Nem kérdés, hogy vizet inni egészséges. Az ideálisnál kevesebb folyadékkal is túl lehet élni, de a kellő folyadékbevitellel nemcsak a vegetáció lesz meg életed során, hanem megtapasztalhatod a minőségi életet is. Hogy kinek mennyi folyadékra van szüksége, az a nemétől, a súlyától és az életvitelétől is függ.

Annak idején az agyunkba égették ezt a 2 liter/ napot, de ez elég elnagyolt megállapítás. Tiszta vízből átlagosan ennyire van szüksége egy egészséges felnőttnek, de például aktív életet élő embernek már több kell. Mondjuk ha heti párszor lemész az edzőterembe, vagy magasabb vagy az átlagosnál, esetleg túl sok a stressz, már többre van szükséged.

Az sem egészséges, ha nagyon sokat iszol, létezik ugyanis a vízmérgezés jelensége is. Szélsőségről beszélünk, nem arról, ha a szükségesnél két decivel többet iszol. Na de mégis, akkor hogyan lőjük be, kinek mennyi vízre van szüksége egy nap? Kedves gyógytornászom, Páter-Részeg Tündét kértem meg, vezesse le, hogyan hat a szervezetre a vízmegvonás.

A testünk nagy százaléka vízből áll, és alapvető műkődéshez van szükség folyadékpótlásra. Viszont a test fontossági sorrendet állít fel, hiszen az első és legfontosabb, hogy életben maradjunk, minden más csak másodlagos. Ezért ha valamiből hiányállapot áll fenn, akkor mindig azok a szervek kerülnek előtérbe, amelyek az életben maradáshoz szükségesek. Elsődleges az idegrendszer, minden folyamatok irányítója, következő a sorban a belső szervek összessége, őket követi a mozgatószervrendszer és legutolsó helyre kerül a bőr.

Ha nem iszunk eleget és a testünk folyamatosan dehidratált állapotban van, a bőrünk után a mozgásszervrendszer fog tőle a legjobban szenvedni, hiszen azt a kevés folyadékot, amit kap a test, elhasználja a sorban előtte állókra. Márpedig ha nincs elég folyadék a mozgató szervrendszerben, akkor a funkcióit, vagyis a teljes mozgáspályán történő, fájdalommentes mozgást nem tudja megfelelő módon ellátni.

Egyre nehezebb lesz a mindennapi mozgás, megjelennek az összetapadások és a fájdalmak. Megemlíteném a fascia fontos szerepét is. A fascia egy nagyon magas folyadektartalmú szövet, kötőszövet néven is ismerős lehet. Azért kötőszövet, mert mindent összeköt mindennel. Miért fontos ez? Mert nem csak a mozgatószervrendszerben található meg, hanem az idegrendszertől a belső szerveken át, mindent egy nagy rendszerbe köt össze.

Főleg neki köszönhetjük azt, hogy minden hatással van mindenre. Szóval egy mozgásszervi probléma hatással lesz az egyéb szervrendszerekre is. A dehidratált állapotban a fascia sem fog elegendő folyadékot kapni, és ezáltal romlani fog az egész test állapota, hiszen hiába kap elég vizet egy adott belső szerv, ha az őt körülvevő kötőszövet nincs megfelelő állapotban, akkor már zavar lesz a szerv működésében.

A test viszont nagyon intelligens. Mindig adaptálódik az adott helyzethez. Ennél fogva, ha egy test sokáig dehidratált állapotban volt kénytelen működni, ez lesz a normális, vagyis ehhez az állapothoz rendezkedik be. A normális nem egyenlő azzal, hogy jó az életminőség, ebben az esetben csak azt jelenti, hogy automatikussá válik, hogy melyik szervrendszer lesz hidratált és melyik nem. Minden új inger amit kap a test, az kibillenti az adott normális állapotból, akkor is, ha ez egy jó inger.

Ezért a kezelések is úgy történnek, hogy adunk időt a testnek, hogy fel tudja dolgozni a hatásokat, és hozzá tudjon szokni az új “normális” állapothoz. Ez ugyanígy van a vízivással is. Minél hosszabb ideig szenvedett egy szervezet folyadékhiányban, annál óvatosabban szabad kibillenteni az adott állapotból. Tehát ha valaki eddig csak 1 liter vizet fogyasztott egy nap, nem biztos, hogy a legjobb ötlet hirtelen duplázni a mennyiséget, mert a test nem tud mit kezdeni vele.

fotó: Tünde Yoga

Ilyenkor szokták azt tapasztalni, hogy rosszabbul vannak, ha több folyadékot isznak. Én azt szoktam javasolni, hogy lassan kezdjük el növelni a mennyiséget. Először csak plusz egy pohár víz, ha az rendben van, jöhet a következő szint. Fontos megemlíteni azt is, hogy nem csak a vízivás fontos, hanem az ásványi anyagok pótlása. Előfordulhat olyan állapot is, amikor valamilyen ásványi anyagból olyan kevés van a szervezetben, hogy megszünteti a test a szomjúság érzetet, hogy azt a keveset nehogy kimossa a szervezetből a folyadék. Szóval ha valaki nem érez szomjúságot, és keveset iszik, akkor érdemes utána járni, hogy mi más hiányzik a szervezetből.

Ennek a pótlása esetén visszatér a szomjúság érzet is. Ugyanezt érdemes rendszeresen sportolóknál is észben tartani. Hiszen nem csak a vizelettel, de a verejtékezéssel is mosódnak ki ásványi anyagok. Ezért nem lesz elég csak a hianyzó folyadekot pótolni, gondolni kell a megfelelő ásványi anyag fogyasztásra. Ugyanez igaz lehet egy meleg nyári napon, hiszen akkor is fokozódik a verejtékezés.

Mivel a dehidratált állapot sem 1-2 nap alatt alakult ki, a hidratáltság elérése is időigényes. Ha évekig nem fogyasztott valaki megfelelő mennyiségű folyadékot, akkor ha elkezdi ezt pótolni, nem azonnal fognak jelentkezni a jótékony hatások. Idő kell ahhoz, hogy a test kiapadt raktárai visszatöltődjenek. Az hogy kinek mikor jön el az a pillanat, amikor már egyértelműen érezni fogja a változást, nehéz megmondani. Hiszen ez függ az adott ember testalkatától, testösszetételétől, a dehidratált állapot hosszúságától, stb.

Hogyan igyunk jól?

Tünde szavaiból tehát kiviláglik a lényeg, hogy ha eddig dehidratáltak voltunk, fokozatosan vezessük vissza a vízivást. Alapesetben, ha megfelelő mennyiségű vizet iszunk, fontos, hogy a nap folyamán egyenletesen elosztva igyunk vizet, ne egyszerre sokat. Az is lényeges, hogy napi 1-2 óra “vízmentes” időnk legyen, amikor nem iszunk. Ez azért fontos, mert ha alkalomadtán olyan helyzetbe kerülünk, amikor nincs nálunk víz 1-2 órán át, nem zavarodik össze a szervezet, könnyebben tolerálja majd a vízmentes időszakot.

Most az, hogy a cukros üdítőt semmilyen szín alatt ne számoljuk bele a napi folyadékbevitelbe, ki sem fejtem. Lehet, hogy az 1 dl kóla 60%-a hasznosul folyadékként, de annyi felesleges és káros anyagot is bejuttatsz, hogy méltatni folyadékként ezeket nem fogom.

Milyen vizet igyak?

Alapesetben csapvíz kiváló vízforrás, amelyet időnként kiegészíthetsz forrásvízzel vagy ásványvízzel is. Váltogasd! Teljesen felesleges abban a tévhitben ringatnod magad, hogy a csapvíz mennyivel károsabb, mert a palackozott ásványvizek egy részénél is mértek már mindenféle szennyezéseket, ráadásul a higiéniai engedélyezéshez ugyanúgy vegyszerekkel kell tisztítaniuk a palackozni vágyott vizet.

Maximum annyiból jó vízforrás az ásványvíz, hogy extra ásványi anyagokkal töltheted fel a szervezeted, ha szükséged van rá. Régiónként eltérhet, mennyire kemény a víz, és érdemes a csatornahálózat állapotával is tisztában lenni ott, ahol élsz.

Előfordulhat, hogy tényleg gyalázatos minőségű a csapvíz, és vannak olyan országok, ahol ihatatlan is, erre érdemes figyelni, de az alapfelvetés az, hogy a csapvíz jó, és nem kemtrélezik a föld alatt élő rákemberek.

Ha utálod a vizet, mert olyan semmilyen (ilyet is hallottam már), akkor rakj bele citromot, almakarikát, uborkát (kedvencem), nyáron a 2-3 menta- és citromfűlevél isteni frissítőt varázsol belőle, lehet őket balkonládában is nevelni egy ablakban.

Lehet egyébként csalni, a nem túl sós leveseket is bele lehet számítani a napi folyadékbevitelbe, így egy ügyesen megkomponált ebéd például + 2-3 dl folyadékot jelenthet.

Banyakihívás: növeljük együtt a folyadékbevitelünket

E bejegyzés számomra is mementó, az utóbbi időben jóval kevesebb vizet iszom, amit a kiégésem számlájára írok. Az enyém, tehát én vagyok érte a felelős, innentől én is változtathatom meg ezt a rossz berögződést.

Egyébként az OGYÉI is kampányt indított a vízivás népszerűsítésére (azért ezt ízlelgessük már, hogy a 2000-es években népszerűsíteni kell… a… víz… ivását). A kihívásuk 6 hónapig tart, ezt az intervallumot azért is nyúlom le az én kis projektemhez, mert minimum ennyi időre van szüksége a szervezetnek, hogy a helytelen folyadékfogyasztás után vissza tudjon hidratálni.

Mutatom, mivel óhajtom pusholni magamnak a nap folyamán, hogy igyak. Próbáld ki te is, és növeld picit a folyadékbeviteled, mert eszméletlenül jót tesz, a mentális és fizikai posványból is hamar kiragad, legalábbis hozzásegít egy jobb életminőséghez. És csak vizet kell inni ehhez, őrület!

Szóval a következő fél évben:

  • Felébredés után, pisilés és macskaetetés közt megiszom egy pohár vizet
  • Napközben magam mellé teszek egy nagyobb űrtartalmú palackot úgy, hogy mindig szem előtt legyen, így nem felejtek el inni
  • Beállítok a telefonomon egy emlékeztetőt óránként, így biztosan szépen elosztva tudok majd inni 1-2 dl folyadékot
  • Feldobom a vizet némi gyümölccsel, hogy csábítóbb legyen
  • Ha megiszom egy kávét, utána rögtön megiszom egy deci vizet
  • Ha rákívánok az édességre, nassolás helyett megiszom egy pohár vizet. Na, itt lesznek igazán nagy kihívások ????
  • Nem vagyok nagy leveses, de például a versenysúlyom visszanyerésében is jobb leszek, ha vacsorára, amikor csak tudok, csak egy tányér isteni finom, házi levest eszem meg

Egészségünkre, na! Azt már most tudom, hogy én naplót biztos isten nem vezetek, de jó lehet, ha feljegyzed, miben változott az életed: mennyit fogytál (mert fogyni fogsz), mennyivel szebb a bőröd, a hajad, hogyan nyilvánul meg a jobb emésztés, aktívabb vagy-e, jobban alszol-e, jobb-e a kedved, stb. Izgi lesz a következő 6 hónap, meg az utána következő nagybetűs élet is. :)

Fotók: Unsplash

Ha hasznosnak találtad az olvasottakat, oszd meg Te is!