Az okos napozásról szóló bejegyzésben szó volt már Csarnoki Cinti tetováló intelmeiről, hogy mire figyeljünk, ha nem akarjuk tetoválásunkat idejekorán fakóként viszont látni a tükörben. Ezen felül a bőrápolás része kivarrt bőrön az is, hogy a tetkót megfelelően ápold – egyrészt szebb lesz, másrészt tartósabb (vagyis fenntarthatóbb).

Egyelőre még nem találták fel a spanyolviaszt, ugyan vannak már növényi tetováló festékek, az nem jelenti azt, hogy környezetbarátabb vagy fenntarthatóbb is. Ha már tetováltatsz, az önmagában károsítja a környezetet festéktől függetlenül – plusz ha hozzá vesszük, hogy a növényi festék hamarabb kikopik, hamarabb is fogod átüttetni, tehát megint ott vagyunk, ahol a part szakad.

A művészi önkifejezés meg a magamutogatás is fontos. Ahhoz, hogy legyőzzük az egot, előbb fel kell építeni. Számomra egy-egy tetoválás ezt a szakaszt jeleníti meg. Nagyon jó kis kencék vannak már a piacon az ápolásukra, de hogy pontosan mi is zajlik ilyenkor a testben, azt a tetoválóművész tollára bízom. Legutóbb a gyulladásnál tartottunk, folytassuk hát onnan.

Ha szervezetünkben gyulladás található, megjelennek a makrofágok, ezek a fehérvérsejtek falósejtjei, melyek nemcsak a bacilusokat kezdik el fogyasztani, hanem a festékpigmenteket is. Itt jönnek képbe a gyulladásgátló és antimikrobiális hatású (vírus-, gomba- és baktériumölő) növényi olajok/kivonatok, mint pl.: extra szűz kókuszolaj, amely magas laurinsav tartalma miatt ide sorolható.

Nyugtató és gyulladáscsökkentő hatású, nem tömíti el a pórusokat, de ne feledkezzünk meg arról sem, hogy természetes UV-védő hatással is rendelkezik. Igaz, ez nem túl magas, mindössze 2-8 faktor, de könnyen fokozható.

Cinti-tipp:

Fogjunk egy tálat, és olvasszunk finomítatlan kakaóvajat, szűz kókuszolaja. Ha ezek felolvadtak, zárjuk el a lángot, és tegyünk hozzá egy kis shea vajat, majd az összetevőket keverjük el. Ez egy házi, természetes napfényvédő (de persze ez sem tökéletes védőpajzs – a szerk. megj.).

Ezek a vajak, olajok testhőmérsékleten olvadnak, de ha kiteszed a napra vagy a radiátorra helyezed egy tálkában, pik-pak keverhető állagot kapsz. Ha ezzel megvagy, öntsd jégkockatartóba, tedd a hűtőbe, nagyjából 10-15 perc alatt megdermed. Esetleg használj szívecske formájú jégkockatartót, és elajándékozhatod szeretteidnek is a kis pralinékat, nedves bőrre kenve csodálatos bőrápolók. Általában 22°C alatt szilárd marad, tehát ha nem egy dögvész nyári napon viszed magaddal, még meg is tarthatja a szívecske formát.

Az örök jolly-joker tetoválás esetén az aloe vera. Puhítja a bőrt, serkenti a sebgyógyulást, és a korábbiakhoz hasonlóan szintén gyulladáscsökkentő hatással bír, így minden megvan benne, ami a tetoválás ápolásához szükséges lehet. Természetesen a tetoválás első napjaiban szigorúan be kell tartani a tetováló által adott utasításokat! Ha például azt mondja, hogy egy gyógyszertári készítményt kenj magadra, akkor fogadd meg a tanácsát, de tetoválásod, ahogy korábban is írtam, később is ápolásra és védelemre szorul.

Könnyítsd meg a tetováló munkáját, készülj rá rítus-szerűen, tedd alkalmassá a bőrt a beavatkozásra.

Fontos a bőr hidratáltsága, már előtte két héttel fogyassz évszaknak megfelelően nyáron 2-4, vagy akár 5 liter vizet, télen pedig 2-3 literrel. Ezzel kimosod a méreganyagokat, és hidratált lesz a bőr.

Optimális állapotba kell hozni a vért, ez kissé sűrű, így aznap már nem kell túlzott folyadékbevitel, semmiképp ne fogyassz koffein tartalmú italokat, sem alkoholt!

Tested legyen feltöltve tartalékokkal, érdemes már hónapokkal előtte olyan étrend-kiegészítőket szedned, amit kifejezetten a bőr szerkezetének és normál állapotának megőrzésére ajánlanak, és nem ütközik orvosod szakvéleményével szedésük. Például A-, E-, C-vitamin, B-komplex, szelén, cink, kollagén, hialuronsav, Q10.

Továbbiakban fontos, hogy ne használjunk illatosított krémet vagy lemosót (amúgy se). Ezek olyan kémiai anyagokat tartalmazhatnak, amelyek irritálhatják a sebet, és károsíthatják a tetovált felületet, de akár az egészséges, sértetlen bőrt is.

Ne vakard, és ne szedd le a tetováláson képződő vart, várd meg, míg magától leesik, ellenkező esetben hegszövet képződhet, illetve az összetapadt pigmenteket kihúzhatod a varral együtt; kopás lesz az eredménye.

Kerüld az ásványi olaj tartalmú krémeket, eltömíthetik a pórusokat!

Egy kis érdekesség, hogy a pigmenteket legtöbbször Indiából vagy Délkelet-Ázsiából szerzik be. Ezek vagy ásványi, vagy növényi anyagok, később laborokban őrlik megfelelő méretűre (kb. 5micron), természetesen csíramentesítik, majd hígítják, így készül a tetováló festék.

Ha hasznosnak találtad az olvasottakat, oszd meg Te is!