Fázós vagy, pergamenszáraz a bőröd, törik és hullik a hajad, sűrű-sötét a hangulatod, és indokolatlan rajtad a súlyfelesleg… rengeteg diszharmonikus állapotot és betegséget jelezhetnek ezek a tünetek akár külön-külön is, egyikük a hypothyreosis. A pajzsmirigy alulműködés alattomosan kúszik be az ember életébe. Lehet vele élni bizonyos feltételek mellett, például összerakható egy kellemes étrend, és bizonyos gyógynövények kúraszerű használatával csökkenthetők a tünetek. Nézzük végig ezeket, nagy hangsúlyt fektetve a megelőzésre.  

Menj szűrővizsgálatra, kerüld el a pajzsmirigy-alulműködést!

A fenti tünetek mögött tehát nem feltétlenül pajzsmirigy rendellenesség áll, ezért mindenképp kell egy szakszerű, praktizáló orvostól származó, szűrővizsgálatokon alapuló diagnózis arról, mi zajlik a te szervezetedben. Mindazonáltal a pajzsmirigyed is érintett lehet, Magyarországon különben sem lenne rossz, ha a lakosság a mindenre kiterjedő éves szűrővizsgálatain keresztül jobban rálátna a szervrendszerei működésére.  

Bíztatlak, hogy a balkáni egészségügyi rendszerben átélt csalódások ellenére se add fel, inkább keress más orvosokat, spórolj akár magánrendelésre. A lényeg: járj el szűrővizsgálatokra, mert egy csomó panasz, életminőséget feleslegesen romboló betegség megelőzhető vele. A betegség az elején sokszor könnyen megfogható, minél tovább halogatjuk a kezelést, annál nehezebb kijönni belőle, sőt: a pajzsmirigy alulműködése már nem lesz visszafordítható.  

Ki nekünk a pajzsmirigy?  

A gége előtt elhelyezkedő pajzsmirigyünk a neuroendokrin rendszer része, amely alatt a belső elválasztású mirigyek összességét, és azok idegrendszerrel való kapcsolódását értjük. A belső elválasztású mirigyek rendszerben működnek, tehát hatással vannak egymásra és a teljes szervezet működésére. Az endokrin rendszer fő funkciója a hormontermelés, amely tényleg szinte minden testi funkciót befolyásol.  

Grafika: Medicover

Ezek a mirigyek nem a külvilágba juttatják az általuk szabályozott hormonokat (mint ahogy a külső elválasztású izzadságmirigy kilöki az izzadságod), hanem többnyire egyből a véráramba. A cél, hogy a hormonális egyensúly fenntartásával a szervezetünk jól működjön. Mi történik, ha felborul a hormonháztartásod? 

Először is – hol laknak a hormonok?  

A belső elválasztású hormontermelő mirigyek fő képviselői az agyalapi mirigy, tobozmirigy, csecsemőmirigy, pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy, hasnyálmirigy, mellékvese, herék, petefészek. Ha az egyikben tartós diszfunkció lép fel, az hatással lehet a többi mirigy működésére, és ezek szintén kibillenhetnek. A nem megfelelő működés kellemetlen tünetekkel és/ vagy betegséggel is járhat. Főleg, ha hosszú ideig nem kezelik, mert mondjuk legyintünk egy krónikus fáradtságra, ünnepeljük a kóros elhízást, vagy a koncentrációs nehézségekre diagnózis nélkül ráolvassuk az ADHD-átkot.  

A hormonháztartás felborulásával nem csak az jár, hogy az asszony látszólag ok nélkül toporzékol, vagy hogy állandóan kanos a férj.  

A pajzsmirigy betegségeiről  

A hypophysis, vagyis az agyalapi mirigy a szervezet belső egészének állandóságát szabályozza, és ebben nagy szerepe van a belső elválasztású mirigyeknek. Rengeteg szálat tart a kezében, perpillanat minket a pajzsmirigyre történő hatása érdekel.  

A pajzsmirigy hormonelválasztását szabályozza ugyanis az elülső lebeny egyik hormonja, a TSH (TIREOTROP HORMON). A szerv hormontermelése enélkül lényegében megszűnik, ezért is ez az első hormon, amelynek szintjét laborvizsgálaton nézik, ha tüneteket észlelnek a páciensen.

A pajzsmirigy gyulladásos folyamataiért felelős lehet a túlzott jód fogyasztás, amiben mi magyarok sajnos jók vagyunk. A lakosság bőven túlsóz, amihez véleményem szerint köze van annak is, hogy “ízetlen” életet élnek sokan. Tessék-lássék megoldások, örömtelen birkatudat, csak menni de nem élvezni az életet. Ezt kompenzálandó jön a túlsózás, csak hát ez komoly egészségügyi kockázattal jár.

Ennél persze földhöz ragadtabb megközelítés is létezhet a túlsózásra. Mondjuk kevés a szervezetben az ásványi anyag, amit pótolni szerenténk, vagy kevés vizet iszunk, stb, stb. A jódra azonban szükségünk van, a pajzsmirigynek is például, tehát csak a mennyiséget kell optimalizálni, nem teljesen kizárni az étrendből.  

Az autoimmun pajzsmirigy-gyulladások összeköthetők a túlzott hüvelyes bevitellel, a köles, a földimogyoró, a szója, a brokkoli, répa mind mind okozhat problémát nagy mennyiségben. FONTOS: ez nem azt jelenti, hogy ezek egészséges ember számára kerülendő élelmiszerek, dehogy is! A mértékre viszont figyelni kell, különösen azoknak, akik csak növényi étrendet folytatnak.  

A pajzsmirigyet érintő betegségek lehetnek még a pajzsmirigy megnagyobbodás, a Hashimoto-betegség, a túlműködés, és daganatos megbetegedések is felléphetnek. Ezeket mi most nem taglaljuk ebben a cikkben.  

A pajzsmirigy-alulműködés nagyvonalakban 

A hypothyreosis, vagyis a pajzsmirigy-alulműködés akkor alakul ki, ha a pajzsmirigy nem termeli a szervezetnek szükséges mennyiségű hormont. Ez azért is kellemetlen, mert a pajzsmirigy hormonjai szabályozzák az anyagcserét, vagyis az energiahasznosulásért is felelősek. Ezért van az, hogy kibillenésnél fáradékonyabbak vagyunk, lelassulnak a funkcióink a szervek szintjén is.  

Az alulműködés a hormonrendszer olyan mértékű változásait hozhatja el, ami már a teljes libidócsökkenést, szélsőséges esetben meddőséget is elhozhatja. Emellett sűrű és igen erős izomgörcsök kísérhetik, ami nem épp a kényelmes élet záloga. De mi jár a pajzsmirigy-alulműködéssel? 

7+1 tünet, ami pajzsmirigy-alulműködés jele is lehet  

Igen, az “akár az is lehet” felütés nagyon fontos, ugyanis egy hidegrázástól még nem kell időpontot foglalni az endokrinológushoz, ahogy nem minden kóros elhízás pajzsmirigy vagy hormonprobléma miatt van. A pajzsmirigy-alulműködés tünetegyüttesének ezen felül vannak még tagjai, így a lista a teljesség igénye nélkül készült. 

Magas koleszterinszint

 5.3 mmol felett már beszélhetünk magas koleszterinről, ami oké hogy határérték, ám figyelni kell itt is legalább a szinten tartásra, de inkább a csökkentésre. Kevesebb só az ételre, kevesebb telített zsírsav, cserébe több telítetlen. Nyers zöldségek, főleg levelesek, gyümöcsből a citrusfélék. Sokat lehet csalni például, ha az esti film mellé nem chipset rág az ember, hanem sárgarépát valami zöldségmártogatóssal. Kicsiben kezdd el úgy, hogy még élvezhető a változás, és sokkal könnyebben fog menni, mint hinnéd.  

Normál étvágy túlsúllyal

Ha sokat zabálsz és keveset mozogsz, kövér leszel (hacsak nem extrém gyors anyagcseréd van, de az elég ritka). A genetikai hajlam és hasonló ferdítések engem nem hatnak meg. A teljes magyar lakosság 64%-a kövér, vagyis egészségtelenül elhízott. Hogy a villamoson álló tíz emberből hat túlsúlyos, nem írható a genetika számlájára. Ráadásul ez az érték évről évre magasabb. A magyarok hihetetlen jó genetikával, virtussal és elmével rendelkeznek, jó lenne óvni mindezt ahelyett, hogy a szedálás, a szeretethiány-zabálások és a lebutulás mellett döntünk.  

A pajzsmirigy-alulműködés is lehet persze a háttérben, de ez nagyjából 5 kilogramm plusz súlyt jelent annak ellenére, hogy az életmód kiegyensúlyozott. Funfact, hogy a kóros túlsúly okozhat pajzsmirigy-alulműködést, szóval lehet, hogy előbb leszel kövér, mint pajzsmirigy beteg. Így más kifogást kell keresni. 

Hova is kell mennem a gyerekért?

A memóriaproblémákra alapvetően nagyon fontos figyelni, mert egy sor igen súlyos, ám az elején még jól kezelhető betegséget is jelezhet. Ilyen egyébként a pajzsmirigy-alulműködés is.  

Nem akarsz inni

A pajzsmirigy-alulműködéssel élők általában nagyon kevés folyadékot fogyasztanak, és többnyire nem is kívánják azt. Nem kell kóros elváltozásnak lenni ehhez, elég csak egy kis kibillenés. Egyébként sokszor azért sem kívánunk folyadékot, mert valamilyen ásványianyagból hiány van a szervezetben, és a maradékhoz ragaszkodik a test – ezért nem akarja kimosatni sem, így visszafogja a víz iránti vágyat. Egyik sem egészséges forgatókönyv.  

Szörnyű hideg van

Mivel a pajzsmirigy is felelős a test hőszabályozásáért, az is jelezheti a működési zavarait, ha valaki állandóan fázik, és a mínusz pár fokokat is nehezen viseli még úgy is, hogy jól felöltözött.  

Állandó ásítozás

Ahogy említettem, az energia hasznosulása is feladata a pajzsmirigynek, alulműködés esetén ez fáradtságban és megnövekedett alvásidőben mutatkozik meg. Az ember tevékeny lény, így ha állandóan csak aludnál, vagy kávé nélkül fáradt vagy, az jelez valamit.  

Motivációvesztés

Persze ez is lehet a kiégéstől kezdve depresszión át sok mindentől, viszont ha a fenti tünetekkel együtt jelentkezik, akkor legyen gyanús, hogy semmihez nincs kedved.  

Pikkelyesre száradt bőr

Szintén lehet ezer betegség tünete, a pajzsmirigy-alulműködés is felelős lehet a sápadt és kiszáradt bőrért a nem megfelelő hormontermelés miatt.  

Ami megoldást jelenthet  

Nehogy készpénznek vedd, amit itt írok. Az öndiagnózis és csupán az ilyen tippmegosztásokra támaszkodás veszélyes fegyver. Ha folt esik a hormonrendszer összetett működésén, nem biztos, hogy elég az, amit egy bioboltban meg az interneten megtalálsz.  

A harmonikus táplálkozással, a számodra helyes életmóddal azonban már sokat tehetsz az egészségedért. Itt jön be az ayurvéda, ami holisztikusan szemléli mindezt. Szépen belövi az ideális mozgásformát, a táplálkozást, a megfelelő relaxációs tevékenységeket, amelyek segítenek a harmónia elérésében. A harmónia pedig az egyik fő kulcs, ha a pajzsmirigyről van szó. 

A hormonpótlás fontosságáról megoszlanak a vélemények, esetedben erről te döntesz az orvosoddal. Az én álláspontom a holisztikus és komplementer medicina híveként is, hogy ha valamilyen hormonból hiány van, azt bizony pótolni kell. Ehhez pedig nem lesz elég a fitoösztrogén tartalmú lenmag vagy ligetszépe.  

A D-vitamin hiány és pajzsmirigyproblémák közt számos tanulmány talált összefüggést, hiszen a D-vitamin hormonként viselkedik a szervezetben (pl a túltolt D-vitamintól ezért dagadhat a menopauzás nők bokája, hoppámi). Érdemes D-vitamint fogyasztanod hiány esetén (itt sem mindegy, milyet és mennyit, 2000-4000 NE jó arány, és lehetőleg olajban vidd be), ám önmagában nem lesz elég, ha már kibillentél az egyensúlyodból.  

Az ásványianyag- és vitaminpótlás történhet étrend-kiegészítők szedésével is. A B-12 szintre és a napi bevitt szelén mennyiségre különösen ügyelni kell, ezek nagyban szerepet játszanak az egészséges pajzsmirigy-működésben.  Figyelj rá, hogy jól hasznosuló szerves verziót válassz, minél kevesebb felesleges vivőanyaggal. Ezek jellemzően drágábbak, de tekintsd inkább befektetésnek, mintsem költségnek. Sokkal jobb a 10 ezer forintos, beépülő vitamin vagy ásványi anyag mint az a 2000 forintos, amit jó esetben csak kipisilsz, de felszívódni nem fog a kívánt mennyiség.  

Pajzsmirigy-alulműködés és a gyógynövények 

Ígéretes emberkísérletek mutatnak rá több gyógynövény állapotjavító hatására, ilyen a borsmenta vagy az ashwagandha, a mirtusz és a feketekömény. Ezek olyan, hormonháztartásra hatással lévő problémákat is kezelni tudnak, mint a stressz.  

Ashwagandha

Egy pajzsmirigy-alulműködést fókuszba helyező vizsgálatban az indiai szupergyógynövény, az ashwagandha és a fekete kömény is jól teljesítettek. A TSH szintet mindkét növény csökkenteni tudta, a feketekömény ráadásul súlycsökkenést is okozott.

Az Ashwagandhát álombogyónak is hívják, nyugodt alvást, erőteljes és gyors stresszoldást eredményez fogyasztása. Tejben elkeverve növeli a férfierőt, a fogamzóképességet, a libidót, erősíti az immunrendszert. Kalandjaim a gyógynövénnyel a linkre kattintva:  

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

BANYA (@banyanni) által megosztott bejegyzés

Feketekömény  

A fertőtlenítő, immunerősítő, antiallergén feketekömény egy nyolc hetes vizsgálatban okozott meglepetést, amikor is minden pajzsmirigy értéket javított a placebo kontrollcsoporttal szemben, Ráadásul a testtömeg-indexet is javította, és beindította a pajzsmirigy problémások fogyását is.  A feketekömény finom, ezért trükkösen, szendvicsre szórva is fogyasztható, és olaját is lehet használni – nem mellesleg az allergiaszezon előtt 3-4 héttel elkezdve fogyasztását csökkentheti az allergia mértékét is. 

Mirtusz  

A mirtusz az oxidatív metabolizmusra tett hatásával bizonyítottan stimulálja a pajzsmirigyműködést illóolajként.️ Ez nem azt jelenti, hogy hanyatt-homlok igyál szektás illóolajokat, sőt! Ám egy aromaterapeuta az orvosoddal együttműködve a segítségedre lehet a tüneti kezelésben. 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

BANYA (@banyanni) által megosztott bejegyzés

Borsmenta  

A borsmenta itt a tüneti kezelésbe csatlakozik be, stresszoldó, általános fáradtságűző hatását teaként is bevetheted. Arra figyelj, hogy ha minden nap fogyasztasz borsmenta teát, 3 hét után hagyd abba, tartsd szünetet. Egy hét után megint fogyaszthatod.  

Erre azért van szükség, mert a mentafélék értágítók és vérnyomás emelők. Ezeket az állapotokat nem jó sokáig fenntartani. További néhány gondolat a borsmentáról:

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

BANYA (@banyanni) által megosztott bejegyzés


Alga vagy nem alga? – Most akkor mehet a spirulina vagy nem? 

Divatos étkek az algák, ami egyébként szuper hír, mert szédületes tápanyagtartalommal bír mind a kék (spirulina), mind a zöld (chlorella) alga. Azonban a spirulina már számottevő jódot tartalmaz, éppen ezért diagnosztizált alulműködés esetén nem érdemes fogyasztani, legalábbis egyeztess erről orvosoddal.  

Ha hasznosnak találtad az olvasottakat, oszd meg Te is!