolás amúgy sem egy etvasz, hiába van tele esszenciális zsírsavat, A-, E-, D-, B-vitaminokat és lanolint is tartalmazó, értékes olajjal, mert azt a magból préselik ki bőrgyógyászati célra. Ez mondjuk az egyik legerősebb szemkörnyékápoló, ránctalanító olajunk, de amondó vagyok, hogy egy hazai préselésű napraforgóolajjal, egy csipkebogyóolajjal tökéletesen elégedett leszel. A szemránc rémei mindketten. 

Petrezselyem  

A méregtelenítő folyamatokat tökéletesen meg tudja támogatni a petrezselyem zöldje. A nyirokkeringést szépen fokozza, a méreganyagok így a szem alatti sötét karikák lenyomataként is távozni tudnak. Nekem gyerekkorom óta olyan a szemem, mint akit vernek otthon, ezt a fajta durva karikát nem tünteti el, de esküszöm, nekem halványítja a pakolás.  

A petrezselymet ehhez csak összekötöm kétrét kupacba, majd lefagyasztom. A fagyott leveleket kiveszem, könnyen apróra vágom egy késsel, majd felviszem a megtisztított, sminktelen szem alá. A jég egyrészt feszesíteni fogja a bőrt, a petrezselyem rajta pihentetve pedig szépen elvégzi a bőrszépítést. 10-20 perc után lemosom óvatos mozdulatokkal.  

Koffein = élénk tekintet? 

Sziauram, koffeines krém érdekel?

Kávét semmiképp nem raknék a szem alá. A koffein élénkebb tekintetet adhat, és szintén bevethető lenne karikák ellen, de az őrölt kávé mikrosérüléseket okozhat a bőrödön, a vékony szemkörnyékre tehát nem érdemes tenni, mert nagyobb kárt okozol, mint hasznot. A kávé kivonat szemkörnyékápolóba keverve mondjuk nagyszerű választás szemduzzanat csillapítására, de ennek elkészítése kicsit nagyobb szakértelmet feltételez. 

Pickle Rick! 
 
Uborka, az isteni fiatalítószer. Magas víztartalma miatt ideális a szemkörnyéki hidratációra, egyébiránt megnyugtatja, fiatalítja az igénybe vett szemeket. A duzzadt táskákat lelohasztja, és teljesen kicserél egy túlhajtott hét után. Én az arcom is végig szoktam vele törölni, tökéletes face lifting pillanatok alatt. A táskák ellen egyébként eperkarikákkal is felléphetsz, ugyanúgy 5-10 percig hagyd a szemen, ahogy az ubit, majd csodáld a hatást. 

Hogy ne csak a kontúrt húzzuk meg – arcápolási rutin extra tippek  

A Vegán Hegylakó és kedves ajurvéda oktatóm, Vikó álltak össze, mint a rizses tofu, és összehozták a spejzgyógyászat kifejezést, amiért ujjongva rajongok. Fantasztikusan leír mindent, amire szükséged van, legyen szó általános egészségmegőrzésről, vagy akár szépségápolásról.

Az arctisztítási rutinodban legyen meg a tisztítás, a tonizálás és hidratálás. A szentháromságon túl jöhetnek mindenféle natúr szérumok, olajok, radírok, maszkok. Hámlasztani hetente egyszer pedig bőven elég, mondjuk egy almakarikával vagy estére citrommal. Mindezekre majd kicsit később kitérek részletesebben, avagy látogasd meg infókért a patreon oldalam.    

Maszknak például feltehetsz heti egyszer a megtisztított bőrödre egy kis mézet, zablisztet péppé keverve joghurtban, mézben vagy grapefruitlében. 10-15 percig hagyod magadon, kicsit csöpöghet, de azzal sem ártasz, ha szépen lenyalod magadról.  

Nagyszerűen alkalmazhatók agyagporok, holt tengeri iszap és egyéb izgalmas dolgok is a szépségápolásban, amelyek külön posztot érdemelnek. Azt se felejtsük el, hogy arcmasszírozás nélkül lehet élni, de nem érdemes. Sokkal mélyebbre juttathatunk hatóanyagot, az izmok és a bőr fizikai “mozgatása” pedig nagyon fontos egészségügyi és szépészeti folyamat. Ne hagyjuk ki, időnként vegyünk igénybe arcmasszázst, meghálálja bőrünk. 

Ha hasznosnak találtad az olvasottakat, oszd meg Te is!