Az a jó abban, ha magadnak állítod elő a szükséges dolgaid, hogy megtanulod megbecsülni őket, és kevésbé kap el a túlfogyasztás spirálja.

Mire gondolok?

Mindig dilemmát okoz, amikor választanom kell két környezetvédelmi érv közt, csak például:

csomagolt/külföldről hozott aszalvány vs otthon aszalás nagy áramfogyasztással.

Egyik sem jó. Semmi nem lehet jó a Földnek nyolcmilliárd emberrel a hátán. Az otthoni aszalás sem egy tökéletes megoldás. Mindenesetre ez, vagy a saját gazdálkodás, a termesztés, a tenyésztés, a tisztítószerek vagy kozmetikumok előállítása, a ruhakészítés, a pelenkamosás, stb, stb, mind-mind arra nevelnek, hogy becsüld, amid van, és ne zabáld túl magad. Milyen egyszerű boltban megvenni a csipszet, bezabálni belőle negyed kilót egy agytompító film mellett. Ezzel szemben ha te csinálod, biztosan értékeled abba a 250 g-ba ölt energiát, eleve nem fogod megenni egyszerre, mert kvázi sajnálod elfogyasztani tizenöt perc alatt, amit esetleg órákba telt megcsinálnod. Se nem hízol el, se nem veszed termeszesnek (:D) az adományt. Mert ez a földanya adománya, amelyekkel nagyon régóta csúnyán visszaélünk. Te is, én is. Érdemes csipkedni magunkat, hogy valamit visszaadjunk abból, amit kaptunk.

Véleményem szerint ez a szemléletformálás a kulcs. Időigényes és fejben melós erre ráállni, de fantasztikus és egyáltalán nem kivitelezhetetlen.

Szerintem nem az fogja visszaterelni a harmónia medrébe az embereket, hogy mindenki bambusz fogkefét, mosószódát használ, meg nem eszik húst. Ezek fontos dolgok és élek minddel, de nem kell mindenkinek. Ha nem tudsz lemondani a mosogatószivacsról, válts lebomlóra. Ha el sem tudod képzelni az életedet papírzsebkendő nélkül, nem kell visszatérned a textilhez. Valakinek megy, valakinek nem. Akkor te komposztálj. Vagy csak lebomló, természetazonos anyagokból készült ruhát vegyél. Ha imádod a műszálat, használd, de használj kevesebbet. Vásárolj kevesebb előre csomagolt kaját. Ne vigyél haza annyi nylon zacskót.

Kis lépésekben haladj és szeresd meg, amit csinálsz. Ne a kellemetlen oldalára fókuszálj, hanem érezd magadban a lemondás adta erőt. Mert ez igenis erőssé tesz téged, ettől leszel everydayhero te is. Csak annyit vegyünk el, amennyit vissza tudunk adni. Ez egy alapvető természeti törvény, amelyhez szerintem érdemes visszatérni.

Ha hasznosnak találtad az olvasottakat, oszd meg Te is!