Néhány szót ejtenék a gyógynövényekről is. Még egy korábbi, általam írt oktató anyagom alapját használom fel hozzá, mert elég alapos lett, és mivel adott már másnak is bővebb betekintést a  témába, talán ezen a felületen is segítség lehet. 

A szakirodalmat fontosnak tartom megemlíteni, nem hosszú, meg ezeket a könyveket érdemes otthonra is beszerezni, ha mélyebben elmerülnél laikusként a témában. Ha szakmabeli vagy, úgyis szakmai könyveket fogsz forgatni. Dr. Oláh Andor: Házipatika gyógynövényekből című jó régi kiadványa, Szabó György, Lopes-Szabó Zsuzsa: A bükki füvesember gyógynövényei, és Csurgó Sándor: Családi gyógynövénytár volt a segítségemre az áttekintő megszületésében. 

Ha te is tanulnál gyógynövénytant, vagy elmélyítenéd nagyanyáink hagyatékát, esetleg hobbiból nekiállnál keverni-kavarni pár növényt, így vagy úgy, ez nem lesz elég. Ez egy szakma. Amihez az alázat és a gyógynövények szeretete elengedhetetlen – de nem elég.

Hol kezdődik a gyógynövény?

A gyógynövények hatóanyagai jótékony hatással vannak a szervezetre. Különböző részeikben gyógyításra és az egészségünk fenntartására alkalmas hatóanyagokat tartalmaznak, melyeket kivonva hasznunkra fordíthatunk. Frissen szedve több drogra van szükség egy-egy tea elkészítéséhez, mert a hatóanyagok még vizes oldatként vannak a gyógynövényben, szárítva ez koncentrálódik. 

Felhasznált rész = drog (nem a kábszi). Ez a növény legtöbb hatóanyagot tartalmazó része, ezek közül a leggyakoribbak:

 • egész növény (Cickafark)
 • virág (Körömvirág)
 • virágzat (Kamilla)
 • levél (Orvosi zsálya)
 • gyökér (Pitypanggyökér)
 • kéreg (Fűzfakéreg)
 • termés (Fehér fagyöngy)
 • ágvég (Galagonya)
 • bibe (Kukorica)
 • mag (Máriatövis)
 • gyanta (tömjén, guggulok)
 • rügy, bimbó (Csipkerózsa)

Szinergia törvénye: a gyógynövények keverékekben szinergikusan működnek = felerősítik egymás hatását, így erőteljesebb hatás érhető el velük, mint monotea esetében. Akár csak ízjavításnak is érdemes ajánlani más növényt a fő gyógynövény mellé, például citromfűt vagy levendulát a macskagyökér mellé – megfelelő technikával, mert a gyökeret máshogy készítjük, mint a virágot vagy levélteákat.

Ha gyökeret keverünk levélteával: előbb elkészítjük a főzetet, majd ha elzárjuk a lángot, hozzátesszük a leveles részt, és még lefedve áztatjuk a kívánt ideig.

Mit meddig fogyasztunk: A legtöbb teát érdemes alapvetően kúraszerűen fogyasztani, gyógynövényenként eltér, minél mennyi idő egy kúra (medveszőlőlevél 3 nap, csalánlevél 30 nap, fehér fagyöngy 1-2 nap vagy alkalmanként, ha reggel magas a vérnyomás… bővebben később).

Relatíve folyamatosan fogyasztható gyógynövény pl. szederlevél, málnalevél (kontraindikáció: várandósság, bár erről is megoszlanak a vélemények, sajnos a fitoerápiában sincs egy olyan iskola vagy irány, ami követendő, rengeteg verzió kering a szakmában), csipkebogyó. Ha nem vagy biztos benne, mit fogyaszthatsz, kérd ki az orvos tanácsát. Viszont nem minden gyógynövény nem minden formája való mindenkinek. Például a C-vitamint is túl lehet adagolni, a szederlevél vértisztító hatását is… itt-ott tartsunk szünetet, vagy ami a legjobb: váltakozva fogyasszuk a gyógynövényeket.

Legyen ez az első csokor. Hogy miben milyen hatóanyagok vannak, egyáltalán miféle hatóanyagokat különböztetünk meg, majd a következőkben mesélek. 

Award Winning Produce

Order Online

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Pellentesque vestibulum aliquam cursus. Mauris molestie aliquam urna. Curabitur nec eleifend risus. Integer eget libero sed elit pharetra ultricies eu in augue. Integer eget libero sed elit pharetra ultricies eu in augue.

cattle-farming