Az okos napozásról szóló bejegyzésben szó volt már Csarnoki Cinti tetováló intelmeiről, hogy mire figyeljünk, ha nem akarjuk tetoválásunkat idejekorán fakóként viszont látni a tükörben. Ezen felül a bőrápolás része kivarrt bőrön az is, hogy a tetkót megfelelően ápold – egyrészt szebb lesz, másrészt tartósabb (vagyis fenntarthatóbb).

Egyelőre még nem találták fel a spanyolviaszt, ugyan vannak már növényi tetováló festékek, az nem jelenti azt, hogy környezetbarátabb vagy fenntarthatóbb is. Ha már tetováltatsz, az önmagában károsítja a környezetet festéktől függetlenül – plusz ha hozzá vesszük, hogy a növényi festék hamarabb kikopik, hamarabb is fogod átüttetni, tehát megint ott vagyunk, ahol a part szakad.

A művészi önkifejezés meg a magamutogatás is fontos. Ahhoz, hogy legyőzzük az egot, előbb fel kell építeni. Számomra egy-egy tetoválás ezt a szakaszt jeleníti meg. Nagyon jó kis kencék vannak már a piacon az ápolásukra, de hogy pontosan mi is zajlik ilyenkor a testben, azt a tetoválóművész tollára bízom. Legutóbb a gyulladásnál tartottunk, folytassuk hát onnan.

Ha szervezetünkben gyulladás található, megjelennek a makrofágok, ezek a fehérvérsejtek falósejtjei, melyek nemcsak a bacilusokat kezdik el fogyasztani, hanem a festékpigmenteket is. Itt jönnek képbe a gyulladásgátló és antimikrobiális hatású (vírus-, gomba- és baktériumölő) növényi olajok/kivonatok, mint pl.: extra szűz kókuszolaj, amely magas laurinsav tartalma miatt ide sorolható.

Nyugtató és gyulladáscsökkentő hatású, nem tömíti el a pórusokat, de ne feledkezzünk meg arról sem, hogy természetes UV-védő hatással is rendelkezik. Igaz, ez nem túl magas, mindössze 2-8 faktor, de könnyen fokozható.

Cinti-tipp:

Fogjunk egy tálat, és olvasszunk finomítatlan kakaóvajat, szűz kókuszolaja. Ha ezek felolvadtak, zárjuk el a lángot, és tegyünk hozzá egy kis shea vajat, majd az összetevőket keverjük el. Ez egy házi, természetes napfényvédő (de persze ez sem tökéletes védőpajzs – a szerk. megj.).

Ezek a vajak, olajok testhőmérsékleten olvadnak, de ha kiteszed a napra vagy a radiátorra helyezed egy tálkában, pik-pak keverhető állagot kapsz. Ha ezzel megvagy, öntsd jégkockatartóba, tedd a hűtőbe, nagyjából 10-15 perc alatt megdermed. Esetleg használj szívecske formájú jégkockatartót, és elajándékozhatod szeretteidnek is a kis pralinékat, nedves bőrre kenve csodálatos bőrápolók. Általában 22°C alatt szilárd marad, tehát ha nem egy dögvész nyári napon viszed magaddal, még meg is tarthatja a szívecske formát.

Az örök jolly-joker tetoválás esetén az aloe vera. Puhítja a bőrt, serkenti a sebgyógyulást, és a korábbiakhoz hasonlóan szintén gyulladáscsökkentő hatással bír, így minden megvan benne, ami a tetoválás ápolásához szükséges lehet. Természetesen a tetoválás első napjaiban szigorúan be kell tartani a tetováló által adott utasításokat! Ha például azt mondja, hogy egy gyógyszertári készítményt kenj magadra, akkor fogadd meg a tanácsát, de tetoválásod, ahogy korábban is írtam, később is ápolásra és védelemre szorul.

Könnyítsd meg a tetováló munkáját, készülj rá rítus-szerűen, tedd alkalmassá a bőrt a beavatkozásra.

Fontos a bőr hidratáltsága, már előtte két héttel fogyassz évszaknak megfelelően nyáron 2-4, vagy akár 5 liter vizet, télen pedig 2-3 literrel. Ezzel kimosod a méreganyagokat, és hidratált lesz a bőr.

Optimális állapotba kell hozni a vért, ez kissé sűrű, így aznap már nem kell túlzott folyadékbevitel, semmiképp ne fogyassz koffein tartalmú italokat, sem alkoholt!

Tested legyen feltöltve tartalékokkal, érdemes már hónapokkal előtte olyan étrend-kiegészítőket szedned, amit kifejezetten a bőr szerkezetének és normál állapotának megőrzésére ajánlanak, és nem ütközik orvosod szakvéleményével szedésük. Például A-, E-, C-vitamin, B-komplex, szelén, cink, kollagén, hialuronsav, Q10.

Továbbiakban fontos, hogy ne használjunk illatosított krémet vagy lemosót (amúgy se). Ezek olyan kémiai anyagokat tartalmazhatnak, amelyek irritálhatják a sebet, és károsíthatják a tetovált felületet, de akár az egészséges, sértetlen bőrt is.

Ne vakard, és ne szedd le a tetováláson képződő vart, várd meg, míg magától leesik, ellenkező esetben hegszövet képződhet, illetve az összetapadt pigmenteket kihúzhatod a varral együtt; kopás lesz az eredménye.

Kerüld az ásványi olaj tartalmú krémeket, eltömíthetik a pórusokat!

Egy kis érdekesség, hogy a pigmenteket legtöbbször Indiából vagy Délkelet-Ázsiából szerzik be. Ezek vagy ásványi, vagy növényi anyagok, később laborokban őrlik megfelelő méretűre (kb. 5micron), természetesen csíramentesítik, majd hígítják, így készül a tetováló festék.

Award Winning Produce

Order Online

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Pellentesque vestibulum aliquam cursus. Mauris molestie aliquam urna. Curabitur nec eleifend risus. Integer eget libero sed elit pharetra ultricies eu in augue. Integer eget libero sed elit pharetra ultricies eu in augue.

cattle-farming