Dunát lehetne rekeszteni az elképesztő széles skálán mozgó bőrápolási termékekkel, de mielőtt megvesszük, gondoljuk át: egyáltalán szükségünk van-e ennyi mindenre az egészség fenntartásához? Egyáltalán mire érdemes figyelni kozmetikum vásárlása esetén?

Röviden:

– Minél közelebbről, lehetőleg Magyarországról származó összetevőkből álljon: támogatod a hazai gazdaságot, valamint a termék annál környezetbarátabb, minél kevesebbet utazik hozzád.

– Fenntartható, vagy lebomló, vagy természetes csomagolásban legyen – ha a környezetnek nem ártasz, a magad egészségének kedvezel; nem mellesleg a kozmetikumok többségébe egy idő után a flakonok műanyagja a termékbe oldódhat. Magadra kennéd?

– Természtes, piacon vásárolt kozmetikum esetén mindig legyen a termék összetevőiről leírás, lejárati dátum és legalább egy notifikációs szám, hogy ne ess a kóklerek áldozatául.

– A kozmetikum ne tartalmazzon pálmaolajat (palmkernöl, palm oil). Pont.

A kozmetikum hatóanyaga az összetétel felsorolásánál minél közelebb legyen az első helyhez – a gyártóknak ugyanis olyan sorrendben kell feltüntetni az összetevőket, amelyik hatóanyagból a legtöbb van a termékben – a legutolsó helyen az szerepel, amit épphogy tartalmaz a készítmény

Természetes, a flórának és faunának legkevésbé ártalmas összetevőket tartalmazza a készítmény

Fontos szempont számomra, hogy a kozmetikum legyen állatkísérletmentes, adalékanyagmentes, méreganyagmentes és bőrtípusnak megfelelő. Ezekről pedig tanúsítvánnyal is rendelkezzen a termék, különben nem is mondhatja el magáról az adott gyártó, hogy így jár el.

Ha otthon készíted a kencéid, fontos, hogy ismerd az összetevőid kontraindikációit, hatásait és megváltozott állapotokra tett hatásait. Az alapanyagok származási helyét, szedési idejét, a csomagolás környezetét (tiszta konyha, rendes ház). Ne hanyagold el a kémiai alapismereteket: legyen mindig lakmuszpapírod, a bőröd ugyanis enyhén savas, nem rakhatsz rá akármit sem a talpadra, sem a hajas fejbőrödre.

Néhány összetevőt említenék, aminek furcsa neve van, de nem kell tőlük félni, ha ezeket olvasod a termékeken:

  • Propanediol – növényi oldószer
  • Cetearyl olivate, sorbitan olivate, poligliceryl –6 distearát, lanolin (gyapjúviasz), glyceryl stearát (növényi, de kémiai eljárás) – ezek emulgeálószerek, de természetesek
  • Sodium pca (Pyrrolidone Carboxylic Acid) – vízmegkötő aminosavszármazék, hidratáló
  • Caprylyl glycol – Vízmegkötő, bőrjavító, antimikrobiális szer
  • Cetilalkohol – konzisztencianövelő, nedvességmegkötő, jobban szívódnak be a hatóanyagok és maga a krém a bőrbe, emiatt nem lesz zsíros a bőr
  • Kovasav/ silica – csomósodásgátló, gélképző anyag, természetben is előfordul, növeli az esélyét, hogy nem válik szét az emulzió, kicsit szárít abban az esetben, ha túltolom, meg el is rontom vele a keveréket
  • Xantángumi – anionos poliszacharid, biotechnológiai fermentációval állítják elő, gélképző
  • Capric triglicerid – Kókuszolaj származék. Bőrpuhító, krémet sűrítő hatású, könnyen beszívódik
  • Glicerin – termeli a tested is, sima nedvességmegkötő,
  • Cetearil glükozid – nem komedogén emulgeátor

Ezek a BDIH illetve Cosmos által engedélyezett, nem káros összetevők. Ezen felül találkozhatsz még az ECOCERT minősítéssel; ezt a jelölést természetes forrásból származó natúr és bio termékek esetén használják.

Amit mindenképp kerülj: imidazolidinyl urea, diazolidinyl urea (formaldehid miatt), színezékek, SLES (nem az SLES-sel van a baj, hanem hogy a jelenlétében 1,4 dioxán szennyeződés jelenik meg, ami viszont rákkeltő), parabének, nátrium-benzoát, triklozán, nanoméretű (!) titán-dioxid és cink-oxid (a nagyobb méretűvel nem lesz gond, sőt), oxybenzon, PEG-10 M, PEG-14 M, PEG-32, PEG-4, PEG-6 Stearate, PEG-7, PEG-8.

Hogy miért, arról hallgasd meg a Rózsa-sin city aktuális podcastjét. ?

Award Winning Produce

Order Online

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Pellentesque vestibulum aliquam cursus. Mauris molestie aliquam urna. Curabitur nec eleifend risus. Integer eget libero sed elit pharetra ultricies eu in augue. Integer eget libero sed elit pharetra ultricies eu in augue.

cattle-farming