Alkaloidok

Erős élettani hatású, pontosan körülírt fiziológiás hatású, bonyolult összetételű, lúgos kémhatású, szerves nitrogén tartalmú vegyületek. Túladagolva mérgező hatásúak, ki hinné. Ismertebb alkaloidok: morfin, kinin, a paprikában található kapszaicin, a kokain, lizergsav-dietilamid, nikotin, novokain, sztrichnin. Ezek nem gyógyhatású anyagok, még mielőtt valaki bélyeget vesz ennek hatására, pusztán szemléletesebbé óhajtottam tenni a száraz anyagot. :D

A gyógynövényekben savakhoz kötve, mint sók fordulnak elő leginkább. Kivonásuk könnyű, így vegytiszta kristályos állapotban is alkalmazhatók. Szerepük van a szintetikus formában előállított gyógyszerek előállításában, hisz szerkezeti képletüket ismerve már az adott vegyület pontosan másolható, szintetikusan előállítható.

Alkaloid tartalmú növények: nadragulyalevél/ gyökér, paprikatermés, vöröskína-kéreg, beléndeklevél

Antrakinonok

Sokféle növényi részben előfordulnak, a megegyező bennük az, hogy az antrakinon származékokat molekulájukban legalább két fenolos OH-csoport van. Ezek közül az egyik glikozidikus kötésben van, ezért poliacetilén származékoknak is tekinthető. Jellemzően hashajtó hatásúak. Alkoholban oldódó hatóanyag. 

Antrakinon tartalmú növényeink: Aloe, kutyabengekéreg, rebarbara gyökértörzs, szennalevél/termés

Cserzőanyagok

Kisebb-nagyobb mennyiségben minden növény tartalmazza. Szerepük, hogy a növényeket megóvják az elbomlástól, korhadástól. Nagy mennyiségben használják az állati bőrök cserzésére, tartósítására. Innen jegyzed meg: a bőrt is ezzel húzzák össze, a szervezetben is összehúzó hatása érvényesül. Külső és belső használatra egyaránt alkalmas, például fogínyecsetelésre, gyulladt testrészek borogatására, visszér, aranyér ápolására, fürdetésre, izzadásgátlásra. Belsőleg csersavtartalmú teák hasmenés szüntetésére, gyomor-és bélvérzés, hurut ellenszereként alkalmazható, a legjobb sebgyógyítóink.

Csersavtartalmú növényeink: párlófű, diólevél, tölgyfakéreg

Illóolajok

Banya kedvencei. Többnyire vízgőz-desztillációval vonják ki a növényből, de más eljárások is ismertek, mint az Enflurage vagy a préselés. Rendkívül összetett, nem egységes anyagok. Közös tulajdonságuk a jellegzetes illatuk, illékonyságuk. Egy-egy illóolaj 30-40, sok esetben több száz alkotórészből tevődhet össze, ezért gyógyhatásuk és felhasználási körük is változatos. Erről korábban ITT írtam részletesebben. 

Illóolaj tartalmú növényeink: A teljesség igénye nélkül a cickafarkfű, közönséges ánizs, perubalzsam, kamillavirágzat, koriander, édeskömény, boróka tobozbogyó, citromfűlevél, fodormentalevél, orvosi zsálya, mezei kakukkfű, kerti kakukkfű, macskagyökér, szegfűszeg, és még sokan mások.

Iridoidok

Különböző vegyületek alkothatják, például az aukubin nevű glikozida, amely bizonyos baktériumtörzsek fejlődését gátolja. Sebgyógyító, megtalálható pl. az útifűfajok présnedvében.

Iridoid tartalmú növényünk az útifűlevél

Szaponinok

Megegyező tulajdonságuk, hogy nagy a felületi aktivitásuk, habképző hatásúak. Glikózidszerű anyagok, melyeknek a glikonja triterpén vagy szterinvázas.

Szaponin tartalmú növényeink: porcikafű, édesgyökér, tövises iglice, kankalingyökér/ gyökértörzs, fehér szappangyökér)

Arbutin

A másik nagy kedvencem. A fahéjsavból levezethető egyszerű fenolglikozidok fenolaglikont, illetve annak származékát tartalmazzák. Az arbutin tartalmú drogok húgyúti fertőtlenítő hatásúak. Hosszan tartó és nagyadagú alkalmazásuk nem ajánlott, mert májkárosodást, cukorvizelést okozhatnak. Fontos, hogy az arbutin lúgos közegben oldódik ki, tehát a medveszőlőlevél fogyasztása előtt lúgosítani illenék, legalább egy kiskanál szódabikarbónával – közvetlenül fogyasztás előtt. 

Ilyen növényünk a medveszőlőlevél.

A medveszőlőlevelet, meg általában minden növényt az előírt mennyiségben kell használni. Lehet, hogy egy kiskanál segít a bajodon, de lehet, hogy sugárban okádsz tőle, vagy rosszabb esetben elvisz a mentő, mint a súlyosan mérgező varádicskóró esetében. Légy óvatos gyógynövényhasználat esetén is.

Flavonoidok

Vízoldékony glikozidjaik gyógyteákban jól kioldódnak. Legjelentősebb felhasználási területük a szív- és érrendszeri megbetegedések. Fokozzák a C-vitamin hatását és elbomlását gátolják. Növényi festékanyagok majd minden növényben megtalálhatók, főként az antocián típusú vegyületeik, valamint ezek elővegyületei, a procianidinek és a leukoantociánok. Szerepük van az érfalak rugalmasságának megtartásában, javításában.

Flavonoid tartalmú gyógynövényeink: Galagonya virágos ágvég, bodzavirág, hársfavirág

Keményítők

A növények egyik legáltalánosabb tartalék tápanyaga. Glukózegységekből épül fel. Ilyen például: a kukoricakeményítő, burgonyakeményítő, búzakeményítő

Keserűanyagok

Rendkívül változatos szerkezetűek, gyakran előfordulnak közöttük diterpének, akukurbitacinok, szeszkviterpén laktonok, iridoidok, terpénszármazékok, szekoiridoidok. Emésztőnedv-elválasztást fokozó, étvágynövelő és emésztést javító hatásúak.

Keserűanyag tartalmú növényeink: fekete ürömfű, benedekfű, a vállalhatatlanul keserű ezerjófű, tárnics, orvosi pemetefű

Nyálkák

A növényekben fotoszintézis során keletkező szénhidráttartalmú drogok egy csoportját képezik. A nyálkaanyagok nagyszámú monoszacharid összekapcsolódásából keletkeznek, elsősorban nyálkahártyák bevonószereként, légúti, gyomor- és bélgyulladások kezelésében jelentős a szerepük. Védik a nyálkahártyákat, magyarul.

Nyálkatartalmú növényeink: agaragar, orvosi ziliz levél/ gyökér, lenmag(liszt), máylvavirág/ levél, tarackbúza

Növényi savak

A fenolos anyagoknak széles körben elterjedt, igen változatos csoportja. Ilyenek a galluszsav, az elláksav, a fahéjsavak, a benzolsav és származékai.

Növényi sav tartalmú növény például a csipkebogyó áltermés, mezei zsurló

Érdemes figyelni rá, honnan származik a növény, amelyet használunk, termesztett vagy vadon élő-e, ugyanis hatóanyag mennyiség szempontjából nem mindegy. Fontos, mikor szedjük/szedik a gyógynövényt, például a csalán levelében tavasszal koncentrálódnak a hatóanyagok, ha a gyökerére van szükségünk, azt viszont ősszel érdemes betakarítani, mivel akkor ott a legmagasabb a hatóanyag-tartalom. 

Ha szeretnél magad gyógynövényeket gyűjteni, az rendkívüli körültekintést igényel. Első és második, talán harmadik lépésként is járd a természetet okleveles fitoterapeutával, rengeteg lehetőséged van erre. Tanít neked ezt-azt, mondjuk, hogy mit mikor érdemes gyűjteni, és később könnyebben gyűjtesz.

Ami az alfája és az omegája az egész gyógynövénygyűjtésnek: ismeretlen és félismeretlen növényeket nem fogsz meg, nem érsz hozzá, nem eszed meg, nem gyűjtöd be. Ez alapszabály. 

Védett növényt nem gyűjtesz, ha csak nem vagy te magad is egy gyökér. Mindig csak annyit gyűjts minden növényből, amennyire feltétlenül szükséged van. Hagyj a növénynek és más lényeknek is. Légy alázatos, és szépen gyűjtsd a drogot. Amit pedig elveszel, azt add vissza  valamilyen módon. Ez a természet törvénye. 

Ha hasznosnak találtad az olvasottakat, oszd meg Te is!