Elég nehéz manapság megelőzés céljából gyógynövény kivonatokat az emberbe erőletni, gyermekeknél különösen. Ha nem csúszik a spirulina, undi a csalán, akkor is van megoldás, hogy támogassák a szervezetet: csinálj belőlük gumicukrot!
A boltokban kapható gumicukrok többsége egyrészt élelmiszeripari hulladékból készül, a leölt állatok arra alkalmas maradványaiból készítenek zselatint. Részemről ezzel nincsen gond, a műanyag csomagolással már annál inkább. Teljesen feleslegesen szemeteljük tele a világot, hiszen otthon is pillanatok alatt készíthető gumicukor, ráadásul vitamindús gyümölcsök és állapotjavító gyógyfüvek is kerülhetnek bele. A legfinnyásabbak is imádni fogják.
A készítés maga emellett tök jól átkapcsol a szimpatikus-paraszimpatikus idegrendszer közt, kisimít, feltölt, és vidám családi program is, ha együtt készítjük el a nasit.
Három, a gumicukor készítésben alkalmazható zselésítőt említenék meg, amelyekkel könnyen lehet dolgozni.
Zselatin
A lapzselatin nagyjából minden sarkon beszerezhető, beáztatás után hozzákeverhető az alapanyagokhoz, hamar és megbízhatóan sűrít. Van ennek kanalazható, por verziója, ez is teljesen rendben van. Többnyire állati eredetű, és rendszeres fogyasztása egyébként kis mértékben porcállománynak, az erek rugalmasságának és a bőrnek is jót tesz – de azért nem kell tőle csodákat várni, a zselatin egy igen nehezen hasznosuló kémiai profillal rendelkezik, a “fél évig borogasd a térded zselatin pakolással, és elmúlik a fájdalmad” egy totális tévhit.
Pektin
A bizonyos gyümölcsökben előforduló rostanyagot lekvárok szilárdítására is alkalmazzák, és szuper alapanyag a gumicukor készítésben is. Élelmi rostokban gazdag, és a számomra legkedvesebb előnye, hogy baromi gyorsan sűrít – így nem kell sokáig főzni vele a cukorkát sem, a vitaminok kevésbé sérülnek így például a gyümölcslében (a C-vitamin kivételével, az így is-úgy is elérhetetlenné válik majd).
Agar-agar
A pektinhez hasonlóan egy növényi alapú zselésítő. Tengeri vörösmoszatból nyerik ki, gyorsan lehet belőle kocsonyaszerű élelmeket készíteni. Szintén magas a rosttartalma, úgy tartják, az emésztésre is kedvező hatással van emiatt. Nem csomósodik, könnyű elkeverni. Hátránya, hogy a három közül ő rendelkezik a legmagasabb árral, és nem is minden közértben kapható – ugyanakkor a gombamód szaporodó bioboltok polcain biztosan találni.
Funfact: az E-betű mentes = egészséges élelmiszer egy baromság. Az élelmiszeradalékok E-betűi közt vannak ugyan káros összetevők, de például a pektin az E440, az agaragar pedig az E406, és biztonságosan fogyaszthatók.
Eszközök – semmire nincs szükséged a temuéktól!
Csak azért, hogy gumimaci formája legyen a gumicukromnak, én biztosan nem rendelek a kínai és shanghaji weboldalakról szilikonformát, mert végtelenül fenntarthatatlan ez a kereskedelmi mód, és egyetlenegy kicsike rendelés sem menti fel az embert ennek támogatása alól. Magam nem támogatom, és erre is buzdítok mindenkit. Ennyi erővel maradhatunk a bolti zacskós verziónál, mert a kínai oldalakról rendelt bármi sokkal károsabb, környezetrombolóbb és egészségtelenebb, mint megvenni a bolti szart.
Lehet pipettával kis formákba csepegtetni az elkészült zselét, de én például nem szeretek többet piszmogni valamivel, amit aztán negyedannyi idő alatt fogyasztok el. Kiöntöm egy korábbi, csokoládékészítéshez vásárolt szilikonformába, esetleg egy jénaiba, majd felszeletelem, és ennyit a gumicukorról.
Gyógynövényes gumicukor receptek
Nézzünk három alapreceptet, amelyeket nagyon szeretek készíteni. Vannak könnyebbek, több összetevősek, gyorsak, lassabbak, gyümölcsösek, gyógyteásak, paleo, vegán és non-vegán. Mindenki szabadon tud választani, és a legjobb, hogy szinte végtelen mennyiségben lehet kísérletet folytatni, milyen ízvilág mivel passzol. Az áprilisban gyűjthető gyógynövényeket is használhatod, kattints a linkre, ha jobban megismernéd őket.
Meg lehet szórni a tetejüket ehető vadnövényekkel, egy kis ánizzsal vagy turbolyával készíthető medvecukor-szerű verzió, belevariálható bármilyen iható tea, gyümölcs, stb. Azért a keserűanyagok tekintetében óvatosságra intek mindenkit: nincs az a mennyiségű méz, ami elnyomja az ezerjófű jellegzetes ízét, és szerintem nincs olyan ember sem, aki jóízűen falatozna ilyen típusú gumicukrot – bár sosem lehet tudni.
I. recept – a klasszikus
A kedvenc gumicukor receptem, pillanatok alatt megvan, bárhogy variálható, és népszerű. Pektinnel szoktam készíteni, de bármelyik zselésítővel tökéletes.
Alapja gyümölcslé, tehető bele felesben, vagy akár teljes egészében is gyógytea. Megy bele édesítőnek termelői méz, majd a pektin, és ennyi. Imígyen készül:
Hozzávalók:
- 1 dl gyümölcslé
- 0,5 dl kihűlt gyógytea
- 3 ek pektin (2-3 lap zselatin)
- pár csepp citromlé
- 2 ek méz
A gyümölcslét feltesszük melegedni. Amikor gőzölög, beletesszük a pektint, majd sűrű keverés mellett összesűrítjük. Hozzáadjuk a teát, a citromlét. Levesszük a tűzről, ekkor hozzáadjuk a mézet. Homogénre keverjük, majd formába vagy tálba öntjük. Ilyenkor még folyós, ez tök normális. Ha kihűlt, még félórára tegyük hűtőbe (saját tapasztalat: a fagyasztót hagyd ki, mert ha bennfelejted, és ráfagy a teteje, felmelegedvén elázik az egész :D), majd ehető is.
@banyanni csak januártól tervezem feltölteni… 😅 de ez most már a célegyenes…stay tuned…😎🤤🤤 #candy #diy #handmade #herbs #gummycandy #healthyrecipes #gumicukor #csinaldmagad #egeszsegeseletmod #boszorkanykonyha #gyogynoveny #banya ♬ Candy Pop Happy Retro Fun – BlueFoxMusic
+ Banya tipp: 3:1 arányban készíthető savanyító bevonat is cukor+étkezési citromsav mozsárban történő összekeverésével, és kész is a savanyított verzió. Már össze is folyt a nyál a számban.
II. recept – a nyersvegán
A másik kedvencem, mert gyakorlatilag csak gyümölcsöt kell hozzá aszalni, zselésítő sem kell, egy basic háztartásban minden nap készíthető.
Hozzávalók:
- 1 banán
- 2 kivi (alma, körte, eper, málna, barack, cserkó, amit akarsz)
- pár csepp citrom
- 1 ek adaptogén ashwagandha por
- 1 kk csalánmag
- ízlés szerint méz (2 kk)
Az összetevőket turmixgépbe tesszük, és pépet készítünk. Ezt kiöntjük egy sütőpapírral bélelt (letakart, vagy hogyan mondjam) aszaló rácsra, és fokozatosan aszaljuk 12 órán át. Ráérősöknek lehet játszani azzal, hogy először 70 fokra állítjuk, majd 3 óra elteltével visszavesszük 60-ra, majd újabb 3 óra múlva 45 fokra, és így fejezzük be.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Lusta háziasszonyként én 70 fokon toltam 10 órán át. Kőkeményre, ropogósra száradt, az igaz, de 2-3 óra elteltével visszapuhult. Csodálatosan le tudtam fejteni róla a sütőpapírt, majd vékony csíkokra vágtam, és feltekertem ezeket. Befőttes üvegben eláll 2-3 hétig, bár sose marad meg néhány napnál tovább.
III. recept – a bonyolult, de überelhetetlen
Szeretem csinálni ezt a receptet is, de az tény, hogy több összetevős, és több időt is igényel az elkészítés. Három réteg gumicukrot készítek, az alsó mindig kókuszkrémes – mert isteni finom, a középső gyógynövényes, a teteje pedig gyümölcsleves (ebbe is tehető bátran gyógynövény). A középső réteg, lévén most tavasz van, szezonálisan ibolyazselé lett, a kókuszkrém kapott extra rózsavizet, szóval gyógynövényből itt sem volt hiány.
Hozzávalók:
- Egy doboz kókuszkrém (250 ml)
- Néhány csepp vanília kivonat (ezt otthon is meg tudod csinálni, írj Instagramon a receptért)
- 1-2 evőkanál agaragar vagy zselatin
- fél dl víz vagy virágvíz, esetleg tea
- Ízlés szerint méz
Ibolyazseléhez:
- Egy csésze ibolya
- egy csésze víz
- fél citrom leve
- Méz
2 ek zselatin
Gyümölcslé réteg (bár itt kávés réteget is el tudok képzelni, mmm):
- 1 bögre gyümölcslé
- Nem egész egy bögre forró víz
- 2 ek zselatin
- 120 ml hideg víz
Először a kókuszkrémet felmelegítem, közben a hideg vízbe beáztatom a zselatint, majd ha a kókuszkrém gőzölög, belefordítom a zselatin keveréket. Keverem olvadásig, majd a végén megkapja a mézet is. A formámba öntöm, majd ha már kihűlt, még félórára a hűtőbe teszem.
Közben elkészül az ibolyazselé, hasonlóan főzöm össze, mint a korábbi rétegeket. A megdermedt kókuszos rétegre öntöm, majd hűlés után szintén hűtőbe teszem még félórára (jellemzően 20 perc is elég).
Ugyanezt a módszert játszom el a gyümölcslés réteggel, majd ráöntöm a többire. A három rétegű gumicukrot azért még 2-3 órát pihentetem a hűtőben, mielőtt felszeletelem/ kiveszem a formából. Vendégvárónak se utolsó, vagy ha a gyerek torka kapar, de az úristennek nem akar teával gargalizálni, ebben el tudunk rejteni egy kis gyógyfűteát rá. Meg hát ott a méz is. Ez a megoldás a sokak számára ismert, többszörösen halálos férfi nátha esetén is bevethető, és tapasztalatom szerint a PMS alatti hangulatingadozások mérséklésére is egy csokiknál kevésbé oldalhájnövesztő finomság.
Jó főzőcskézést!