A quorum sensing, vagyis a lokális denzitásérzékelés az egyik fő témám az elmúlt években, vagyis az ugyanazon és különböző fajba tartozó baktériumok kommunikációja és együttműködése. Szerencsére egyre kutatottabb terület. 

A lokális denzitásérzékelés egyfajta kommunikáció – a baktérium felméri, hogy a quorum (szavazatképességhez szükséges legkisebb létszám) mekkora mértékű, és ha optimálisnak ítélik a saját mennyiségüket, akkor együttműködnek.   

Fotók: Unsplash

Persze ezt nem úgy kell elképzelni, hogy a máj és epehólyag sarkán álló söntés pultjánál együtt beisznak, és beszélgetnek az élet nagy dolgairól. Különböző kémiai folyamatok sgítik őket a kooperációban, kémiai jeleket bocsátanak ki, aminek a koncentrációját a sejtsűrűség határozza meg. 

Miért jó nekik a quorum sensing?

A válasz igazából sejthető: egységben az erő, sokkal hatékonyabb eredményt ér el egy-egy nagy számú populáció, mint pár ténfergő baktérium, és a QS alapján a baktériumok befolyással bírnak a szervezetünkre. Ám az együttműködés csak akkor jön létre köztük, ha valóban nagyon sokan vannak, felismerik a bacik ugyanis, hogy nekik a legjobban akkor válik hasznukra a kollab, ha van ráció abban, hogy az együttműködés eredményt hoz.  

Nemcsak az egy fajba tartozók értik meg egymást, fajok közti kommunikáció is fennáll, és rendkívül eredményesek ezek a kooperációk, többek közt szervezeten belül. Amúgy a területet kutatók azt is megfigyelték, hogy ezek egymást manipulálják is annak érdekében, hogy helyzetelőnyhöz jussanak. Ráadásul a vírusok is képesek az egymás közti kommunikációra, illetve érzékelik a baktériumok kommunikációját, és a gazdaszervezet jelzéseire is figyelnek, ezáltal helyzetelőnyhöz juthatnak. 

Miért fontos ez nekünk?  

A bacik antibiotikum-rezisztenciája két dolog miatt alakul ki. Azok miatt a félkegyelműek miatt, akik orvosi utasítás/ gyógyszer leírás ellenére félbehagyják a kezelést, és nem megfelelően szedik a vényköteles antibiotikumokat. Nem azért mondták el gyerekkorunkban, hogy az antibiotikumot órára pontosan szedjük addig, amíg kitart a doboz, és nem hagyunk belőle, mert uralkodni akart rajtunk a csúnya doktor bácsi és a szüleink, hanem mert ennek komoly kockázata van. Például egy idő után nemcsak ezen felelőtlen embereknek nem fog hatni az antibiotikum az adott betegségre (ami áldozattal még ki is lehet békülni), hanem senki másnak sem. Ez egy nagyon komoly tüdőgyulladásban szenvedő 10 éves kisgyereknek például több mint kellemetlen.

A másik dolog a quorum sensing. A baktériumok ugyanis “leadják a drótot” egymásnak, és olyan védekezőképességet fejlesztenek maguk köré, amivel egyszerűen láthatatlanok lesznek az ellenségeik számára.  

Elizabeth Ashley aromaterapeuta egyik könyvében olvastam, hogy rengeteg illóolajat bevizsgáltak a QS akadályozására, és többel jó eredményeket értek el, a legjobban a damaszkuszi rózsa illóolaja teljesített, majd a geránium, bizonyos rozmaring- és levendulafajok vagy a szegfűszeg. 
 

Mit jelent, ha a baktériumok a szervezetedben élnek a QS lehetőségével? 

Állandóan visszaesel valamilyen nyavalyába, kéthetente kimarad az isiből a gyerek meg ilyenek. Kísérletek vannak arra, hogy kamikáze egységeket a szervezetbe juttatva ezt a szövetséget megdöntsék a testben. Az immunerősítés nagyon jó és fontos, ahogy a szervezet egészséges fenntartása, ezt ne felejtsük el. Ezen felül azonban a QS ellen is érdemes tenni, mert ha már beüt a krach, ihatod az echinaceát, de az immunrendszernek láthatatlan bacinindzsákat nem űzöd ki.  
 
A szövetséget a QS-gátlókkal azonban meg lehet bontani. Persze nem mindegy az üzemanyag️ (terápiás minőség hozzáadott kémiai összetevő nélkül). Meg a metódus is fontos (NEM orális fogyasztás javasolt). Az ókor óta tudjuk pl, hogy az olajos testmasszázs bizony általános egészségjavító (DE beteg testet nem masszírozunk). Elsődleges kéne legyen a mindennapos olajozás, mint a C-vitamin pótlás. Próbáld ki! Illóolajokkal meg specializálni is lehet őket, bár a bázisolajok sem snassz anyagok. 
 


A Maha Bekandze Gyógyító Buddha testolaj keverék például totális szervezet booster, egy igazi medicinbuddha. Gyógynövényes, finom illatú olaj az egészségmegőrzésért. Az egyik válasz a „sokszor vagyok mostanában beteg” problémára, de semmiképp nem csodaszer. Felfrissít, energetizál, roborál, immuizál és az összetevői bizonyítottan jók a QS ellen. Grapefruit héj, orvosi levendula, geránium, madagaszkári kámforfa, vadlevendula, kakukkfű ct thymol, szegfűszeg, rozmaring ct kamfor úszik feketekömény, csipkebogyó és napraforgó olajban. 3×3 db hangtállal hangolt, Teliholdban töltött lapis lazuli gyöngy gondoskodik a harmóniáról, kiegyenlítésről. Egész testes páncélnak is lehet használni, és mellkasbedörzsölő napi olajnak is kiváló. ️ 
 

Ha hasznosnak találtad az olvasottakat, oszd meg Te is!