A masszázsterápia népszerű, s elképesztően hatékonyan használt egészségmegőrző metódus volt egészen az 1940-es évek gyógyszerforradalmáig. Máig hódít, ám valahogy sokkal kisebb jelentőséget tulajdonítunk hatásának. Jó, jó, jólesik, jót tesz az izomzatnak, és ennyiben letudtuk. Pedig számos megbetegedés és egészségtelen állapot megelőzhető vagy visszafordítható pusztán masszázzsal. Az arcmasszázs pedig, jobb, ha tudod, nem csak az arcod teszi helyre. 

A masszázs persze nagyon régi időkre nyúlik vissza, jótékony hatásairól az első feljegyzések állítólag időszámításunk előtt 2700-ban születtek az akkori Kínában. Ibn Sina, vagyis Avicenna, perzsa származású orvos is szorgalmazta a rendszeres masszázst, és hát a sokak számára ismertebb Hippokratész is úgy tartotta, hogy a napi aromás fürdőzés és a rendszeres masszás az egészséges életmód elengedhetetlen feltételei.  

Valóban. Mondjuk a napi aromás fürdőzést fenntarthatósági szempontból én nem szorgalmazom, az aromaterápia egyéb jótékony hatásaival viszont, ha nem is minden nap, de terápiás időben lehet élni.  

Ma már a sportmasszőrök korát éljük, illetve más masszázsformák az alternatív gyógyászat képviselőinek elsődleges kulcsai a jólét felé. Pedig nem csak a mozgásszervrendszer karbantartója ám! 

Mire jó a masszírozás? 

Átfogó kutatások alapján abszolút fájdalomcsillapító hatású, fokozza az éberséget, empirikus bizonyítást nyert antidepresszáns hatása, javítja az immunrendszer működését. Nem mindegy, milyen masszázsformát választunk, ahogy az is fontos: beteg testet nem masszírozunk.  

Miért? Mert csak szétterítjük a szervezetben a betegségek, a bacikat vagy vírusokat. A tüneteket fokozza a masszázs, nem beszélve arról, hogy fertőző betegség esetén nem szórakozunk a másik ember erőforrásaival.  

Az arcmasszázs  

Az én kezembe köpöly való, és sosem hittem volna, hogy valaha is arcot fogok masszírozni. Aztán egy kozmetikai masszázs után úgy határoztam, hogy kipróbálom, és a közvetlen környezetem szerint tehetséget mutattam iránta.  

Teltek-múltak az évek, aztán az aromaterápiás iskolában jött egy kötelező arcmasszázs tanfolyam és modul. Rendkívül lelkes lettem, de kicsit azért féltem is tőle: hogyan is lehet egy komplex dolgot kvázi egy hétvége alatt megtanulni szakképzés nélkül? Felfrissítettem hát a tudásom az arc izomzatából. 

Aztán eljött a két nap masszázstanfolyam, és újjászülettem. Minden félelmem elszállt, ez egy dolog. A másik, hogy minden várakozásom felülmúlta ez a tanfolyam, főleg, hogy Tobai Ágota szó szerint varázslatos kezei vezettek bennünket. Ez nem ilyen arccal tyütyörgés, meg lifting hatás, krémbemasszírozás vizes kézzel, azt’ jónapot. Ez is a része, de ez egy végtelenül komplex, jól összerakott folyamat.  

Az összes eddigi tanulmányom ötvözete a kínai orvoslás elemeitől az aromaterápiáig. Egy univerzális kapcsolódás, teljes energetikai lesimítás, a test bevonása, a ráhangolódás éppolyan hangsúlyt kap, mint maga a nyomkorászás. És végül nem csak úgy sebtiben kilép ebből az ember, a levezetés maga is egy tánc.  

Mert ez tényleg nem egy kozmetikai masszázs, hanem egy tánc. Tánc az aromaterápiával az aromavizektől a növényi olajokon át az illóolajokig, tánc az akupresszúrával, tánc a nyirokmasszázzsal. 

A walzer eredménye  

A véráramlás javul, ezáltal egészségesebbé válik a bőr, amelynek típusára személyre szabottan hatunk a kiválasztott olajokkal. Természetesen meglesz a face lifting hatás, kisimul az összeszorított homlok, ellazul az izomzat. Az akupresszúrás pontok stimulálásával jobb állapotba kerülhetsz, felfrissül a nyirokkeringés, energetizálódik a teljes test. A fejtetőtől a lábujjakig.  

Ezt akár hetente is el tudnám viselni. Nemcsak a ráncaid simulnak, hanem a lelked. A rendszeres arcmasszázzsal tényleg könnyebben veszed az akadályokat. Nem szűnik meg körülötted a stressz, de könnyebb lesz megküzdeni vele. Ki merem jelenteni, hogy ez inkább egy masszázsterápia. 

Jan 

“Az arcmasszázs igazán komplex élményt nyújtott. Személyre szabott aromaterápiában volt részem a virágvizes lemosásnak és a külön nekem válogatott illóolajoknak köszönhetően; a nyakra, dekoltázsra és felső háti szakaszra is kiterjedő masszázs után pedig frissen és kipihenten keltem fel. Nettó újjászületés!” 

Enikő 

“Nem csak egy arcmasszázst kaptam Annitól, tetőtől talpig átjárt az élmény. Meglepődtem, hogy erőteljes, határozott mozdulatokkal nyúlt az arcomhoz, ami aztán bizonyította hatását, teljesen ellazultam, beleereszkedtem Anni kezeibe, terébe, és a bőröm igényeire szabott kence mennyei illatába. Az 1 óra végén csak annyit kérdeztem, lehetne-e folytatni? Isteni élmény, szívből ajánlom!” 

Na, hát szebben én sem tudtam volna leírni, mi is ez. Ne gondoljuk, hogy az arcunk csak a hiúságunk egy vászna, amelyre álarcot festünk. Egy holisztikus rendszer vagyunk, amelynek minden részével úgy érdemes törődni, hogy egységben maradjunk. Így hat az arcmasszázs a teljes testre, és így hat például a helyes táplálkozás, a kellő folyadékbevitel az orcára.  

Ó, igen, plusz tipp: mindig igyál masszázs után egy jó nagy pohár vizet, teát vagy aromavizes koktélt, nagyon fontos! Legyen ez a masszázs folyamatának záró akkordja, az utolsó lépés a keringőnkben. 

Fotók: Unsplash

Ha hasznosnak találtad az olvasottakat, oszd meg Te is!