Fantasztikus dolognak tartom, hogy egy ilyen növényi masszával varázsolhatom a tincseimet rőtté. Számomra nagyon kedves, földes-zöld illata van, kikeverve olyan, mint a sár, vele bánni egy kicsit a gyerekkor is.

Annakidején elhatároztam, hogy szépen leteszem a mérgeket, amelyekkel körülveszem magam. Az egyik a hajfesték volt. Fokozatosan hagytam el, először hennás krémhajfestéket vettem, csak hónapokkal később tértem át a henna porra. Jó is volt ez az átmenet, egyrészt egyből nem lehet festett hajra tenni a port, másrészt fel kellett készülnöm rá, hogy hennázni bizony más, mint felkenni egy előre kikevert festéket.

A henna természetes, csak közvetve szennyezed vele a környezetet, csodás színt ad, ápol, erősíti a hajat, nem mérgezed vele magad és az élővilágot. Van benne nagyfokú lemondás, igen. Nincs kész 40 perc alatt, idő, mire megtanulod használni és kevésbé változatos a színélmény, mint a többek közt a hormonháztartásodra hatást gyakorló festék. Növénnyel hajat színezni más, néha nekem sincs hozzá kedvem, de egyáltalán nem rossz dolog.

A henna maga egy allergén növény, amelynek jó esetben a felső leveleit gyűjtik, azoknak van a legintenzívebb festő hatásuk. Tehát mielőtt használnád, a kézfej bőrén teszteld, hogy nem okoz-e bőrpírt. Ha igen, akkor nagy valószínűséggel a fejbőrödet is irritálni fogja. Barátkozz meg az eredeti hajszíneddel.

Hennázás előtt a mérgekkel kezelt hajat legalább 2 hónapig le kell növeszteni. Beszédes, hogy a természettel való harmóniához csupa türelmet igénylő feladattal van dolgunk.

Mire számítsak, ha hennával kezdek?

Ahhoz, hogy intenzív színt érj el, a hennát vagy három órát kell a hajadon hagyni. Addig kitakarítasz, megfőzöl, megnézel egy Guy Ritchie filmet, aztán simán lemosod. Nekem a samponszappanok nagyon koptatják a színt, így szégyenszemre műanyag flakonos jojobás színmegőrző sampont használok, cserébe környezetbarát összetételű. Kencekészítőként még nem sikerült kikísérleteznem a tökéletes sampont, de rajta vagyok az ügyön.

Ha kikevered, tényleg olyan, mint a sár. Úgy is viselkedik. Rászárad, beleragad, trutyi, de ahogy a sarat, ezt is könnyen ki tudod mosni a hajadból, légy türelemmel.

Imádom az illatát, föld és növény szaga keveredik, de vannak, akik nem kedvelik. Ha nem jön be, keverj a masszához illóolajat, hajmosás után meg a hajadra tegyél jojoba olajban elkeverve pár cseppet belőlük, szigorúan törölközőszáraz fürtökre.

A tévhitekkel ellentétben kikeverni nem nehéz. A hennának meleg kell, tehát forró vízzel keverd, a tálat a folyamat közben tartsd melegen, a végén tegyél kukoricából készült zacsit a fejedre, csavard törölközőbe a fejed, hogy dunsztban legyen és igen, így legyél három órán át. Csináljuk sokan, semmi ördöngősség nincs benne, csak nem megszokott dolog.

Ahogy én szoktam

Hajmosással kezdek. A henna tiszta, kevésbé zsíros hajon tapad meg a legjobban, tapasztalatom szerint a még nedves hajra érdemes felvinni.

A por mennyisége változó. Tőfestés esetén nagyjából 100 grammot keverek ki, ha a végekre is szeretnék tenni, akkor 200 vagy akár 250 grammot is lapockáig érő, szögegyenes hajra. A teljes hosszra egy idő után már nem is érdemes hennát rakni, mert ha jól használod, megmarad a szín, másrészt meg a több réteg egymásra kent henna sötétítheti a hajat.

Az elején épphogy nem használtam hőmérőt ahhoz, hogy megbizonyosodjak a megfelelő hőfokról, de rájöttem, hogy teljesen jól mérhető ez szemre is. Forró legyen a víz, épphogy gőzölögjön.

Kikeverem a pépet. Ne legyen se túl sűrű, se túl híg és főleg ne csomós. Ismered a csicseriborsós hummuszt? Na, nagyjából olyan az ideális állag. Az ecsetemmel szoktam tunkolni úgy, hogy folyamatosan adom hozzá a forró vizet, így sima masszát kapok.

A henna fényérzékeny, így ha marad a csomagolásban, lehetőleg légmentesen csomagold vissza, és tartsd sötét, hűvös helyen, hogy később is megfelelő színhatást érj el vele. Csak vízzel kell keverni, de lehet bele kurkumát keverni a rezesebb színért és élénkebb hajhagymákért, kamilla teát a világosító, diolevél teát a sötétítő hatásért.

A tálat, amit hennázáshoz rendszeresítettem már, forró vízfürdőbe teszem, amíg tart a festési folyamat. Egy tizenéves, már szanaszét használt hajfestő ecsettel viszem fel úgy, ahogy régen a festéket szoktam. Van, aki csak a fejbőrébe és a hajába masszírozza a pépet körkörös, alapos mozdulatokkal, ezzel lehet játszadozni. A festés végén én is jól belemasszírozom a pépet fejbőrömbe, mert jólesik, és így biztosan kerül belőle mindenhová. Imádom. Zacskót és törcsit fel, mehet a takarítás.

Ó, igen! Hennázni még gyakorlottan is takarítás előtt érdemes, mert úgyis “olyan” lesz vagy a csempe, vagy a mosdó, vagy csak megáll öblítésnél a színezett víz a kád aljában.

Nagyjából a három óra letelte után kimosom a hajamból, sampon, felitatom a vizet a hajamról, kibontom, majd saját készítésű hajolajjal ápolom a tincsek végét. Nem öblítek, de ha szeretnél, almaecetest csinálhatsz a balzsamos puhaságért.

Pro tipp: ha gubancos, kifésülhetetlen, kezelhetetlen hajad van, vagy el sem tudod képzelni az életed hajbalzsam nélkül, próbáld ki a halolajat. Mármint belsőleg. Egy kiskanállal egyél meg a tiszta, jó minőségű halolajból naponta, és hetek múlva azt veszed észre, hogy fésülhető a hajad, nincs gubanc és pihe-puha fürtjeid vannak anélkül, hogy felváltva használnád a gereblyét a tetűfésűvel. Hogy a szívednek, az ízületeidnek, az idegrendszerednek, a sejtjeidnek is jót teszel vele, csak mindenmentes hab a tortán.

Hennából már gyakorlatilag  egy teljes színpaletta van a piacon a szőkétől a feketéig, mindegyik esetében más-más növényt adnak az alap növényhez. Sőt, színtelen verzió is van. Minek, merül fel a kérdés. A henna önmagában erősíti a hajszálat, dúsabbá, ellenállóbbá, fényesebbé teszi a hajkoronád, táplálja és erősíti a hajhagymákat, és egy idő után képes visszaállítani a roncsolt szálakat az eredeti állapotukba. Így ha festeni nem is akarsz, érdemes pakolásként használnod tincseid szépségéért.

Vizuális típusoknak videóval is készülök hamarost, de kicsit odébb van az még. Ha kérdésed van, figyelek.

Ha hasznosnak találtad az olvasottakat, oszd meg Te is!