Néhány szót ejtenék a gyógynövényekről is. Még egy korábbi, általam írt oktató anyagom alapját használom fel hozzá, mert elég alapos lett, és mivel adott már másnak is bővebb betekintést a  témába, talán ezen a felületen is segítség lehet. 

A szakirodalmat fontosnak tartom megemlíteni, nem hosszú, meg ezeket a könyveket érdemes otthonra is beszerezni, ha mélyebben elmerülnél laikusként a témában. Ha szakmabeli vagy, úgyis szakmai könyveket fogsz forgatni. Dr. Oláh Andor: Házipatika gyógynövényekből című jó régi kiadványa, Szabó György, Lopes-Szabó Zsuzsa: A bükki füvesember gyógynövényei, és Csurgó Sándor: Családi gyógynövénytár volt a segítségemre az áttekintő megszületésében. 

Ha te is tanulnál gyógynövénytant, vagy elmélyítenéd nagyanyáink hagyatékát, esetleg hobbiból nekiállnál keverni-kavarni pár növényt, így vagy úgy, ez nem lesz elég. Ez egy szakma. Amihez az alázat és a gyógynövények szeretete elengedhetetlen – de nem elég.

Hol kezdődik a gyógynövény?

A gyógynövények hatóanyagai jótékony hatással vannak a szervezetre. Különböző részeikben gyógyításra és az egészségünk fenntartására alkalmas hatóanyagokat tartalmaznak, melyeket kivonva hasznunkra fordíthatunk. Frissen szedve több drogra van szükség egy-egy tea elkészítéséhez, mert a hatóanyagok még vizes oldatként vannak a gyógynövényben, szárítva ez koncentrálódik. 

Felhasznált rész = drog (nem a kábszi). Ez a növény legtöbb hatóanyagot tartalmazó része, ezek közül a leggyakoribbak:

 • egész növény (Cickafark)
 • virág (Körömvirág)
 • virágzat (Kamilla)
 • levél (Orvosi zsálya)
 • gyökér (Pitypanggyökér)
 • kéreg (Fűzfakéreg)
 • termés (Fehér fagyöngy)
 • ágvég (Galagonya)
 • bibe (Kukorica)
 • mag (Máriatövis)
 • gyanta (tömjén, guggulok)
 • rügy, bimbó (Csipkerózsa)

Szinergia törvénye: a gyógynövények keverékekben szinergikusan működnek = felerősítik egymás hatását, így erőteljesebb hatás érhető el velük, mint monotea esetében. Akár csak ízjavításnak is érdemes ajánlani más növényt a fő gyógynövény mellé, például citromfűt vagy levendulát a macskagyökér mellé – megfelelő technikával, mert a gyökeret máshogy készítjük, mint a virágot vagy levélteákat.

Ha gyökeret keverünk levélteával: előbb elkészítjük a főzetet, majd ha elzárjuk a lángot, hozzátesszük a leveles részt, és még lefedve áztatjuk a kívánt ideig.

Mit meddig fogyasztunk: A legtöbb teát érdemes alapvetően kúraszerűen fogyasztani, gyógynövényenként eltér, minél mennyi idő egy kúra (medveszőlőlevél 3 nap, csalánlevél 30 nap, fehér fagyöngy 1-2 nap vagy alkalmanként, ha reggel magas a vérnyomás… bővebben később).

Relatíve folyamatosan fogyasztható gyógynövény pl. szederlevél, málnalevél (kontraindikáció: várandósság, bár erről is megoszlanak a vélemények, sajnos a fitoerápiában sincs egy olyan iskola vagy irány, ami követendő, rengeteg verzió kering a szakmában), csipkebogyó. Ha nem vagy biztos benne, mit fogyaszthatsz, kérd ki az orvos tanácsát. Viszont nem minden gyógynövény nem minden formája való mindenkinek. Például a C-vitamint is túl lehet adagolni, a szederlevél vértisztító hatását is… itt-ott tartsunk szünetet, vagy ami a legjobb: váltakozva fogyasszuk a gyógynövényeket.

Legyen ez az első csokor. Hogy miben milyen hatóanyagok vannak, egyáltalán miféle hatóanyagokat különböztetünk meg, majd a következőkben mesélek. 

Ha hasznosnak találtad az olvasottakat, oszd meg Te is!