Csípem a szelet, még ezt az orkánerejűt is – néha ő is engem, különösen, amikor mezítláb futkosok ki-be az erdőbe fagyott hajnali földön, mert hát ide csak úgy kiugrom, meg szeretem érezni a talajt. Jót tesz a szívnek is – kevésbé a húgyutaknak, úgyhogy mától okosabb leszek.  
 
A szél segíti, hogy a megrekedt levegő távozzon, hogy a halott vagy gyenge levelek elhagyhassák a fát, más formában részt vállalva a körforgásban. Néhány elengedéshez erőteljes széllökések kellenek, olyan, amiben nem érezzük magunkat feltétlenül biztonságban, vagy leszakít a fáról olyan levelet, amiben még volt némi ragaszkodás-kötőanyag. 

Mennyire szép metaforákat dobál hozzánk a természet (mint gyíkot a párnához). Néha biz’ a körülöttünk fúvó események is kellemetlenül érinthetnek, miközben egyfajta tisztulási folyamat részei. A megrekedt levegő kellemetlen, egy idő után mérgező közeg is lehet. A frissítés jót tesz – nemcsak akkor, amikor eltervezel egy szellőztetést. Nem mindent te irányítasz, azt viszont, hogy hogyan vélekedsz a körülötted folyó eseményekről, kizárólag te döntöd el. Viharban lenni minden, csak nem kényelmes. Kellemetlen és bizonytalan. Néha még félelmetes is. Nem túlélni kell, ez egy félreértés. Hanem megélni. 

A munkád elvesztésének pillanatában, 0 megtakarítással magad mögött nem biztos, hogy az első pillanattól élvezed a helyzetet, és ez így van jól, kár az álságos gőzért. Éld át a fájdalmad, amikor tart, ússz a mélyére, mert akkor vagy képes átbillenteni magad az egyik pólusról a másikra, ha minél közelebb vagy a széléhez. Ha tudatosítod magadban, hogy a szél nem akkor jön, amikor te készen állsz rá, és nem mindig lágy tavaszi szellőként borzolgatja a kis bajszod vagy a hajad, sokkal könnyebb lesz építkezned belőle.  

Ha elhagy a csajod vagy a pasid, az szar. Fáj, rossz, nem érted, gyászolsz, emlékezel, nehezen engeded el, néha visszasírnád magad, méltatlan helyzetekbe keveredsz, mert továbbra is birtokolni akarod a világot, amit teremtettetek. Durván hangzik, mi? Ízlelgesd kicsit a szavakat.  

Fordítsuk ezt meg. Ha elhagy a leveled, lesz időd regenerálódni, mint a fának, kicsit magadban lenni, hogy aztán annak a levélnek a helyére valami csodálatosan új, friss rügy, majd levél kerülhessen, esetleg sarjadjon a helyén egy új ág. Miközben a levél a földre kerülve rohadni kezd, és csodálatosan dús tápanyagot juttat a gyökereidnek a bomlásával.  

Amíg a levél nem szakad le, nem is fog semmi új a helyére kerülni. Amint elenged a ragaszkodás, elkezdődik a visszahúzódás, a befelé figyelés, majd pillanatok alatt kitavaszodik, és megérkezik az új tapasztalás.  
 
Annyira csodálatos ez. Ez a hasonlat bármire ráhúzható, egy eltört kerti széktől kezdve bármilyen emberi kapcsolatra, bármilyen veszteségre, egyszerűen minden táplál valamilyen formában. A veszteséggel szembe kell nézni, még átölelni is érdemes, de jusson eszedbe, hogy az élet nem lineáris, hanem egy körforgás az egész kis taposómalmunk.

Ha hasznosnak találtad az olvasottakat, oszd meg Te is!