Nagyvonalakban arról, miért fontos a bőrünk védelme

A bőr a legnagyobb szervünk, legalább olyan fontos róla gondoskodni, mint bármelyik másikról. Állapota összefügg az immunrendszerrel, a lelkiállapotoddal, és mellesleg jelzést ad arról is, ha valami nem okés a szervezetedben. Nemcsak azért ápoljuk, hogy szép legyen, bár a kommunikációs szerepére, az illatára, a szemmel látható struktúrája is érdemes odafigyelni.

Nem fogok egy teljes anatómia kurzust leadni, bár sokak tudását elnézve igény az volna rá (úgynevezett tudományosan igénytelen “szakemberek” esetében is). Fontos tisztában lennünk a testünk folyamataival, a szerveink elhelyezkedésével, funkcióival és igényeivel, hiszen ekkor tudunk tenni magunkért. Másokon segíteni pedig – ami szerintem az egyik legalapvetőbb emberi tevékenység – egy egészséges ember tud.

Szóval, ha valami nem világos, vagy csak ilyen-olyan kérdés merül fel benned, tedd fel. Itt nincs rossz kérdés, semmi nem kínos – lehet, még olyan is lesz, amit nem tudok megválaszolni, hiszen én sem néztem még az Igazság Teknősének szemébe.

Ált. isk. óta tudjuk, hogy a bőr az az érzékszervünk, amely tapintással érzékeli a környezetét, védi a testet a külső behatásoktól, az anyagcserében van nagy szerepe. Hát, ugye zsírt is raktároz, ami a külsőségek forgatagában rekedt embernek kellemetlen tapasztalat, máskülönben a raktározó funkció igen hasznos dolog mondjuk éhínség idején. Emellett, ami nagyon fontos, tűpontosan jelzi, milyen folyamatok zajlanak belül a testedben.

Három rétege a felhám, az irha és a bőralja. A felhám találkozik a külvilággal, ezt több rétegű laphám alkotja. Cserélődik, a legfelső szaruréteg elhal, gyakorlatilag “levedled”, majd az alsóbb rétegekben termelődő, szép új laphám lép a helyébe. Ez folyamatos, nagyjából három hét alatt cserélődik a felső bőrréteg.

Az irhában futnak a hajszálerek, főként kötőszövetből áll. Ez az úgynevezett tápláló réteg, itt történik az oxigénleadás, innen kerül a felhámba az a sok-sok tápanyag, amit korábban biztosítottál a bőrödnek. Vagy nem. Itt vannak a faggyúmirigyek, a verejtékmirigyek, innen nő a szőr.

A bőralja a bőr kontaktja az izmokkal, ez tapasztja a helyére a szervet. Itt történik a raktározódás, valamint ez a réteg biztosítja a hővédelmet is. Mindhárom réteget érdemes táplálni, megfelelő  mikrotápanyagokkal ellátni ahhoz, hogy jól működjenek, és kialakuljon az úgynevezett “normál bőr”, ami dermatológiai értelemben az egészséges szinonimája.

Ha érzékenyebb a bőröd, ha hamar kipirosodik, ha mitesszerek jelennek meg rajta, ha gyulladt, ha ráncos, ha száraz, ha zsíros, ha szőrös, ha a szarusodott részek, a haj, a köröm nem megfelelően nő, elszíneződik stb., az mind-mind számodra támpont, hogy min is kellene változtatnod ahhoz, hogy ne csak a bőröd, hanem a tested egésze rendben legyen.

Persze, nem tudsz mindenre odafigyelni, elhiszem. A főváros mértani központjában nem tudod kikerülni a szmogot. Kezelheted rosszul a stresszt, ehetsz túl zsíros kajákat, lehet születési rendellenességed, közbejöhet bármi. Van, hogy én is kibillenek az egyensúlyból, semmi varázslat nincs ebben. A lényeg, hogy figyelj oda rá, és minél előbb próbálj visszatalálni a középpontodba, mert a harmónia nemcsak a hippiknek fontos, hanem az egészség szempontjából mindenkinek.

Néhány poszt erejéig átnézzük a bőr alap típusait, amelyek alapján el tudunk jutni odáig, hogy milyen kencéket érdemes rá használnod, ha ápolni szeretnéd. Leszögezem: ahogy minden szerved számára, a bőrödnek is a legfontosabb az üzemanyag. Hogy mit viszel a testedbe. Kenheted, olajozhatod akármivel, használhatsz bármilyen gyulladáscsökkentő kencét akár az ízületeidre is: lószart se fog használni, ha közben tolod a mekis burgert a kólával. Ha toltad és életmódot váltottál, légy türelmes. A leépített állapotot idő ismét felépíteni, szánd rá, mert utána minőségi életed lehet.

Kicsit később kitérek arra is, hogy milyen napi bőrápoló rutin szükséges – kortól és nemtől is eltérhet, más kencéket érdemes használnia az uraknak, mint a hölgyeknek, mást 60 évesen és mást 20 évesen.

Fontosnak tartom, hogy bőrápolás esetén egészséges, természetes és a természetnek legkevésbé, vagy talán egyáltalán nem ártó kencéket használjunk. A biológiai úton lebomló, lehetőség szerint csomagolásmentes termékek szerintem a legjobbak. Néha drágák, mert sok esetben a megfelelő összetevők bizony nem 2 forintba kerülnek.

Szerintem az is fontos, hogy ne csak bizonyos réteg engedhesse meg magának a fenntarthatóságot, így igyekszem majd olcsóbb alternatívákat is bemutatni. A csomagolásra meg a legjobb verzió: használd újra, amid van! Azt a társadalmi problémát, hogy valaki még gyümölcshöz és vezetékes vízhez se jut hozzá élete során, sajnos nem tudom megoldani (bezzeg, ha miniszterelnök asszonnyá választanátok).

Ha hasznosnak találtad az olvasottakat, oszd meg Te is!