Ne legyenek illúzióink, összességében a klímaváltozás és túlfogyasztás miatt döntöget rekordokat a kávé ára. Az USA-ban a ‘70-es évek óta a legmagasabb terményárát hozta az arabikabab, közel 70%-os drágulás mellett. 

Brutálisan drágult a kávé, és ennek nincs vége 

A világ legnagyobb kávéexportőre Brazília, az NBC közlése szerint pedig az országot óriási szárazság érte tavaly, de a fagyok, az árvíz és ezek hirtelen érkezése is hozzájárult, hogy a kávé visszamászni látszik a luxuscikkek polcára. 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

BANYA (@banyanni) által megosztott bejegyzés

“Ha nincs megfelelő időjárás, akkor nem lesz megfelelő a termelés, és alacsony hozam mellett nyilvánvalóan nőnek a termelési költségek”mutatott a problémára a CNN-nek Tomas Edelmann kávétermesztő, a nemzetközi Coffee Farmer’s Co-op alelnöke.

Persze egyhamar nem szűnik majd meg a kávé iránti kereslet, a függő emberek hamarabb lemondanak majd néhány alapélelmiszerről, mint a bajnokok reggelijéről.

Alapvetően két csapásirány az uralkodó azt illetően, ki miért kávézik. Valaki képtelen koffein nélkül felébredni és számottevő munkát végezni a nap folyamán, valaki pedig a kávézás élménye, a rituálé miatt kortyolgat csak. Neki az ízélmény a fontos, míg előbbieknek elég az élénkítés is.

Szerencsére mind a kettő pótolható akár gyógynövényekkel, amelyek ráadásul néha szó szerint karnyújtásnyira vannak. 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

BANYA (@banyanni) által megosztott bejegyzés

Kávépótló alternatívák

A Kárpát-medencében felfoghatatlan a bőség olyan gyógynövényekből, amelyek bizonyos részei alkalmasak a kávéhoz hasonló hatás kiváltásához, és/ vagy az ízviláguk igencsak közel áll az italhoz. Nem csak a szegényebb régiók privilégiuma hát 2025-ben a kávépótlók használata. Ezek jól gyűjtve és feldolgozva egészségesek és kifejezetten finomak lehetnek amellett, hogy a pénztárcában is vastagabb marad a kosztpénz. 

Nézzük végig, mely gyógynövények alkalmasak a kávé pótlására, és miért! Ha megfigyeled, gyakorlatilag egész évben gyűjtögetve meglehet a kávéd – vagyis annak helyettesítője.

Pongyolapitypang gyökér, az alap kávé

A legpopulárisabb kávépótló, a TikTok-on minimális erőfeszítésével találni füvesasszonyok posztjai közt olyat, amelyben a végtelenül hasznos növény gyökerét magasztalják. A kiásott pitypanggyökér ugyanis nagyon alaposan megmosva, megszárítva, tepsiben kicsit megpörkölve-sütve, majd ledarálva és kotyogósba téve kávéhoz mérhető italt produkál. 

A gyökér tele van keserűanyagokkal, cseranyagokkal, tartalmaz többek közt inulint, fitoszterolokat, szaponint. Az inulinnal gyógynövényboltokban rendszeresen lehet találkozni: élelmiszeripari felhasználása sokáig a pótkávé előállítására korlátozódott. Később viszont rájöttek a kutatók, hogy alacsony kalóriaértéke és édes íze miatt cukorpótlóként is használható. 

Ha teának főzzük meg, akkor nagyon erős vízhajtó, gyulladáscsökkentésben is jeleskedik, gyomornyálkahártya-gyulladás például kiválóan kezelhető vele. Vértisztító és epebarát, a reumások kedvenc keserű teája.

Vagy kora tavasszal érdemes gyűjteni, amikor a növény még nem képez virágot, vagy ősszel.

Ha kávépótlónak alkalmazzuk, akkor meg kell várni az őszt a gyűjtéssel, de kipróbálható a tavaszi szedés is, csak attól ne várjunk csodát. 

Vadcikóriakávé, alias a katángkóró

A mezei katáng nemesítéséből jött létre a cikória, ami régóta közkedvelt kávépótló, a leggyakoribb macikávé alapanyag, és a bioboltok polcain is ott a helye. 

A katángkóró gyökere kávé- és kinasav-dervátumokat tartalmaz, valamint inulint, és ezek együttese kitűnő kávépótlóvá teszi amellett, hogy az epeműködésnek jót tesz, és a máj munkáját is segíti.

Azt meg kell jegyezni, hogy a mezei katáng sem az Európai Gyógyszerkönyvben nem szerepel, és az EU egyik tagállamának hivatalos gyógyszerkönyvében sem kapott helyet, noha fogyasztásának óriási hagyománya van. Kenőcse sebgyógyító, teája tonizáló, másnaposság-ellenes, méregtelenítő, gyulladáscsökkentő, májtámogató szer több kultúrában is. 

A kávépótló-készítő eljárás a pitypangéhoz hasonlatos: kiás, alaposan megmos, megpörköl, megdarál, lefőz. 

Megjegyzés: mindig gyűjtsd helyesen a növényi részeket!

Nagyon fontos kitétel, bármelyik gyógynövényt is kezdjük el használni: soha nem gyűjtünk út széléről vagy olyan helyről, ahol autók akár ritkán is járnak. A katáng sok helyen kinő, de ne szedjük le, ha a hely nem tiszta. Nagyon fontos, hogy a felhasznált növényi részt megtisztítsuk. 

Egy kedves Instagram követőm mondta egyszer, hogy az egyik félkegyelmű influenszer hovatovább gyógynövényes képzésén (!!!!) hallotta, hogy semmilyen gyógynövényt nem szabad megmosni (talán mert akkor megtörik vagy ilyesmi, a mondat további felére már nem tudtam figyelni).

Eszetekbe ne jusson, hogy kikerülitek a tisztítást a szárítás-felhasználás előtt.

A rókaférges pisitől kezdve végtelen számú káros kémiai anyag előfordulhat rajtuk. Fel nem fogom, hogy erre 2025-ben fel kell hívni a figyelmet. A kóklereket meg érdemes megszűrni, és lassítás nélkül kikövetni, mert ez a dezinformáció konkrétan káros.

Ragadós galaj mag

Aki kaszált már füvet olyan zöld területen, amit benőtt a ragadós galaj, az a buzérfélék teljes skáláját elátkozta már, nomen est omen, ugye. Nem a legbarátkozósabb gyógynövényünk, szedje leveles szárát a nehezség, de a felmagzás során érdemes mosolyogni rá. 

Enyhe koffein tartalmú magja kiszárítva és megdarálva ugyanis szintén kávéhelyettesítő némi pörkölés után. Ilyenkor a serpenyőt nem nagy lánggal küldjük meg, csak közepes hőfokon pörkölgetjük kevergetés közepette.

Kesztyűben érdemes szedni, hogy a levelek kis szőröcskéi ne szúrjanak, de azt most mondom: a kesztyűre is vég nélkül rátapad majd. A növény drogja egyébként a virágzó hajtás, ennek vérnyomáscsökkentő, antioxidáns hatása a magkávéban nem fog érvényesülni, az ízélményt és a koffeint viszont valamennyire hozza, kicsit a tea és a kávé közt lesz félúton. Olyasmi, mint amit reggelire kaptam Srí Lanka-i utazásom során – kicsit semmilyen, kicsit vizes, de mégiscsak van.

Makk kávé

A tölgy makkok ugyan nem tartalmaznak koffeint, kémiai összetételük miatt azonban ízük hasonló a kávééhoz. A szeptember-októberben leszedett, megmosott makkokat áztatni kell egy napig csersavcsökkentés céljából, majd utána lehet pörkölni és darálni. 

A tölgy makkja gazdag fehérje- és szénhidrátforrás, aminosavakban is igen gazdag, és a világ számos pontján fogyasztják kávészerű italként a pörkölt őrleményt, és makklisztet is őrölnek több helyen, Kurdisztánban és Iránban pedig szirupot is készítenek tölgyfajták makkjából.

Más kávépótlók is vannak? 

Van még néhány gyógynövény, amiből készíthető kávépótló gabonától a csipkéig, viszont azokat sokkal könnyebb elrontva kártékonnyá tenni, ezért ők nem szerepelnek a felsorolásban.

Az élénkítők – gyömbér, borsmenta, búzafű

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

BANYA (@banyanni) által megosztott bejegyzés

Aki azért issza a kávét, mert az élénkítő hatása nélkül mit sem ér az élete, annak teljesen más ízvilágú növények is megoldást kínálnak. Ott a gyulladáscsökkentő, emésztést serkentő és élénkítő gyömbér, a szintén élénkítő, frissítő, vérnyomásnövelő mentafélék.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

BANYA (@banyanni) által megosztott bejegyzés

Ne feledkezzünk meg a sejtszinten energetizáló búzafű préselt levéről sem, és az árpafűről is úgy tartják, hogy egész napos, kiegyensúlyozott éberséget biztosít. Ha távoli világok növényeire voksolunk, akkor ugyanezt tudja a matcha tea is, csak mondjuk négyszer annyiért, sokkal nagyobb ökolábnyommal.

Gyere gyógynövénytúrára!

Ha nem vagy biztos benne, felismered-e az adott növényeket, vagy szeretnél mélyebben elmerülni a gyógyfüvek használatában, csatlakozz hozzám tavasztól őszig gyógynövénytúráimra. Hamarosan érkeznek a részletek, mikor és hol várható túra a természetben. Érdemes bekövetni Instagramon, mert a storyba kerül ki leghamarabb minden.

Fotók: Pexels
Felhasznált irodalom: Dános Béla: Farmakobotanika
Csurgó Sándor: Családi gyógynövénytár

Ha hasznosnak találtad az olvasottakat, oszd meg Te is!