Van bőr a képeden? I.

Nagyvonalakban arról, miért fontos a bőrünk védelme

A bőr a legnagyobb szervünk, legalább olyan fontos róla gondoskodni, mint bármelyik másikról. Állapota összefügg az immunrendszerrel, a lelkiállapotoddal, és mellesleg jelzést ad arról is, ha valami nem okés a szervezetedben. Nemcsak azért ápoljuk, hogy szép legyen, bár a kommunikációs szerepére, az illatára, a szemmel látható struktúrája is érdemes odafigyelni.

Nem fogok egy teljes anatómia kurzust leadni, bár sokak tudását elnézve igény az volna rá (úgynevezett tudományosan igénytelen “szakemberek” esetében is). Fontos tisztában lennünk a testünk folyamataival, a szerveink elhelyezkedésével, funkcióival és igényeivel, hiszen ekkor tudunk tenni magunkért. Másokon segíteni pedig – ami szerintem az egyik legalapvetőbb emberi tevékenység – egy egészséges ember tud.

Szóval, ha valami nem világos, vagy csak ilyen-olyan kérdés merül fel benned, tedd fel. Itt nincs rossz kérdés, semmi nem kínos – lehet, még olyan is lesz, amit nem tudok megválaszolni, hiszen én sem néztem még az Igazság Teknősének szemébe.

Ált. isk. óta tudjuk, hogy a bőr az az érzékszervünk, amely tapintással érzékeli a környezetét, védi a testet a külső behatásoktól, az anyagcserében van nagy szerepe. Hát, ugye zsírt is raktároz, ami a külsőségek forgatagában rekedt embernek kellemetlen tapasztalat, máskülönben a raktározó funkció igen hasznos dolog mondjuk éhínség idején. Emellett, ami nagyon fontos, tűpontosan jelzi, milyen folyamatok zajlanak belül a testedben.

Három rétege a felhám, az irha és a bőralja. A felhám találkozik a külvilággal, ezt több rétegű laphám alkotja. Cserélődik, a legfelső szaruréteg elhal, gyakorlatilag “levedled”, majd az alsóbb rétegekben termelődő, szép új laphám lép a helyébe. Ez folyamatos, nagyjából három hét alatt cserélődik a felső bőrréteg.

Az irhában futnak a hajszálerek, főként kötőszövetből áll. Ez az úgynevezett tápláló réteg, itt történik az oxigénleadás, innen kerül a felhámba az a sok-sok tápanyag, amit korábban biztosítottál a bőrödnek. Vagy nem. Itt vannak a faggyúmirigyek, a verejtékmirigyek, innen nő a szőr.

A bőralja a bőr kontaktja az izmokkal, ez tapasztja a helyére a szervet. Itt történik a raktározódás, valamint ez a réteg biztosítja a hővédelmet is. Mindhárom réteget érdemes táplálni, megfelelő  mikrotápanyagokkal ellátni ahhoz, hogy jól működjenek, és kialakuljon az úgynevezett “normál bőr”, ami dermatológiai értelemben az egészséges szinonimája.

Ha érzékenyebb a bőröd, ha hamar kipirosodik, ha mitesszerek jelennek meg rajta, ha gyulladt, ha ráncos, ha száraz, ha zsíros, ha szőrös, ha a szarusodott részek, a haj, a köröm nem megfelelően nő, elszíneződik stb., az mind-mind számodra támpont, hogy min is kellene változtatnod ahhoz, hogy ne csak a bőröd, hanem a tested egésze rendben legyen.

Persze, nem tudsz mindenre odafigyelni, elhiszem. A főváros mértani központjában nem tudod kikerülni a szmogot. Kezelheted rosszul a stresszt, ehetsz túl zsíros kajákat, lehet születési rendellenességed, közbejöhet bármi. Van, hogy én is kibillenek az egyensúlyból, semmi varázslat nincs ebben. A lényeg, hogy figyelj oda rá, és minél előbb próbálj visszatalálni a középpontodba, mert a harmónia nemcsak a hippiknek fontos, hanem az egészség szempontjából mindenkinek.

Néhány poszt erejéig átnézzük a bőr alap típusait, amelyek alapján el tudunk jutni odáig, hogy milyen kencéket érdemes rá használnod, ha ápolni szeretnéd. Leszögezem: ahogy minden szerved számára, a bőrödnek is a legfontosabb az üzemanyag. Hogy mit viszel a testedbe. Kenheted, olajozhatod akármivel, használhatsz bármilyen gyulladáscsökkentő kencét akár az ízületeidre is: lószart se fog használni, ha közben tolod a mekis burgert a kólával. Ha toltad és életmódot váltottál, légy türelmes. A leépített állapotot idő ismét felépíteni, szánd rá, mert utána minőségi életed lehet.

Kicsit később kitérek arra is, hogy milyen napi bőrápoló rutin szükséges – kortól és nemtől is eltérhet, más kencéket érdemes használnia az uraknak, mint a hölgyeknek, mást 60 évesen és mást 20 évesen.

Fontosnak tartom, hogy bőrápolás esetén egészséges, természetes és a természetnek legkevésbé, vagy talán egyáltalán nem ártó kencéket használjunk. A biológiai úton lebomló, lehetőség szerint csomagolásmentes termékek szerintem a legjobbak. Néha drágák, mert sok esetben a megfelelő összetevők bizony nem 2 forintba kerülnek.

Szerintem az is fontos, hogy ne csak bizonyos réteg engedhesse meg magának a fenntarthatóságot, így igyekszem majd olcsóbb alternatívákat is bemutatni. A csomagolásra meg a legjobb verzió: használd újra, amid van! Azt a társadalmi problémát, hogy valaki még gyümölcshöz és vezetékes vízhez se jut hozzá élete során, sajnos nem tudom megoldani (bezzeg, ha miniszterelnök asszonnyá választanátok).

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük