A Pitta dosha Magyarországon a nyári időszakban van jelen, ha az évszakok alapján osztályozunk. Ájurvédikus cikksorozatunk júniusi részében a Pitta testtípusról és a mindannyiunkban jelen lévő pitta, vagyis tüzes minőség balanszírozásáról lesz szó bővebben. Ez az írás is Az Elememben oldal alapítójáé, Gyertyános Anita vendégíróé.

Az Ájurvéda szerint a 3 dosha bennünk emberekben és kint a természetben, többek között az évszakokban is megmutatkozik. Ahogyan az időjárás extrémitásokban nyilvánul meg, úgy bennünk is jelentkeznek ezek a kilengések, amiknek belső balanszírozása az egészségünk egyik alapja. 

Ebben a nyári kiadásban olyan hűsítő nézőpontokat hozunk, amikkel finomhangolható lesz a nyári napi rutin, csökkenni fog a hőguta érzet, és sokkal élvezetesebbek lehetnek a nyári hónapok.  Pont lesz az i-n, hogy mindezekből adódóan is, az őszi szezon energikusabban indulhat. A vonatkozó doshikus alapokkal kezdünk, szokásunkhoz híven mélyebb részletességgel, majd jöhetnek a tippek-trükkök-praktikák. 

A PITTA típus elementáris nézőpontból

Mindegyik dosha egyformán fontos, ahogyan a korábbi cikkekben is mindig hangsúlyoztuk. Ez továbbra is igaz, egyik nincs a másik nélkül, és együttesen adják az életenergiánkat. 

Ha még nem tudod, hogy melyik ájurvédikus típus vagy, töltsd ki a gyors Dosha tesztet itt

A Pitta alapvetően tüzes energia. Elemei a Tűz és a Víz, és ez az energia felelős a testben mindenért, ami az emésztés, illetve a megemésztés. 

Az Ájurvéda azt tanítja, hogy az vagy, amit megemésztesz, ami egy mélyebb megértést hozhat az „amit eszel azzá leszel” elvhez. 

Már-már hagyomány, így mielőtt belemerülnénk, most is szabad gondolkodásra invitálunk: érezz bele, hogy mit jelent számodra a Tűz és mit jelent a Víz minősége? Külön-külön is. És együtt is. 

Milyen egy Pitta dominanciájú ember?

Éles szemű, éles eszű, éles kritikai érzékkel bíró egyén.  Erősen vizuális típus. 

Kiváló logikai érzékkel és jó értelmi képességekkel rendelkezik. Kifejezett igénye a cselekvésbe átültetni az értelmes gondolatokat.  

Tagoltan, tisztán, világosan beszél és meggyőzően érvel. A meggyőzés és meggyőződés szinte mindig jelen van az életében. Ha a saját igazáról van szó, akkor mindenképpen. Tiszteletet parancsoló, erős akaratú vezető.

A düh és ingerlékenység hamar fellobban nála, ami nem lohad vissza egykönnyen, és sokszor robban. Hamar tűzbe jön és a düh kifejezése egyáltalán nem esik nehezére. 

Barátaival és követőivel nagyon segítőkész, ellenségei viszont egy könyörtelen és kíméletlen harcost ismerhetnek meg személyében.

Kalandvágyó, bátor, vakmerő, ügyes és találékony. A műszaki érzéke is igen fejlett. Emlékezőtehetsége pedig nem érzelmeken alapul.

Ha túl sok a Pitta

A testben a székhelye a vékonybél, így a betegségek jellemzően ezen a területen, illetve a májban jelennek meg, főként epe és savak formájában.

Amikor a Pitta doshánk van kibillent állapotában (bármelyikünkben, nem csak a Pitta alkatúaknál lehetséges ez) akkor jellemző az a fajta mardosó éhség vagy szomjúság, ami, ha nem kap azonnal enyhítést, akkor dühös és ideges reakciókban nyilvánul meg. 

Jellemző még a túlbillent állapotra a megnövekedett belső hő, az égető érzés, a gyulladások jelenléte, fertőzések és a láz. Bizony az is előfordul, hogy az ember szó szerint felemészti magát.

Ha az alábbiakat észleled magadon, vélhetően egyensúlytalan a benned lévő Pitta minőség:  

 • megnövekedett belső hő, égető érzés, 
 • problémás bőr, gyulladások, fertőzések, láz, 
 • mardosó éhség, szomjúság, 
 • túlzott izzadás, gennyképződés 
 • túlzott aktivitásból is fakadó alvási nehézség
 • túlzott szenvedély és izgatottság, 
 • túlzott tökéletességre törekvés, 
 • állandósult türelmetlenség, 
 • folyton jelen lévő düh és agresszió,
 • kimerültség 
 • és amikor úgy érzed, hogy szó szerint felemészted magad.

Nagyon fontos, hogy ne ezen lista alapján diagnosztizáld magad, hanem ha komolyabb tünet vagy bármilyen ismert betegség van, egyeztess a megfelelő nyugati és/vagy hagyományos, esetleg alternatív orvosokkal a pontos diagnózis felállításához és a megfelelő terápia megkezdéséhez. 

Az itt bemutatott ájurvédikus eszköztár használata betegség megléte esetén kizárólag az előbbiek után javasolt, ha pedig nincs komoly tünet, akkor a benned lévő belső bölcs segítségével kísérletezz az egyensúly felé vezető úton.

A PITTA egyensúlyozás alapvető lépései

 • minden, ami hűsítő, nyugtató, és lenyugtató érzést ad
 • minden, ami mérsékelten tisztító hatású (pl. könnyedebb tisztítókúrák, léböjt, stb.)
 • minden, ami gyengéd és gondoskodó jelleggel bír 
 • minimalizálni vagy teljesen elhagyni a húsevést és az állati eredetű, feldolgozott élelmiszereket
 • beilleszteni a havi rutinba a Gyulladáscsökkentő, 3 napos diétát (alább)
 • olajokkal, zsiradékkal szűkebben bánni
 • csípős, túlfűszerezett ételeket kerülni kell
 • bőséges folyadékbevitel szükséges, a hűvös forrásvíz szuper, ha elérhető 
 • zöld színű zöldséglevek is kitűnőek
 • a kávé helyett inkább a fekete vagy zöld tea
 • a tejjel is óvatosan, jót tesz, ha sikerül csökkenteni a fogyasztását
 • az alkoholt kifejezetten jó kerülni
 • mindenképpen kerülni a dühös-mérges állapotot, legalábbis az étkezések alatt
 • béke, nyugalom és kedvesség megteremtése – kívül és belül. 

 Mi az a Jatharagni?

Az emésztés az ájurvéda szívügye. A Pitta energia e tekintetben azért is különösen fontos, mert a tüzes minősége miatt jelentős szerepet játszik az emésztési hő megfelelő állapotában. Az emésztési folyamat során keletkező hő a „Jatharagni”, mondhatni az „emésztés tüze”. Ezt a tüzet szeretnénk megfelelő, számunkra ideális hőfokon tartani, hogy egészségesek legyünk. 

Pitta gyógynövények és illóolajok

A Pitta tüzes minőség balanszírozásához is bátran fordulhatunk a gyógynövényekhez. Az aloe vera az egyik alappillérünk lehet. A gotu kola, a sáfrány és a hibiszkusz is kiváló pitta balanszírozó. 

Illóolajok formájában is jöhetnek a rózsafélék, az egyébként is júniusban virágzásnak induló levendula, a borsmenta, a rozmaring, a pluméria, a szantál, a gardénia és a vetiver (indiai szövőfű).

Gyulladáscsökkentő diéta

Az egyik leghatékonyabb ájurvédikus kúra. Húsevőknek havi 1x beiktatva nagyon komoly prevenció. Amikor gyulladás van a szervezetben akkor kötelező, és van úgy, hogy azonnal leviszi. Maximum 6 hétig lehet végezni, de már 1 hét is áldásos hatású. Kontraindikáció vese problémáknál van, ha ez fennál, akkor nem ajánlott.

Végtelenül egyszerű a metódusa, a 3 nap alatt semmilyen állati fehérje nem fogyasztható, kerülni kell a növényi fehérjét is (100 mg-ból 15 mg arányig oké), és kalciumot pedig reggel és este 500-500 grammot pluszban kell a szervezetnek adnunk (szerves formában, kivéve vesebetegség). A maradék 4 napra vissza lehet térni a szokásos táplálkozáshoz, és ha szükséges, lehet ismételni a következő héten. Max. 6 hétig tartható, ez fontos!

A részletes leírást ide kattintva éred el. Ha kérdésed van, üzenj bátran. 

Mennyei eledel: a lassi, mint hűsítő ital

A mangó lassi kihagyhatatlan az ájurvédikus nyárból. Elkészítése ezerféleképpen lehetséges, kiindulásnak a javaslat a joghurt és víz azonos, 1:1 aránya, majd a mangó gyümölcs pürésített alakja hozzákeverve, és kész is az isteni nedű. 

Lehet fokozni a hatást pl. kardamommal. Édesíteni is ér (ha szükséges) pl. kókuszcukorral vagy mézzel. Ha nincs kéznél érett mangó, a konzerves mangópürével is mennyei ízeket lehet elérni. Bármilyen édes gyümölccsel lehet kísérletezni, de a citrusokkal még véletlenül se. 

Ha gourmet kalandra vágysz, akkor tegyél egy próbát a SÓS lassival, az fog igazán hűteni. Sima joghurt-víz kombináció, ahogy feljebb, csak most himalájai sóval és őrölt római köménnyel. Ha még tovább emelnéd a tétet, a himalájai rózsaszín só helyett használj fekete sót. Vigyázat, extrém ízvilágú. 

Hűtés a viharos időkben

A nyár az utóbbi években gyakran viharos és változékony, így Vata elemeket is hordoz magában rendesen. Ilyenkor a borsmenta vagy fodormenta tea, még frissen-melegen fogyasztva a Pittát és a Vátát is egyensúlyozza egyszerre. Frissen és melegen ezek a hűtő minőségű gyógynövények csak a gyomor nyálkahártyáját hűtik le, nem pedig az egész szervezetet. 

Reggeli rítus

A Pitta dominancia segít a rutinok bevezetésében, így, ha tervezel bármilyen rutin bevezetni az életedbe, itt az ideje. 

Ha az alábbi javaslatokat például egész nyáron alkalmazod, akkor őszre, a Váta időszakra már annyira hozzászoksz, hogy hiányozna, ha nem lenne, ezzel pedig már meg is alapoztad a kiegyensúlyozottabb őszi-téli időszakot is. 

Ha az alábbiak még nem része a reggeli rutinodnak, akkor jól fontold meg, hogy beilleszd őket: 

 1. nyelvkaparás (van erre külön eszköz is, vagy hekkelj egyet magadnak)
 2. olajos öblögetés (olajrágás néven is ismert, vagy Oil pulling angolul)
 3. gyors zuhany
 4. napindító csend

A szájüreg megfelelő tisztítása azért fontos, mert ott kezdődik az emésztés hosszú folyamata, és mert a folyamatosan higiénikusan tartott szájüreg nagyon sok betegségtől véd meg bennünket. 

A fogmosás mellett nem kell kampányolni, bár azért a Helyes fog- és szájápolás,  valamint a Szájápolási bio-tévhitek cikket nagyon melegen ajánljuk. Amellett már inkább kell kardoskodni, hogy a nyelvkaparás is legalább olyan fontos. 

Metodika: U-alakú réz vagy fém nyelvkaparóval (ideiglenesen lehet egy erre kijelölt kanállal is) kizárólag hátulról-előre felé tartó mozdulatokkal lehúzni a felső lepedék réteget. A fulladás érzése gyorsan elmúlik, főleg, ha a légzésre is figyelsz közben, mindig kilégzésre végezd a húzó mozdulatot és minden húzás után öblítsd le, ismételd néhányszor. Utána lehet csak sima vízzel öblíteni, vagy teafás, mentás, egyéb gyógynövényes vízzel, de legjobb, ha az olajos öblögetés követi a sorban. 

Az olajos öblögetés szezámolajjal (a teljesen tiszta, pirítatlan verzióval) mindenkinek javasolt, de nyáron jöhet a kókuszolaj is. Kb. 1 evőkanálnyi mennyiséget vegyél a szádba és öblögesd körbe-körbe, előre-hátra, rágcsálhatod és gargalizálhatsz is vele. Legalább 1 percig végezd, de 10 perc már ideális, mindenesetre minél hosszabban bírod, annál hatásosabb lesz. FONTOS, hogy ki kell köpni, semmiképpen sem szabad lenyelni. Ha pedig kókuszolaj, akkor azt inkább a kukába köpd, ha nincs éppen kánikula, különben megdermed és könnyen lerakódik. Olajos öblögetni lehet minden nap is, de ha már beépült az életmódunkba, elég lesz hetente egyszer-kétszer. 

A gyors zuhany tényleg gyors, és amennyire csak lehet hideg, de legalábbis hűvös vízzel kell befejezni, mert úgy lesz valódi hatása (ezért is célszerű nyáron kialakítani ezt a rutint). Célja a gyors tisztítás és felébresztés. Nincs szükség reggelente spa hangulatot teremteni (persze meg lehet tenni, ha arra van igény), de a szappanokat és tusfürdőket (legyenek bármilyen szuper öko verziók is) érdemes kerülni ilyenkor, hogy a bőr védekező mechanizmusát ne romboljuk le, melyet egész éjszaka apránként épített újjá. 

Egy kis napindító csend, avagy mindful percek. A rohanó mindennapokban még itt lehet elcsípni egy pár perc énidőt, amit a saját lelki-szellemi nyugalmunkért érdemes kihasználni. Ha csak röp-elcsendesedésre is van idő, legyen része a reggeli rutinnak. Meditáció, ima, néhány jóga gyakorlat, nyújt(ózkod)ás, légzőgyakorlat, napindító megerősítés – bármi, ami őszinte része tud lenni az életfilozófiánknak. 

Non-plus-ultra, ha reggel 6 előtt sikerül indítani a napot, még a Váta időszakában, ha pedig a Brahma muhurta időszakban, vagyis a 24 perccel napkelte előtti sávban sikerül, akkor már elképesztően sokat tettünk a testi-lelki egyensúlyunkért. 

Éljen a balanszírozás, ott a magyar nyárban, itt a távol-keleti monszunban és bárhol is legyünk a nagyvilágban. Mostanra már egy komplett ájurvédikus eszköztárunk is van hozzá. 

Gyertyános Anita, Elememben – egyenesen Mianmarból 

Fotók: Unsplash

A cikksorozat előző részei:

 1. Mi fán terem az Ájurvéda?
 2. A Tél A Kapha Dosha Évszaka – Hogyan Lehet Kiegyensúlyozni A Harmonikus Télidőért?
 3. Gyógynövények És Illóolajok Az Ájurvédában – Kaphára Szabva 
 4. A Hektikus Tavasz A Váta Dosha Évszaka

Ha hasznosnak találtad az olvasottakat, oszd meg Te is!