A klímaválság megtanít minket az alkalmazkodásra, hiszen még így december elején is bőszen virágzik egyes tájegységeken a körömvirág, nyílik az ibolya a Börzsönyben, fürtökben lógnak a csalánon a magok, ami azért nem megszokott. De ki tudja, lehet, most ezekre a növényekre van szükségünk. Aztán persze ott az ilyenkor mosolygó kökény, a dérre váró csipkebogyó, és ilyenkor nyúlunk néhány tipikus növény szárítmányához. Milyen gyógynövények kísérik a decemberünket?  
 
Instaválogatást kaptok, természetesen bőséges kiegészítéssel, egyik-másik gyógynövénykéről ugyanis már írtam azon a felületen. Fontos, hogy a gyógynövények hatóanyagai azért ilyen hidegben már visszahúzódnak a gyökérzet irányába, így nem tulajdonítható egy novemberben, decemberben szedett körömvirágnak akkora fitoterápiás hatás, mint egy nyári virágnak. Ám még a késeiek is jót tehetnek a testünkkel, színezhetik a szappant, illatosíthatja a bimbózó levendula a lakást, satöbbi. Még akár a tea is jó lehet egyes növényekből, hogy a télen elérhető bogyók remek hatásait ne is említsük. Vagy tudod mit? Említsük! 

KÖRÖMVIRÁG – CALENDULA OFFICINALIS  

De elébb a calenduláról. A körömvirág remek gyulladáscsökkentő hírében áll, és nemrég tudtam meg, hogy erős mágikus növényként is számontartják. A népi hagyomány szerint aznap, amikor a körömvirág a virágzási idejében nem nyílik ki reggel hét óra előtt, esni fog az eső.  

Szuper sebgyógyító, szerintem nincs olyan gyógynövényekkel szimpatizáló ember a Föld hátán, aki még ne készítette volna el (legalább gondolatban) Maria Treben disznózsíros körömvirág kenőcsét, vagy annak kókuszolajos verzióját. Zseniális, még tetoválás gyógyulását is segíti, hámosító, emellett olaja fagyási sérülésekre is remekül használható, ahogy égési sérülésekre is. Például a napégésre, a macerátum béta-karotin tartalma barnítja a bőrt, emellett pedig segíti a napégés DNS-ig károsító hatásait csökkenteni.  

Hogy hogyan csináld a macerátumot? Videóban megmutatom:

https://www.instagram.com/p/Cg4x7aooRiX/

Ha fáj a hasam, ha érzem, hogy valami gyulladásban van a szervezetemben, de nem jutok el a döglött magyar állami egészségügyi rendszeren belül góckutatásra, a körömvirág teájához nyúlok, és keverébe teszem. Apropó, enyhe, ám finom íze miatt ízjavítónak is jó mondjuk egy mályva tea mellé.  

VARÁDICSKÓRÓ – TANACETUM VULGARE 

Vigyázz, mérgező!!! 

Hatásai közt szerepen növényként is és illóolajként is, hogy antioxidáns, antibakteriális, antivirális, gombaellenes, májvédő, antimutagén, vagyis a DNS-t érintő mutációkat gátolja, implicit antikarcinogénnek lehetne így mondható, de ezt illetően kellenek még kutatások. 

Csokorba kötve (és EZÉRT tartsd otthon laikusként) hatlábú rovarűző lakásdísz, teljes neve, a gilisztaűző varádics pedig utal rá, mire lenne jó még, bélférgesség esetén ajánlották eleink. DE! 
 
És erről volt már szó: tujon tartalma rendkívüli, a varádicsból készült bármi belsőlegesen kifejezetten ‼️toxikus‼️, és nagyon fájdalmas tünetek kísérik a mérgezést. Nem ajánlott fogyasztása, speciális állapotban, mint terhesség, krónikus betegség, gyerekkor esetén szigorúan tilos. 
 
Orvosi felügyelet mellett úgy szokták fogyasztani, hogy egy nagyon enyhe csésze teát nagyon lassan, 18-24 óra alatt kortyol el a delikvens, de ezt csak azért írom le, hogy tudd, hogyan használták, nem tanácsolom kipróbálni, ha meg saját felelősségedre kísérletezni akarsz, szakértő orvos jelenlétében és maximum az ő ajánlására igyál belőle, konzultáció nélkül semmiképp! 

Külsőleg reumatikus borogatásba, a már említett viszketés ellen használható nagyon jól.  És ugye, milyen szépséges a virága? 
 
Illóolaja szöges ellentéte annak, amit a teája számomra képvisel. 
 
Míg a teája helytelenül fogyasztva tehát súlyosan mérgező (olyan szirénázósan), illóolajának nem ismert ellenjavallata. Mondjuk nem is iszogatjuk azért. 
 
A 30-40% limonén, a 30% kamazulén tartalma valami megdöbbentő illatot ad, egy citrusos-balzsamos-tealeveles-frissesség esik ki belőle az eső utáni virágos mező lágyságával. 
 
Abszolút torokcsakra nyitó-felpörgető, kicsit tán a szívet is tárja. 
 
Amúgy ideggyulladásra elsők közt fogok hozzá nyúlni, ahogy asztma vagy durva allergia esetén is. Időszerű bevetni, és hamarosan mutizok egy keveréket, aminek szerves részét képezi majd.  

KÖKÉNY – PRUNUS SPINOSA  

A csodálatosan kék bogyója az egyik legjobb festőnövényünk, enyhe hashajtó hatású, és ízületi gyulladást csökkentő gyógyító növény. Nagyon finom likőr készíthető a novemberben gyűjtött bogyókból, sőt, a télire készített

Gyógyhatása inkább a kökényvirágnak van, legalábbis populárisabb azt gyűjteni fitoterápiás céllal, de kétségtelen, hogy bogyója finomabb, illetve antocianinok a termésben is fellelhetőek. A virágának kivonata erős polifenolos antioxidánsokat tartalmaz, vagyis a kardio-vaszkuláris megbetegedések ellen kiegészítő kezelésként vagy megelőzésre alkalmasak a kivonatok.

Virágát ugye tavasszal tudjuk gyűjteni, így maradjunk meg a likőrkészítésnél decemberben. Egyébként az internet hemzseg a jobbnál jobb receptektől, van egy hozzávalókat a kökény-gin-cukor triászként felsorakoztató faék egyszerűségű is, de érdemes keresgélni a szimpatikusabb receptekért. 

HÁRSFAVIRÁG – TILIA (CORDATA vagy PLATYPHYLLOS) 

Mit tud a hárs mint gyógynövény?


Telis-tele van flavonoidokkal, nemcsak a meghűlés megjelenésének esélyét csökkenti, hanem komolyabb degenerációk, szív-érrendszeri panaszok is megelőzhetők kúraszerű fogyasztásával. És finom!  

Az állandóan harci készültségben feszülő kis testemben hamar generálom magamnak a gyulladásokat, a pitta-tüzem lángja vagy parazsa is hamar be tud lobbanni, ezért vesz körül ennyi gyulladáscsökkentő növény és metódus. Ilyen a hárs is. 
 
Gyógynövényből az a jó, ha a megelőzésre fókuszálunk, de a hársfavirág például akkor is nagyot üt, ha a megfázás már beköszöntött. A köhögéstől a nyákoldásig jó mindenre, ha a súlyos és halálos férfinátha tombol nálad. 
 
Bizonyos hársfajoknál erős szorongásoldó hatást mutattak ki, a kislevelűnél nem egyértelműen kimutatható ez, de azért egy éjszakába nyúló baráti nyavaly-beszélgetés esetén a komló mellé rakom. :) 
 

CSIPKEBOGYÓ – ROSA CANINA 

Rengeteg információ összeszedhető e gyógynövényről, immunerősítő, c-vitamin tartalma magas, kellemesen fanyar, leginkább ezekért isszuk. De miért kell várni, amíg megcsípi a dér? Kell egyáltalán? 
 
A rövid válasz: nem.  
 
A hosszabb… 
 
A csipkebogyó flavonoidtartalma a szeptember-október hónapban a legmagasabb, még kicsit kemény, de jó piros színűeket érdemes ilyenkor gyűjteni. 

A flavonoidok:

 •  Védik a ketyegőd 
 • Krónikus betegségeket előznek meg 
 • Antimutagének 
 • Antikarcinogének lehetnek 
 • Antioxidatívak 

Ha a C-vitamin tartalomra vagy ráfeszülve, akkor várjál a fagyig. Benne van most is a cucc, de mivel a C-vitamin hamar lebomlik, a csipkebogyót most frissiben kéne fogyasztanod, hogy hozzájuss. ELLENBEN az alacsony hőmérséklet (lásd fagy) mondjuk úgy elnagyolva, tartósítja a C-vitamint a csipkebogyóban. 

A C-vitamin: 

 • Támogatja a sejtfunkciót 
 • Antioxidáns 
 • Hámvédő 
 • Ha beüt a krach, csökkenti a szövetelhalás mértékét 
 • Fertőzésgátló 
 • Fertőzést kezelő 


Nélküle fáradékonyabb vagy, levertebb, hajlamosabb a betegségekre, extrém C-vitamin hiány pedig skorbuthoz vezethet. 
 
Nem állítja elő a szervezeted, ezért az L-láncolatút pluszban kell bevinned, csipkebogyóból, kiwiből, zacskóból, amiből jólesik. 
 
A C-vitamin hamar oxidálódik, nagyon kell védened a fénytől, a levegőtől, és ne érintkezzen fémmel. Kerüld a hevítését. 
 
A bőrön 20% alatti koncentrációban effektív felette meg ártalmas. De mivel vízben oldva instabil, kozmetikumban napok alatt lebomlik, továbbá egyik fajtáját sem építi be hatékonyan a bőr. C-vitaminos készítményt használsz? Téged rászedtek, de nyugi: a kozmetikumban lévő egyéb összetevők, amelyek a kellemes érzetet adják, majd segítenek a bőrödnek. 
 
C-vitamint meg fogyassz belsőleg, 500-2000 mg közt (utóbbit akkor, ha nagyon rottyon vagy, just for fun ez sok). Naponta egyébként cca 100 (egyszáz) mg kell a szervezetnek. 
 
A vesebetegeknek azért sem ajánlott, mert az egyik katabolikus terméke az oxalát, ami a Ca-oxalát vesekő képződését növeli. Egy kísérletben a napi 2x1000mg a résztvevők 40%-ánál növelte a vizelet oxalát tartalmát, a felszívódási aránya pedig 31%-kal nőtt.

Ezen felül persze millió másik gyógynövényt be lehetne tenni a felsorolásba, ilyenkor kortyoljuk a zsályát, szórjuk mindenre a fahéjat, nemsoká itt a fehér fagyöngy szezon, és még sorolhatnám. Most legalább a nem megszokott vonalon is olvasgathattatok. :)